Rodi

Meer opbrengst van zonnepanelen? Plaats een groen dak!
Bij Bakker Buitenleven in Heemskerk kun je prima terecht

Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een omgevingstemperatuur van rond de 25˚c. (foto aangeleverd)

HEEMSKERK - Wist u dat de energieopbrengst van zonnepanelen omhoog gaat wanneer deze op of bij een groen dak liggen? Een groen dak, ook wel Sedum dak genoemd, heeft naast dat het een mooie uitstraling geeft diverse positieve eigenschappen. Voor mensen die zonnepanelen hebben of van plan zijn die te installeren, kan het rendement met wel 10 tot 25% toenemen.


Zonnepanelen hebben namelijk het hoogste rendement bij een omgevingstemperatuur van rond de 25˚c. Ter verduidelijking: bij een bitumineus zwart dak kan de temperatuur oplopen tot 85˚c terwijl dit bij een groen dak tot 45˚c zal zijn. Dit heeft een groot effect op het rendement van de zonnepanelen. Tevens is er een flinke verkoeling merkbaar op een hete zomerdag. Een ander effect is dat het in de winter helpt kou te verminderen van buitenaf. Een groen dak heeft naast bovenstaande voordelen een positieve invloed op waterbuffering, zorgt voor vertraging van waterafvoer tot 50%, verbetering van de luchtkwaliteit en zorgt natuurlijk meer variatie flora en fauna om het huis. Er zijn zelfs sedummixmatten leverbaar speciaal voor bijen en vlinders.
Het aanleggen van een groen dak is in drie simpele stappen gemakkelijk zelf uit te voeren door elke doe-het-zelver. Bakker Buitenleven in Heemskerk verkoopt het zogenaamde ‘lichtgewicht systeem’ die op ieder dak met een maximale helling van 15˚ kan worden geplaatst. Bovendien zijn er de kant-en-klaar sedumcassettes die voor geprepareerd zijn. Deze kunnen direct op het bestaande dak geïnstalleerd worden. Het sedum dak behoeft erg weinig onderhoud: circa drie keer per jaar bemesten en bij extreme droogte water geven. U hoeft er geen groene vingers voor te hebben. Bakker Buitenleven heeft in de showtuin een mooi voorbeeld sedum dak en de medewerkers informeren graag over de mogelijkheden! Bezoek ook www.bakkerbuitenleven.nl voor de prijzen.
Bakker Buitenleven, Ambachtsring 13, 1969 NH Heemskerk. Tel: 0251 – 232314.

Artikel geplaatst op dinsdag 24 april 2018 - 17:24