Rodi

'Amper nieuwbouw voor starters'
Makelaar Appelman probeert jonge mensen aan huis te helpen

Jos Appelman (zittend) met zijn vrouw Delia: ''Voor een alleenstaande starter is het moeilijk om te kunnen slagen.'' (foto Rodi Media)

HEEMSKERK - Het valt voor jonge starters niet mee om een geschikte woning te vinden in de regio Kennemerland. ''In Kennemerland, laat staan Heemskerk, vind je amper huizen voor deze groep mensen.'' Dat zegt makelaar Jos Appelman uit Heemskerk. Bijna dagelijks maakt hij dit tijdens zijn werkzaamheden mee.


''Wel is er in het duurdere segment genoeg aanbod. Dan heb ik het over huizen in de prijsklasse van 2,5 ton plus tot naar 3,5 ton. Maar voor een alleenstaande starter is het moeilijk om te kunnen slagen”, vertelt Appelman die al 25 jaar in het vak zit. ''Voor deze groep is het buitengewoon lastig om een huis te scoren, om het maar populair te zeggen. Dat komt omdat er geen nieuwbouw voor starters wordt gepleegd. Ontwikkelaars bouwen liever projecten die een aardig centje opleveren. Starters zijn voor hen niet interessant.”
Volgens Appelman is hierin een rol weggelegd voor de overheid. Die kan corporaties en woningbouwverenigingen aanspreken om wel nieuwbouwprojecten voor starters te realiseren. “Dat gebeurt dan ook wel maar in Heemskerk vindt zoiets mondjesmaat plaats. Zoals deze maand met het slopen van een flat aan de Debora Bakelaan, om op deze locatie iets betaalbaars te bouwen. Een goede zaak.”
Dat starters op de huizenmarkt nauwelijks aan bod komen, heeft ook te maken met de doorstroming. ''Ook hier zou de overheid een rol in kunnen spelen door goede afspraken te maken met betrekking tot deze doorstroming”, aldus Appelman.
De Heemskerker is naast makelaar, ook hypotheekadviseur. Hij geeft advies en staat tevens op financieel gebied zijn mannetje. “Ik zit al heel lang in dit wereldje, werkte eerst bij een bedrijf en sinds 2003 ben ik eigen ondernemer. Van huis uit ben ik bouwkundige. Ik weet dus waarover ik praat. Ik doe aan de drie k’s: kijken, keuren en kopen. Wie een huis koopt, krijgt het kijken en keuren er automatisch bij.”
Appelman probeert op een creatieve manier naar oplossingen te zoeken om jonge mensen alsnog aan een woning te helpen. Zo kun je bij hem terecht voor een nieuw hypotheekproduct: duo wonen. “Ouders verkopen de grond van hun huis en dat geldbedrag geven ze aan hun zoon of dochter. Deze overwaarde moet wel minimaal twee ton zijn. Ik kan daar meer informatie over verschaffen.”
Ook kan hij gedegen advies geven wanneer een groep jonge mensen besluit om gezamenlijk een huis te kopen. ,,Zoiets is best te doen, je dient dan wel het een en ander juridisch vast te leggen. Ook in dat opzicht kan men bij mij terecht voor de nodige informatie”, glimlacht Appelman.
Makelaar-hypotheekadviseur Jos Appelman, Heckemerstraat 20, 1962 WL Heemskerk, tel: 0251-235174, www.advies-support.nl, info@advies-support.nl.

Artikel geplaatst op woensdag 05 september 2018 - 14:30