Rodi

'We proberen de familiaire sfeer te behouden'
Floricultura blijft groeien

(Foto: Vincent de Vries)

HEEMSKERK/ASSENDELFT - Orchideeën hebben een grote aantrekkingskracht op mensen, vanwege hun tropische imago, hun zeldzaamheid, hun pure elegantie en hun fraaie bloemen. Vandaar dat 'Koningin van de planten' de hele wereld over reist. Voor het kweken van de schitterende orchideeën die we zo mooi vinden, is expertise nodig. Floricultura, in Nederland gevestigd in Heemskerk en Assendelft, beschikt ruimschoots over die expertise, want sinds 1933 is het familiebedrijf specialist in orchideeën en tropische planten.


"De grondleggers van het bedrijf zijn Jan Post senior en Klaas Schoone. De eerste was van de handel en de tweede was de plantenman", vertelt operationeel manager Sander van Zonneveld van Floricultura. "Op een goed moment besloten de handelaar en de kweker hun krachten te bundelen en dat bleek een gouden combinatie. Samen reisden ze de hele wereld over op zoek naar orchideeën in het wild." Anno 2018 staat Floricultura te boek als marktleider op het gebied van het veredelen, kweken en klonen van orchideeën in kassen. Met buitenlandse vestigingen in India, Amerika en Brazilië levert Floricultura jaarlijks wereldwijd tientallen miljoenen planten voor de opkweek tot snijbloem en potplant aan orchideeënkwekers over de hele wereld. Sander: "Dit jaar hebben we onze productie uitgebreid met de Anthurium. Met deze plant hebben we dezelfde ambitie als de orchidee."

Basis


Het Nederlandse bedrijf telt in totaal zo'n 800 werknemers en groeit nog steeds. "Ondanks onze wil om te blijven groeien zijn we een Noord-Hollands no nonsense bedrijf", vervolgt Sander. "De zoons van Klaas Schoone; Cees-Jan en René, maken deel uit van de directie. Zij zijn door het veredelen altijd zo zeer betrokken geweest bij het bedrijf dat zij nog steeds zelf bepalen welke planten er in het productieproces worden betrokken. Dat vormt de basis van Floricultura."

Sfeer


Ondanks kernwaarden als passie voor tropische planten, streven naar perfectie, expertise, duurzaam ondernemen en unieke genetica, mag laagdrempeligheid in het rijtje van Floricultura niet ontbreken. En dat doet het ook niet, want bij binnenkomst in het fraaie kleurrijke pand in Heemskerk, ontwaart uw redacteur een aantal medewerkers in korte broek. Ook de operationeel manager. "Ja", lacht Sander. "Het is in de kassen altijd zo rond de 27 graden Celsius. Daar moet je je op kleden, niet? Sowieso willen we de familiaire sfeer van het bedrijf graag behouden met aandacht voor de werknemer. Die goede sfeer uit zich onder andere in het feit dat veel van onze mensen al heel lang werkzaam zijn bij ons. Laatst nog hadden we een receptie omdat een werknemer 40 jaar in dienst was. Daar haalde onze huidige directeur René nog even aan dat 'ie zelf zes jaar oud was toen de jubilaris in dienst trad. Mooi toch?"

Personeel


Sander van Zonneveld is inmiddels twaalf jaar werkzaam bij Floricultura en het verveelt hem geen dag. "Het is een dynamisch bedrijf dat, zoals gezegd, verdere uitbreiding en innovatie niet uit de weg gaat. Daarom zijn wij altijd op zoek naar goede mensen in de kassen of op het lab. Omdat wij hier met zoveel nationaliteiten werken, is echt iedereen van harte welkom."
Kijk voor meer informatie op www.floricultura.com
Adres: Cieweg 13, 1969 MS Heemskerk. Telefoon: 0251 203 060

Artikel geplaatst op zondag 07 oktober 2018 - 14:15

Foto's