Rodi

'Het is een beetje wie ik ben'
Geb Ibink combineert vakwerk met humor

HEEMSKERK/ALKMAAR- Het is gewoon werk waar hij zijn brood mee verdient, maar als je Geb Ibink (62) heet krijgt 'werken' toch een wat andere lading. Dat wordt werken gewoon leuk, iets waar je energie van krijgt. En dat is precies het gevoel dat in zijn gelijknamige juwelierszaak hangt; het bruist hier. Samen met zoon Martijn, dochter Kirsten en zussen Kiek en Maria runt hij de winkel in Heemskerk. Geb is gedreven, heel relaxed in de omgang en heeft humor. Als je dan ook nog vakwerk levert dan heb je het dus altijd druk. En laat dat nou net iets zijn wat deze Alkmaarder heerlijk vindt.
De grootvader van Geb startte in de jaren twintig - tijdens de crisis - een winkel in Alkmaar. Hij was niet alleen juwelier en horlogemaker, maar ook opticien en goudsmid. Zijn zoons zetten de zaak voort en breidden deze uit tot meerdere winkels in onder meer Alkmaar en Hoorn. Geb werkt alweer 27 jaar in Heemskerk. "Vanochtend ben ik - voor het eerst - op de elektrische scooter van Alkmaar naar Heemskerk gereden...prachtig! Dan tuf ik met 25 kilometer per uur zonder helm langs de fraaie kuststreek en kom je hier schitterende buitenhuizen tegen. We wonen echt in een heel mooi gebied! De winkel ligt midden in het dorp en hier parkeer je nog gewoon voor de deur; niet te vergelijken met de stad."
Geb houdt van zijn vak en werken is dan ook allesbehalve een straf. "Weet je wat ik de vervelendste dag van de week vindt? Maandag, dan ben ik vrij. Het omgaan met klanten is gewoon ontzettend leuk en verveelt ook nooit. Bovendien werk ik met de mooiste producten. Wie bij ons in de winkel komt, heeft meestal iets te vieren of juist iets te herdenken. Overal zit een verhaal aan vast."

Familie


Volgens Geb biedt werken met familie vooral voordelen. "Het is onze winkel en iedereen stopt er zijn ziel en zaligheid in. Daaraan merk je echt dat het een familiebedrijf is. Doordat we er allemaal al zo lang werken, kent iedereen alle ins en outs. Dat is goud waard. Wanneer ik bijvoorbeeld op vakantie ben, wordt het werk uitstekend overgenomen. We zijn door onze vader ook zo opgevoed; je telde pas écht mee als je werkte en hart voor de zaak toonde." Die betrokkenheid heeft volgens Geb ook nadelen. "Mijn hoofd is 24/7 met de zaak bezig en daar heeft mijn omgeving wel eens last van, haha. Als ik bruis van de energie stromen de nieuwe ideeën binnen en die deel ik maar wat graag met mijn omgeving. Alleen kan ik er een paar dagen later ineens heel anders over denken, terwijl ik wel iedereen de dagen ervoor probeerde te enthousiasmeren. Het is een beetje wie ik ben: ik spreek uit wat ik denk en voel."

Vintage


Tijdens een stedentrip in Wenen zag Geb juweliers op A-locaties veel vintagesieraden verkopen. "Dat idee sprak me ontzettend aan en heb ik meteen vertaald naar onze winkel. Via beurzen en kringloopwinkels vond ik prachtige sieraden en wat blijkt: het werkt! Er is ontzettend veel vraag naar mooie, gebruikte sieraden die al een hele geschiedenis met zich meedragen. Zo blijft de winkel zich ontwikkelen en dat is precies waar ik van houd. Als ondernemer moet je blijven vernieuwen en verrassen om je publiek vast te houden. Wat dat betreft zie ik mezelf steeds meer als gastheer. We schenken een heerlijke kop koffie, hebben altijd een lekker muziekje in de winkel en als het mag zou ik graag een glaasje prosecco serveren omdat er vaak iets te vieren valt. Een bezoekje aan onze winkel moet plezierig zijn, een klein feestje. Voorlopig sta ik nog in de winkel, maar mijn zoon Martijn mag de zaak straks overnemen. Hij krijgt dan alle ruimte om de winkel naar zijn hand te zetten en zo hoort het ook. Hij is jong en kan met zijn nieuwe ideeën de zaak eigen maken. 'Dicht bij jezelf blijven' het beste advies dat ik hem als vader kan geven. Dat klinkt als een open deur, maar je moet als ondernemer in je eigen ideeën geloven. Met die overtuiging houd je de zaak fris en energiek. Maar voorlopig blijf ik lekker werken. Nee, deze jongen denkt nog niet aan stoppen. Daar is dit werk veel te leuk voor!"
Nieuwsgierig geworden? Bezoek de winkel aan Burgemeester Nielenplein 34 in Heemskerk, bel 0251-247281 of kijk op juwelieribink.nl

Artikel geplaatst op zondag 02 september 2018 - 10:08

Foto's