Rodi

De SKOS: 25 jaar kinderopvang in de buurt

De SKOS-BSO Boeg in Spaarndam. (foto aangeleverd)

HAARLEM - In 1993 opgericht als een van de eerste professionele kinderopvangorganisaties in de regio, viert de SKOS (Stichting Kinderopvang Spaarne) dit jaar haar vijfde lustrum. Ondertussen is zij met bijna 50 kinderdagverblijven, buitenschoolse opvanglocaties en peuterspeelzalen in Haarlem en Spaarndam een belangrijke speler. De opvangorganisatie biedt dagelijks ruim 2000 kinderen tussen de 0 en 12 jaar een hele leuke, fijne plek om vrienden te maken en spelenderwijs veel te leren.De SKOS is bovendien zeer maatschappelijk betrokken. Naast de waarde die zij hecht aan duurzaamheid en gezonde voeding, is zij een van de belangrijkste aanbieders van VVE (Voor- en vroegschoolse educatie) in Haarlem. Met het ontwikkelingsprogramma Uk en Puk worden kinderen met een taal- en/of ontwikkelingsachterstand goed voorbereid op de basisschool. SKOS werkt daarbij nauw samen met onderwijs, jeugdgezondheidszorg, welzijnsorganisaties en gemeente.
Naast haar rol binnen VVE is de SKOS ook de enige aanbieder van kinderopvang voor kinderen uit het speciaal onderwijs op de zogenaamde Plus-groepen (BSO en peuterspeelzalen) in Haarlem. Kinderen die met de juiste aandacht en begeleiding groeien, rustiger worden of op een andere manier beter tot hun recht komen. In een kleinere groep, met de juiste prikkels onder leiding van speciaal opgeleide pedagogisch medewerkers. Zij zijn getraind om de specifieke behoeften van de kinderen te signaleren en de juiste aandacht en zorg te geven.
Directeur-bestuurder Annelies Zoomers: ''Wij vinden het belangrijk dat elk kind, ongeacht talent of achtergrond, zich kan ontwikkelen op zijn eigen manier in zijn eigen tempo. Zelfredzaamheid en zelfstandigheid is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Kinderen worden gezien, krijgen veel persoonlijke aandacht, maar zeker ook de ruimte om zichzelf met vallen en opstaan te ontwikkelen tot een zelfstandig individu.''

Artikel geplaatst op vrijdag 14 september 2018 - 09:12