Rodi

'Ik wist dat niet of dat is mij niet verteld!'
Column EP:Tol

Helaas horen wij dit vaak in de winkel als een huishoudelijk apparaat weer eens eerder stuk is gegaan als gewenst. Op dit moment is het de warmtepompdroger die nogal eens slecht naar voren komt. Maar zijn die warmtepompdroger dan slecht? Nou nee, het is toch een gebruikersfout die om de hoek komt kijken. Wat er fout gaat, zal ik nu uitleggen.
Een warmtepompdroger heeft een condensor die niet uitgenomen kan worden zoals bij condensdrogers. Om de condensor te beschermen tegen stof vinden we in een droger het filter. We weten allemaal dat dit filter schoongehouden moet worden en regelmatig zal het stof wat daarop zit weggehaald worden. Bij een warmtepompdroger is dit niet genoeg. Na iedere droogbeurt moet dit filter schoon gespoeld worden onder de kraan.
Het filter waar het pluizenfilter inhangt, zal ook regelmatig en het liefst iedere keer schoon gespoeld moeten worden. Als dit niet gebeurt, zal fijn stof en zeepresten uiteindelijk in de condensor de boel gaan verstoppen en de droger zal stoppen met doen wat hij doen moet. De reparatie die dan nodig is kost veel geld en al snel zal de droger na 5 jaar vervangen moeten worden terwijl bij het juiste onderhoud dit pas na een jaar of 10 nodig is.
Wat de opgeroepen monteur dan vaak krijgt te horen, is: dat wist ik niet en dat is mij nooit verteld bij de verkoop. Er wordt naarstig gezocht naar een schuldige. In de winkel wordt veel verteld over de toekomstige aankoop bij het verkoopgesprek en niet alles wordt verteld. Dat is, denk ik, ook niet mogelijk en er wordt natuurlijk ook genoeg vergeten na zo'n verkoopgesprek. Maar er is nog altijd een gebruiksaanwijzing waar dit wel degelijk instaat. Ook zit er op de machine een sticker die er naar verwijst. Mijn tip voor deze week aan jullie is dus simpel. Lees de gebruiksaanwijzing! Niet alleen bij de warmtepompdroger maar bij al de nieuw aangeschafte apparaten. Dit voorkomt reparaties en vooral vervelende situaties waar niemand blij van wordt.

Artikel geplaatst op dinsdag 21 februari 2017 - 11:50Reacties (0)


Reageer