Rodi

‘Mensen kijken hun ogen uit’
Glas in Loodwinkel Lichtspel

(Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

SANTPOORD- NOORD – Wie door de Hoofdstraat in Santpoort-Noord loopt kan zomaar een bijzonder tafereel aantreffen in een van de etalages. José Huijbens van Glas in Loodwinkel Lichtspel heeft een van haar werkbanken in de etalage staan waardoor toevallige voorbijgangers de mooiste kunstwerken onder haar handen zien ontstaan.


Huijbens startte op een zolderkamertje haar eigen bedrijf in glas in lood. Van daar uit betrok ze een pand op een bedrijventerrein, maar inmiddels is Lichtspel alweer ruim tien jaar te vinden aan de Hoofdstraat in Santpoort-Noord. “Ik doe het niet alleen hoor”, vertelt José Huijbens “Mijn vader, oom en vriendin helpen regelmatig mee.” Sinds kort werkt restauratieschilder Rianne Roosen ook in de winkel.
“Mensen kijken hun ogen uit”, vertelt José. “We hebben onlangs de winkel anders ingericht waardoor er nu ook in de etalage gewerkt kan worden. Ik vind het leuk om uitgebreid aandacht te nemen voor mijn klanten. Samen kijken wat iemand wil, hoe we dit maken en op welke plek het komt. Bij belangrijke momenten in het proces (waaronder het ontwerp) nodig ik mensen vaak nogmaals uit om langs te komen. Om mee te kijken en het proces te ervaren.”
José bewijst dat je met glas in lood alle kanten op kunt. Momenteel prijkt in de etalage een werk met een draak uit een bekende videogame. Aan de andere kant zien we een paaldanseres in glas in lood. “Naast eigen ontwerpen zetten we ook oude ramen in dubbelglas en restaureren we werken. Dat is een precies en tijdrovend werkje want alle oude raampjes moeten ook schoongemaakt worden. Het lood maak ik altijd ‘oud’ zodat het je niet tegemoet glimt.”
Ook in nieuwbouwwoningen zien we weer steeds vaker glas in lood terugkomen. José adviseert momenteel bij een nieuwbouwplan over de mogelijkheden. “Elke bewoners heeft weer andere wensen. Om de situatie te bekijken kom ik thuis langs. Wat is de sfeer van het huis, welke stijl past hierbij, wat past bij de bewoners. Samen komen we dan tot een ontwerp. Sommigen willen dat het helemaal dicht is, anderen willen dat juist niet. Je kunt echt alle kanten op.”
Lichtspel is te vinden aan Hoofdstraat 203 in Santpoort-Noord. Neem voor meer informatie contact op met José via jose@lichtspel.nl of 023 5395909. Of neem een kijkje op www.lichtspel.nl.

Artikel geplaatst op donderdag 03 mei 2018 - 16:23