Rodi

Wisseling van wacht bij 'Wesseling'
Tweede generatie banketbakkerij in Santpoort neemt het over

De gaande en komende generatie in de winkel. Voor de toonbank Fred en Petra, daarachter Maarten en Sabrina. (Foto: Guus Hartendorf)

SANTPOORT - Met ingang van 1 januari 2018 draagt het echtpaar Fred en Petra Breitenstein van banketbakkerij Wesseling aan de Hoofdstraat hun bekende zaak over aan hun zoon Maarten en zijn partner Sabrine Verbaan. Na ruim 37 jaar valt het doek voor Petra definitief, Fred blijft de tweede generatie voorlopig als ‘afbouwperiode’ nog enkele uren in de bakkerij terzijde staan.

door Guus Hartendorf
In 1967, hij is dan 15, gaat Fred Breitenstein naar de Banketbakkersschool Sint-Nicolaas in Amsterdam, die geleid wordt door paters en broeders. Aanvankelijk zijn zij in vol ornaat gekleed, maar kort na het aantreden van Breitenstein stappen de geestelijken over op burgerkleding. Later in zijn loopbaan zal blijken dat hij toch een zekere band houdt met Sint-Nicolaas. De opleiding duurt acht jaar, maar de jonge leerling weet dat tot een jaar of vijf in te korten. Het is niet alleen naar school gaan, maar ook praktijk opdoen.
Fred Breitenstein: “Mijn stage deed ik bij banketbakkerij Trianen aan de Beethovenstraat in Amsterdam. Dat was de zogenoemde Goudkust. Het was hard werken en daar had ik geen probleem mee. Als ik een bestelling moest bezorgen in de Goudkust kreeg ik regelmatig een gulden fooi. Dat was mooi meegenomen. Bezorging bij een sigarettenzaak leverde mij een monsterdoos met pakjes sigaretten op als fooi. Aangezien ik niet rookte, gaf ik die pakjes aan mijn collega’s weg.”
Het is 1980 als Breitenstein, inmiddels met Petra getrouwd, te horen krijgt dat de banketbakkerij van de broers Joop en Loek Wesseling te koop staat. Breitenstein werkt dan nog bij banketbakkerij Trianen. Het echtpaar besluit uiteindelijk de stap naar Santpoort te wagen. Na een korte voorbereidingstijd zou hun eerste werkdag op 30 april 1980 zijn.
Petra Breitenstein: “Behalve Koninginnedag was dat ook de inhuldigingsdag van koningin Beatrix, maar dat was toen wij de zaak overnamen nog niet bekend. Die dag mochten de winkels niet open, hoewel het in het dorp flink druk was met bijvoorbeeld het planten van de Beatrixboom in de Hoofdstraat. Daarom openden we onze zaak een dag eerder. Later mochten de winkels wel op Koninginnedag open, maar dat doen we alleen ’s morgens om mensen in de gelegenheid te stellen Oranjegebak te kopen.''
Lees verder: Wesseling is een begrip in Santpoort.

Artikel geplaatst op dinsdag 02 januari 2018 - 09:32