Rodi

Nieuw in Haarlem: Stokerij Klopman

Benno Klopman. (Foto's: aangeleverd)

HAARLEM – Benno Klopman richtte eind 2017 Stokerij Klopman op. De stokerij wil voorzien in de behoefte aan ambachtelijke, eerlijke en heerlijke alcoholische dranken in de vorm van distillaten. De opleiding distillateur in het Jenevermuseum in Schiedam en bij Syntra in Hasselt (België) heeft Benno daarbij enorm geïnspireerd en van de benodigde kennis voorzien.


Klopman is ervan overtuigd dat zijn passie, professionaliteit, kennis van het distilleren en zijn liefde voor lekker en goed eten en drinken hem gaan helpen een succes van de Stokerij te maken. De distillaten worden geleverd aan goede restaurants, cocktailbars, slijterijen, liefhebbers, vrienden en bekenden.
Vooralsnog richt de Stokerij zich alleen op gin. Gin is een alcoholische drank met een lange geschiedenis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het geen Engelse drank, maar begon het allemaal in Nederland. Gin is vindt namelijk zijn oorsprong in de oer-Hollandse drank jenever. Algemeen wordt aangenomen dat Franciscus Sylvius de le Boë jenever heeft ontdekt rond het jaar 1650. Hij bewerkte wijn met jeneverbessen tot een distillaat. De zo verkregen drank werd in die tijd gebruikt als medicijn tegen allerlei klachten.
Met Duivelskral Gin komt de Stokerij niet alleen met haar eerste distillaat, maar ook met een exceptionele gin. De naam verwijst naar de Oudhollandse volksnaam voor jeneverbes. Duivelskral is een fijngestookte en ambachtelijk gemaakte Dutch Dry gin met een zevental vooraf gemacereerde (in alcohol geweekte) en daarna mee gestookte botanicals. Duivelskral kun puur of in een mix gedronken worden en is ook uitstekend te gebruiken in gastronomische gerechten. Het heeft een robuust maar uitgebalanceerd smaakprofiel, dat vooral kruidig is, en ook subtiele frisse- en citrus aroma’s in zich heeft.
De fles, waarin Duivelskral verkocht wordt, is een gestileerde apothekersfles en samen met de etiketten, de banderol en het lettertype vormt het geheel een duidelijke verwijzing naar de (medicijn) geschiedenis van gin. Bestelde flessen worden persoonlijk door de eigenaar bij klanten thuis geleverd.
Vanaf begin maart 2018 is de eerste grote productiebatch beschikbaar voor de verkoop. Duivelskral is te bestellen via de website www.stokerijklopman.nl en (binnenkort) verkrijgbaar in vele (cocktail)bars, restaurants en slijterijen. Ook zal Stokerij Klopman met haar Duivelskral Gin aanwezig zijn op verschillende (gin)festivals in binnen- en buitenland.

Artikel geplaatst op woensdag 07 maart 2018 - 10:19

Foto's