Rodi

Innovatieve ontwikkelingen bij open dag de Duinpan

Een zorgrobot toekomstmuziek? Niet bij Philadelphia, daar konden cliënten en geïnteresseerden al kennismaken met Phi. (Foto: Robin van Diest)

IJMUIDEN – Woonlocatie de Duinpan, van Stichting Philadelphia Zorg, hield zaterdag 10 maart een open dag. Hier werden innovaties in de zorg gepresenteerd. Zo konden bezoekers kennis maken met zorgrobot Phi. “De reacties waren geweldig! Erg leuk om te zien”, aldus Karin van Beek-Berends, locatiemanager bij Philadelphia zorg.


Zo’n honderd geïnteresseerden bezochten de open dag in bij de locatie in IJmuiden. Tijdens de open dag konden mensen zelf ervaren welke ontwikkelingen er zijn op zorggebied. Wat kan zo’n robot en wanneer kan je deze inzetten? De robot werd speciaal voor de open dag naar onze locatie gehaald om kennis te maken. “Als hij nu eenmaal aanstaat gaan de ogen open en kont hij echt tot leven. Het is mooi om te zien hoe mensen daarop reageren. Zo’n robot kan cliënten er aan helpen herinneren hun medicijnen in te nemen en ondersteunend zijn in de zorg. Echt als een vriend of vriendin in huis. Hij kan ondersteuning geven op sociaal gebied”, aldus Van Beek-Berends.
Daarnaast gaf muziekexpert Joram Swart een presentatie over muziek. Joram Swart werkt bij de locatie D. Marotstraat in Velserbroek als coördinerend begeleider. Naast zijn werk studeert Joram muziekagogie. Hij liet zaterdag zien wat muziek kan betekenen in de zorg en hij liet zien dat iedereen iets met muziek heeft. “Joram maakte ook gebruik van de CRDL: een mooie houten schaal waar muzikale thema’s en natuurgeluiden in geprogrammeerd zijn. De CRDL vertaalt aanraking in geluid. Als je de schaal aanraakt, gebeurt niets, tenzij je contact maakt met iemand anders. Het is een middel om contact te maken met een cliënt.”
Daarnaast kwam de gepensioneerde blindengeleidehond Sam langs. “Hij komt vaker langs bij ons. Om even te knuffelen en voor de gezelligheid.”
De Duinpan is gevestigd aan Reigersbossenlaan 60 in IJmuiden. Kijk voor meer informatie op www.philadelphia.nl.

Artikel geplaatst op dinsdag 13 maart 2018 - 16:00