Rodi

Online bieden landelijk in opkomst

BEVERWIJK - Dat de huizenmarkt in grote delen van Nederland onder druk staat - en daarmee niet altijd even transparant is - is geen geheim. Het financieel Stabiliteitscomite van de overheid wil nu onderzoeken of bepaalde verkoopmethoden speculatie in de hand werken. Een nieuwe verkoopmethode is in opkomst: online bieden.


Robin van Andel, directeur van Teer Makelaars, met vestigingen in Beverwijk, Heemskerk, Castricum, Uitgeest en Alkmaar, denkt niet dat online bieden tot speculatie leidt. Het bedrijf is gestart met online bieden via www. verkoop-bij-inschrijving.nl. Deze verkooptool is voor verkopers tegen een gereduceerd tarief toegankelijk. De makelaar heeft op deze wijze meer dan 70 woningen online aangeboden.
-Hoe werkt het verkoopproces van de online veiling?
“Eerst komt een van onze makelaars langs om met de verkoper een marktconforme vraagprijs vast te stellen. Als een woning op de markt komt, houden we standaard twee keer een open huis. Onze makelaars begeleiden de bezichtigingen. Daarna is er enkele werkdagen de tijd om online een bod uit te brengen. Als koper kun je er zo goed over nadenken en de tijd nemen alvorens een bod uit te brengen en is er tijd om van tevoren goed te bepalen wat je voor de woning over hebt.”
-Online verkopen leidt tot een rustiger verkoopproces?
“Ja, wij brengen rust en transparantie in het verkoopproces. Wij kiezen er bewust voor om er de tijd voor te nemen.''
-Hoe zit het met de verkoopopbrengsten?
“We kunnen inmiddels concluderen dat online bieden leidt tot goede verkoopopbrengsten, maar ik zal niet zeggen dat wij hiermee altijd in iedere situatie de allerhoogste opbrengst realiseren. Wij zien het ook breder dan alleen het hoogste bod, het gaat om een combinatie van opbrengst en voorwaarden. De verkoper bepaalt zelf aan wie de woning wordt verkocht.''
-De transparantie van online bieden leidt dus niet tot speculatie?
“Ik vind het interessant dat er onderzoek gedaan wordt naar speculatie. Volgens mij kun je niet tegen de transparantie zijn zoals wij die bieden. Ik geloof ook niet dat het tot speculatie leidt, ik denk dat het juist leidt tot een goed marktevenwicht en pleit dan ook voor het op grote schaal inzetten van deze verkooptool.”

Artikel geplaatst op woensdag 05 september 2018 - 14:31