Rodi

Tien jaar samenwerking Da Vinci College en Stichting Masechaba

Bert Koopman en leerlingen van het Da Vinci College zetten zich weer in voor stichting Masechaba. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Een tractor met maaiblad, een ploeg, een freesmachine en een elektronisch beveiligd hek om kinderen te beschermen tegen kidnappen. In de tien jaar samenwerking tussen het Da Vinci College en stichting Masechaba is al veel bereikt. De stichting zet zich in voor kansarme kinderen in regio Bethlehem (Zuid Afrika) een kans op een beter leven en toekomst. Ze bieden opvang, eten en drinken, onderwijs en medische verzorging aan zo’n tweehonderd weeskinderen.


Het was een brillenketting van kleurige kralen in de optiek Koopman die de aandacht trok van biologiedocente Elly Brugge, destijds coördinator voor internationalisering. Hierdoor kwam het Da Vinci College in aanraking met Stichting Masechaba en hoorden de leerlingen over de kinderen in Afrika. Hierdoor raakt de leerlingen erg gemotiveerd om hun leeftijdgenootjes te helpen. Eerst werden er sponsorlopen georganiseerd, later werd er dansmarathons gehouden en tegenwoordig is het project Masechaba gekoppeld aan de manifestatie 21 maart, de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Ouders en familie zien tijdens deze manifestatie de werkstukken gemaakt bij levensbeschouwing, lezen zelfgemaakte gedichten, ingelijst bij handvaardigheid en horen toepasselijke songteksten life uitgevoerd door de leerlingen van de eerste klassen. In de kantine is volop gelegenheid tot ontmoeting en onder het genot van een drankje en een zelfgemaakt hapje vinden er veel gesprekken plaats en zijn ouders trots op het werk van hun zoon of dochter. De opbrengst van de 21 maart manifestatie komt geheel ten goede aan Masechaba en bedraagt per jaar gemiddeld duizend euro. "Het is prachtig om te zien dat kinderen in Purmerend zoveel werk verzetten voor kinderen in Zuid Afrika. Hierdoor stijgen de kansen om te overleven en door te kunnen gaan met hun leven", aldus Bert Koopman van optiek Koopman.

Duurzaamheid

In 4 vwo staat Masechaba ook in de belangstelling en doen leerlingen jaarlijks hun best om geld in te zamelen voor dit goede doel. Leerlingen ontwikkelen duurzame projecten, zoals regenwateropvang, groen in en buiten school, voedselbank en Masechaba. Ten behoeve van de kinderen in het dagverblijf zijn er Zuid-Afrikaanse diners of sportactiviteiten georganiseerd. Zo leren 4vwo-leerlingen zelf contacten leggen en omvangrijke projecten te organiseren dat het portfolio voor de vervolgopleiding zeer ten goede komt. Uit deze duurzaamheidsprojecten komt jaarlijks gemiddeld vijfhonderd euro beschikbaar ten behoeve van de kinderen in Masechaba.

Artikel geplaatst op dinsdag 23 mei 2017 - 10:48