Rodi

Column Heemskerkse Golfclub
Alles in één ……

Als we gaan voetballen, dan is er een veld, dat onderhouden wordt, tien medespelers waarmee je voetbalt, een tegenstander tegen wie je speelt, een coach die zegt hoe het spel die dag gespeeld wordt en een scheidsrechter die het spel begeleidt. En de voetbalbond bepaalt wanneer en waar die wedstrijd gespeeld wordt.
Dat is bij de golfsport wel even anders geregeld. Het speelveld is een aantal hectaren groot en bestaat uit gras, bomen en struiken, waterpartijen, bunkers en niet te vergeten allerlei hindernissen waarmee je te maken krijgt. Het meeste onderhoud wordt door de onderhoudsploeg (greenkeepers) gedaan, maar spelers moeten zelf hun beschadigingen herstellen.
Het aantal spelers, waarmee je het spel speelt is beperkt tot maximaal drie. Je bent dus samen verantwoordelijk voor het goede verloop van het spel. De tegenstanders zijn niet de medespelers, maar de baan. Je speelt dus tegen de baan en dat moet je echt zelf doen. Elke golfer maakt bij iedere slag de keuze met welke stok hij slaat, hoe ver en in welke richting. Er is niemand die je vertelt wat je moet doen. Je bent dus je eigen coach.
En waar is de scheidsrechter dan? Die is er niet. Elke speler is zijn eigen scheidsrechter en dat vraagt wel het een en ander van de zelfdiscipline. Maar, om je te helpen het spel volgens de regels te spelen is er het regelboekje met vele regels.
Is er dan iets wat dan niet geregeld moet worden door de speler zelf? Ja, het bespreken van de baan moet je even doen bij de receptie van de club. Dan weet je hoe laat je kunt spelen. En dat kan in principe elke dag.
Gerard Hoekstra, lid van de Heemskerkse Golfclub
www.heemskerksegolfclub.nl

Artikel geplaatst op dinsdag 09 mei 2017 - 14:45Reacties (0)


Reageer