Rodi

'Wesseling' is een begrip in Santpoort

Maarten Breitenstein in bakkerstenue (5e van rechts) vertelt een aantal klasgenootjes honderduit over de bakkerij. (Foto: aangeleverd)

SANTPOORT - De naam Wesseling verandert niet, omdat de zaak al sinds 1966 een begrip is in het dorp. Een verbouwing van de bakkerij en de winkel volgt. Petra staat in de winkel, Fred in de bakkerij. Het woongedeelte is naast de zaak, waar Maarten en zijn broer Rob opgroeien. Maarten geeft al op jonge leeftijd aan op den duur bij zijn ouders in de zaak te willen gaan werken om die op termijn over te nemen. Als hij negen jaar is houdt hij voor zijn medeleerlingen van de plaatselijke Juliana van Stolbergschool een spreekbeurt over de banketbakkerij en geeft daar een rondleiding. Werken in een banketbakkerij, wie wil dat nou niet?

door Guus Hartendorf
Maarten volgt de Vakschool Wageningen, waar hij onder andere een ondernemersplan moet schrijven en doet zijn praktijklessen voor het grootste deel in de zaak van zijn ouders. Ook loopt hij stage bij een broodbakker. Door invloed van allerlei kook- en bakprogramma’s op televisie en in andere media komen uiteenlopende vragen van klanten. Vaak komen die met foto’s van een ‘baksel’, om te vragen of de Breitensteins dat ook kunnen maken. Tegenwoordig is meer mogelijk dan vroeger, mede door de komst van digitale foto’s, die bijvoorbeeld op een taart of gebakje gezet kunnen worden. Veelal laat Fred dat over aan Maarten, die niet snel nee zal zeggen.

Sint-Nicolaas


In de jaren negentig van de vorige eeuw is Sint-Nicolaas vaste gast van Wesseling. De bakkerij is een van de pleisterplaatsen van de mijterdrager als hij met een aantal Zwarte Pieten de zaterdag voor pakjesavond door het dorp sjouwt. Bovendien weet de Sint zich bij de bakker omringd door banketstaven, marsepein, chocoladeletters en bergen en bergen en bergen suikergoed, zo lekker, zo lekker, zo lekker en zo zoet. De Breitensteins ontvangen de kindervriend maar wat graag, want goede contacten met deze speciale gasten kan nooit kwaad en bovendien leerde Fred het vak immers op de banketbakkersschool Sint-Nicolaas.
Ruim tien jaar organiseert de lokale Creatieve MaandagOchtendGroep kort voor Sinterklaas een grote bazaar in de Dorpskerk. Breitenstein is een van de winkeliers die gebak en andere lekkernijen als prijzen voor de bazaar ‘om niet’ geeft. De opbrengst van de bazaar gaat via de stichting Santpoort Helpt Madras naar India.

Westerveld


Wesseling heeft klanten van ver buiten het dorp. Begraafplaats & Crematorium Westerveld is er één van. Alleen koffie met cake is op de dodenakker reeds lang uit de tijd; de nabestaanden willen meer variatie. Schier alles is mogelijk, want de klant is koning. Al het werk in de bakkerij kost veel tijd; zeker rond Pasen, Sinterklaas en Kerst. De drukste tijd is tussen 5 en 25 december. Sinterklaas heeft zijn voeten nog niet gelicht of het werk voor Kerst begint, zowel in de bakkerij als in de winkel die dan een ander decor krijgt. Dan zijn werkweken van zestig tot zeventig uur geen uitzondering.
Tijdens het interview met Breitenstein ‘de oudere’ en ‘de jongere’ gaan de voorbereidingen voor het bakken van oliebollen onverminderd voort. Er zullen er weer duizenden over de toonbank gaan. Fred Breitenstein: “Dat is de enige keer dat ik gist gebruik, want ik heb een hekel aan gist. Maar ja, de oliebollen horen bij ons assortiment.”

Bedankt!


Van Oranjebol tot Oliebol, van nieuw tot oud: het begin en het einde van hun noeste arbeid in de zaak. Petra Breitenstein: “Fred en ik bedanken al onze klanten voor hun jarenlange vertrouwen in ons. We laten onze banketbakkerij na 37 jaar en 8 maanden in goede handen achter en hopen dat Maarten en Sabrina ook uw vertrouwen krijgen. Zij werken immers al ruim tien jaar in de zaak en Tineke Koelemeij en Sacha Visser ontvangen uw graag in de winkel.”

Artikel geplaatst op dinsdag 02 januari 2018 - 12:45