Rodi

‘Familiebedrijven die familiebedrijven versterken’
Het bijzondere concept bij Van Duivenboden Interieur

Op de foto vanaf links: de broers Sven, Mike, en de zwagers Thijs en Patrick. (foto Rowin van Diest)

HAARLEM - Van je familie moet je het maar hebben. De bekende woon- interieur- en trendywinkel, Van Duivenboden Interieur in hartje Haarlem, is een bedrijf dat door familieleden groot is geworden. In 1921 is Piet van Duivenboden de zaak met zijn vrouw gestart en in 1927 is Frans van Duivenboden bij zijn 20 jaar oudere broer in de zaak gekomen.

Die is de vader van de broers Frans, Gerard en Piet, de tweede generatie. Inmiddels wordt de zaak voortgezet door de derde generatie, de zoons Mike en Sven van Frans van Duivenboden. Samen met dochter Kim en de zwagers Thijs en Patrick groeit het bedrijf tot grote hoogte. “Het geheim van het succes? Familiebedrijven die familiebedrijven versterken”, benadrukt Thijs met een glimlach.

Rozenprieel


Heb je het over Van Duivenboden Interieur, dan heb je wel over een begrip in Haarlem. Al bijna 100 jaar (in 2021 is het zover!) bestaat het bekende familiebedrijf dat begon in het Rozenprieel. Later belandde het in het centrum van Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht, waar Van Duivenboden nog steeds gevestigd is. De winkels van Van Duivenboden beschikken in de loop der tijd over een flinke hoeveelheid winkeloppervlakte: liefst 4000 vierkant meter. Om die volledig aan woon-, interieur-, en trendy-artikelen te wijden past niet meer in deze tijd. “Zou ook niet meer rendabel zijn”, laat Thijs weten. “We staken als familie de koppen bij elkaar en bedachten hoe wij dit het beste konden aanpakken. Uiteindelijk bedachten we om de vele ruimten, die we hebben, te delen met andere familiebedrijven. Een familiebedrijf dat qua cultuur bij ons past, zodat wij elkaar kunnen versterken en synergie ontstaat."
Deze bijzondere vondst leidde er toe dat in 2014 de eerste familiebedrijven zich er een onderkomen zochten. Thijs: “We hebben de familie Janssen - vroeger van Pim Janssen Sport - bereid gevonden om deel te nemen. Onder de naam Sport ‘N Styles zit het hier sinds vier jaar. Hetzelfde geldt voor de horecafamilie, die restaurant Meneer Frans runt en gelieerd is aan de familie van Joost Korstenbroek. Joost was de buurman van de heer Frans van Duivenboden. Hij was getrouwd met Ellen van de familie Van der Valk, maar Ellen is overleden en Joost is nu niet meer actief in het hotel. Meneer Frans heeft er een plek gevonden.''

Escape Haarlem


''Verder zit een ruimte hiernaast Soares Parket van Toni Soares met zijn twee zoons. Sinds 2016 hebben we Escape Haarlem, gevestigd achter het restaurant Meneer Frans, en geleid door Sven van Enthoven en partner. Zijn broer werkt bij Meneer Frans en bouwt tevens onze website. Zijn andere broer, Bob, is een van de eigenaren van ons bouwbedrijf Zuiver Bouwgroep, zijn vrouw is onze advocate en zijn schoonzusje doet onze orderadministratie.''
Al deze bedrijven zorgen voor levendigheid en voor de nodige economische ontwikkeling. Bovendien is de werkgelegenheid dankzij de komst van al deze bedrijven toegenomen. Mike van Duivenboden die bij het gesprek aanwezig is: “Begon hier ooit acht man te werken - alleen wij indertijd - tegenwoordig is dat aantal opgelopen naar zeventig man. Het laat dus een mooie groei zien. Dat is met enorm hard werken gerealiseerd.”
Dik tien jaar geleden zag de toekomst van Van Duivenboden Interieur niet zo rooskleurig uit. De crisis sloeg ook bij hen toe. De familie kreeg te maken met veel achterstallig onderhoud. Ook werd zij geconfronteerd met asbestproblemen. Hoe moest dit allemaal gefinancierd worden? “Door het plan dus om de ruimten met familiebedrijven te delen, zo zijn wij er weer bovenop gekomen en kunnen we weer vooruitkijken. Het vinden van verbinding, dat is de kracht geworden van dit concept”, meldt Mike met trots.

Vestiging Heemstede


Inmiddels heeft Van Duivenboden ook aan de Raadhuisstraat 71A in Heemstede een tweede vestiging geopend. Zwager Thijs: “De mensen vanaf ongeveer 25 jaar weten ons te vinden, maar leren de zaak al eerder kennen door Meneer Frans, de Escape Room en Sport 'N Styles. In november 2018 openen we een tweede Escape Room.''
Van Duivenboden Interieur, Gedempte Oude Gracht 90-94, Haarlem, tel: 023-5313840, info@vanduivenboden.nl, www.vanduivenboden.nl, vestiging Heemstede: Raadhuisstraat 71A, Heemstede.

Artikel geplaatst op donderdag 08 november 2018 - 13:41

Foto's