Rodi

Hoogenbosch schoenen 1943-2018

(Foto's: aangeleverd)

HAARLEM – Hoogenbosch schoenen bestaat 75 jaar! In 1943 startte de schoenenzaak aan Generaal Cronjéstraat 11 in Haarlem.


“De naam was toen al goed, want die bestond in de schoenenwereld al 200 jaar. Begonnen in Den Helder met een winkel en groothandel”, vertelt eigenaar Kees Hoogenbosch. “Mijn ouders gingen binnen een paar jaar met een compagnon, de heer Neelissen, aan de gang. Twee winkels naast elkaar één voor de dames- en de kinder- de ander voor de herenschoenen. Na een paar jaar gingen de compagnons ieder hun eigen weg. Mijn ouders bleven op nummer 11 in de Cronjéstraat.”
De ouders van Kees Hoogenbosch maakten van de winkel een bloeiende zaak. Zij kregen zeven kinderen, waarvan enkelen in de zaak aan de slag gingen. “Twee van mijn zussen waren, naast andere medewerksters, de eersten die het schoenenvak moesten leren. Mijn oudste zus haalde haar rijbewijs en ging regelmatig met mijn vader naar Noord-Brabant, het schoenenland, en kwamen met een volle wagen met schoenen terug, zo ging dat toentertijd”, blikt Kees Hoogenbosch terug.
Later zijn twee broers tussen de schoenen beland. Peter kreeg de kans van zijn vader om met zus Truus een zaak op te zetten in Uitgeest. Enkele jaren later trouwde broer Peter en zus Truus en kozen zij beiden een andere richting, waardoor de zaak in Uitgeest moest worden gesloten. Nu 45 jaar geleden kwam Kees Hoogenbosch in de zaak terecht en heeft hij P. Hoogenbosch ‘de goedkope Hoogenbosch’ naar zijn eigen naam aangepast, Kees Hoogenbosch schoenen.
“Ook hebben we een periode aandeel gehad in een kinderschoenenfabriek in Kaatsheuvel, hier is heel veel ervaring extra opgedaan op het kinderschoenen gebied. Ongeveer 20 jaar geleden zijn er ook twee winkels buiten Haarlem geweest, in Beverwijk en Castricum. Dit bleek geen succes.”
De daaropvolgende jaren hebben ze zich opnieuw volledig gericht op de Cronjéstraat 11. “In 1999, na het overlijden van onze ouders, kregen wij de kans de winkel weer in oude glorie te herstellen, met het doorbreken van de muur, waarbij het toevoegen van het pand op nummer 13 een feit werd. Gedurende vele jaren hebben wij veel samen gewerkt met Theo van Haastrecht, een samenwerking die van ver voor 1999 tot op heden doorgaat.”
“Als we nu terugkijken zien we dat we veel te danken hebben aan onze klanten. Alle klanten, die al verschillende generaties lang onze winkel hebben weten te vinden, het vertrouwen van de leveranciers, broers en zussen, onze kinderen, Theo van Haastrecht, aan Corrie, aan Joke, aan al onze medewerkers waarvan het meest recent Marja en Ineke, maar vóóral onze ouders.”
Kees Hoogenbosch schoenen, Cronjéstraat 11-13 in Haarlem.

Artikel geplaatst op maandag 07 mei 2018 - 10:37

Foto's