Rodi

Bakkerij Ben Vreman 40 jaar

Nog steeds zijn vader Ben en moeder Anja (midden) in de bakkerij te vinden. Bakker Ben Vreman bestaat inmiddels uit een geweldig team. (foto aangeleverd)

VELSEN - Eigenlijk is Ben Vreman al 60 jaar bakker. Nog steeds is hij dagelijks actief in de bakkerij. Niet meer hard werkend in de nacht, zoals hij vroeger deed. Nu start hij vroeg in de ochtend met het rijden van bestellingen, maar hij draait nog steeds zijn hand niet om voor het lossen van de laatste ovens met brood. Ook zijn vrouw Anja werkt nog steeds mee op zaterdag in de winkel. Daarnaast is zij medeverantwoordelijk voor de inkoop van chocolade en een deel van de administratie.


De vader van Ben, Gerard Vreman, begon zijn bakkerscarrière al voor de oorlog in de Bloemstraat in IJmuiden .In deze tijd kostte een gebakje nog geen 6 cent. Later had Gerard Vreman een zaak aan de Esdoornstraat in IJmuiden en deze bakkerij namen zijn twee zoons, Ben en Wil, over. Ben woonde in deze tijd al in Santpoort-Noord samen met Anja en daar vernam hij, dat de bakkerszaak van de familie Alkemade aan de Terrasweg te koop stond.
Op maandag 4 juli in 1977 zijn Ben en Anja samen van start gegaan op de Terrasweg in Santpoort-Noord. Op deze dag mocht dochter Sandra trots het lint doorknippen en was “Bakkerij Ben Vreman “ geopend. Op dit moment was zoon Remco pas 11 dagen oud. Nu 40 jaar later staan vader en zoon samen in de bakkerij. Dochter Sandra werd uiteindelijk dierenarts en zelfs veterinair patholoog, maar is met de feestdagen, een echte familie aangelegenheid, ook nog steeds in de bakkerij te vinden.
Dat bij Remco ook het bakkersbloed door de aderen stroomt, was nog niet gelijk bekend. Waar Ben min of meer werd gestuurd door zijn vader richting het bakkers vak, daar mocht Remco zelf kiezen. Hij vond het werk van zijn vader in de bakkerij als kleine jongen wel zeer interessant., maar koos ervoor om eerst zijn VWO diploma te halen.
Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en Remco reisde na het behalen van zijn diploma af naar de bakkersvakschool in Wageningen. Na 3 jaar opleiding waren alle vereiste papieren behaald en kon de ontwikkeling als bakker starten. Diploma’s zijn aardig, maar de echte leermoment zijn toch op de werkvloer en wie kan dit beter aansturen, dan vader Ben. In 2000 is Remco compagnon geworden in “bakkerij Ben Vreman” en sindsdien bestieren vader en zoon de bakkerij.
In de afgelopen jaren is het assortiment aan brood enorm gegroeid. Veertig jaar geleden begon de bakkerij met een beperk assortiment aan wit brood, licht bruin brood en volkoren. Nu is er een enorme variatie van broodsoorten. Allen ambachtelijk en met zorg bereidt, gebakken op de stenen vloer, met gist of desem, spelt of tarwe, noem het maar op. Naast brood is er in de winkel ook een rijkelijk gevulde gebakskast ,een ruim assortiment op maat gemaakte taarten en een grote variatie aan handgemaakte roomboterkoek.
Vanaf 2007 werkt Remco zijn partner, Nathalie van Vliet, mee in de bakkerij. Remco en Nathalie hebben 2 kinderen: in 2009 wordt dochter Amber geboren en in 2013 wordt Ben Vreman junior geboren. Of in Ben de vierde generatie bakkers uit de Vreman familie schuilt, is nog even afwachten.
Op dit moment bestaat “bakkerij Ben Vreman ”uit een geweldig team van 5 bakkers en 15 verkoopmedewerkers, die stuk voor stuk een hart voor de zaak hebben. Het is hard werken in een bakkerij. Voor het weekend wordt er al om 22:00 begonnen met de werkzaamheden, om te zorgen dat er de volgende dag brood op de plank ligt. Remco en Ben zijn blij met de fijne sfeer en de inzet van iedereen. Vader en zoon Vreman hopen nog vele jaren hun hobby te kunnen voortzetten.

Artikel geplaatst op maandag 26 juni 2017 - 17:09

Foto's
Reacties (0)


Reageer