Rodi

Haarlems vervoersinitiatief genomineerd door ANWB-fonds

(Foto: Marisa Baretta)

HAARLEM - ZOEFZOEF - het elektrische autootje - verzorgt sinds kort ritten op aanvraag voor mensen die minder mobiel zijn. Sinds enkele weken rijdt de ZOEFZOEF in Schalkwijk en per september zal het ook gaan rijden in Zuid-West. En ook landelijk is er aandacht want het duurzame vervoersinitiatief is genomineerd voor een prijs.


De ZOEFZOEF is een compact elektrisch vervoermiddel voor vier personen en rijdt korte afstanden in en rondom de wijk. De shuttle rijdt op aanvraag en instappen kan direct voor de deur. Ook rolstoel en/of rollator kunnen mee. Het initiatief is een samenwerking tussen sociaal ondernemer Femke Nannes met welzijnsorganisaties Haarlem Effect en DOCK en met ondersteuning van de Rabobank.

Veronique de Kwant (directeur Haarlem Effect): “Wanneer mensen door omstandigheden niet meer mogen autorijden, en niet meer zo makkelijk lopen of fietsen, worden zij opeens afhankelijk van anderen om de deur uit te komen. Voor de korte afstanden zijn huidige regionale diensten ongeschikt. Daarom is een snel, flexibel, betrouwbaar en betaalbaar alternatief nodig. ZOEFZOEF start in Haarlem Zuid-West als tweede wijk in de pilot.” DOCK is al gestart met een team van tien vrijwillige chauffeurs en ritplanners in Schalkwijk en ziet het enthousiasme in de wijk groeien. Het Rabobank Stimulerings Fonds wil graag lokale maatschappelijke initiatieven in Haarlem en omstreken steunen.


Stemmen


Gezamenlijk willen de deelnemende partners toewerken naar een stedelijke vervoersorganisatie voor kleinschalig elektrisch vervoer. Dat betekent dat er tijdens de pilot die tot eind 2018 loopt van alles moet worden ontwikkeld. Denk aan het plannen van ritten, het opladen en onderhoud, een strippenkaart en betalingssysteem en rijden van ritten naar dagbesteding.

Bijzondere lokale initiatieven die onder andere duurzaam vervoer bevorderen of de mobiliteit verbeteren voor groepen mensen die noodgedwongen minder mobiel zijn, kunnen door het ANWB Fonds genomineerd worden voor een financiële bijdrage. ANWB-leden kunnen ZOEFZOEF ondersteunen door te stemmen via: http://th3.cc/1WzE of https://www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/fonds/noord-holland/femke-nannes-18149.

Artikel geplaatst op dinsdag 10 juli 2018 - 11:49