Rodi

'Ik wil Kees op z'n minst evenaren'
Galerie Dolaard viert 65-jarig bestaan

Elly Doolaard-Kroon van Galerie Doolaard. (Foto: Vincent de Vries / RM)

ANNA PAULOWNA - Galerie Doolaard bestaat 65 jaar en dat gaat niet ongemerkt voorbij. In de geest van haar man Kees zet Elly Doolaard-Kroon de Keesschuur voort, wat in al die jaren een begrip is geworden in de Noordkop. Talloze mensen volgden een schildercursus van Elly en ontdekten zo onvermoede creatieve talenten in zichzelf. De Kunst En Evenementen Schuur herbergt tevens een muziektheater, waar men elke zondag kan genieten van muziek uit de regio.


Veertien jaar is de Keesschuur inmiddels te vinden aan Middenweg 9b in Anna Paulowna. De oorsprong van de galerie ligt echter in Den Helder, waar Kees Doolaard in 1953 neerstreek na een fietstocht vanuit Rotterdam. In de marinestad opende hij Galerie Doolaard in de Keizerstraat. "Ik heb altijd moeite gehad met het schilderen van portretten, omdat een kenmerkend gezicht lastig weer te geven is. Kees wist dat en als het Juttersmarkt was, dan moest ik van hem portretten gaan schilderen van passanten", vertelt Elly. "Moet je je voorstellen dat ik dan een dag lang aan het schilderen was en de ene na de ander bezoeker van de Juttersmarkt schilderde."

Emoties

Hoe lastig schilderen ook is, het is volgens Elly dé beste manier om emoties te verwerken. "Je kunt tijdens het schilderen niet aan andere dingen denken, omdat de focus op het werk ligt. Ik ben er van overtuigd dat het daarom de beste manier is om alles los te laten." Die tip geeft ze dan ook mee aan de cursisten die deelnemen aan een schildercursus in de Keesschuur. "Het is geweldig om te zien dat ook mensen die van zichzelf zeggen dat ze totaal niet creatief zijn, toch een mooi schilderij kunnen maken. Die verbazing die er dan bij hen ontstaat is geweldig om te zien."
Evenaren

In de Keesschuur is haar man nog steeds prominent aanwezig, vanwege de insteek van de galerie maar ook door de kenmerkende foto die een mooie plaats heeft gekregen in de Keesschuur. "Ik kreeg deze foto van fotograaf Sjors Stoekenbroek en het is typisch Kees. Ik ben inmiddels 70, maar ik probeer Kees op z'n minst te evenaren door net zoals door te gaan tot op hoge leeftijd. Je moet doorgaan zo lang het leuk is en dat is het nog elke dag. Dankzij mijn familie en talloze vrijwilligers draait de Keesschuur goed en kunnen we zeker nog jaren doorgaan."
Demonstraties

Zaterdag 13 oktober zijn er demonstraties in de Keesschuur. Karla Kassenaar is van 12.00 tot 17.00 uur aanwezig om meer te vertellen over het werken met Talens Amsterdam Acryl, acrylinkt en markers. Lennaert Koorman legt uit hoe men kan werken met Galeria Acryl en Liquitex mediums. Bezoekers mogen ook zelf met de materialen aan de slag.
Galerie Doolaard is te vinden aan Middenweg 9b in Anna Paulowna. Zondagmiddag 14 oktober treedt de Sea Side Jazzband op in de Keesschuur. Aanvang 14.00 uur. Entree is gratis. Zie voor meer informatie over de optredens en workshops: www.keesdoolaard.com

Artikel geplaatst op vrijdag 05 oktober 2018 - 15:59