Rodi

Het Leesteken en Bruna werken opnieuw
samen bij project 'Geef Een Boek Cadeau

Suzanne Rijk (Bruna) en Wouter van Waardt (Het Leesteken) met het bewust boek van Astrid Lindgren. (Foto: John Bontje)

PURMEREND - Évenals veel boekhandels in het land hebben de Purmerendse boekwinkels Het Leesteken en Bruna de handen ineen geslagen voor de derde editie van de actie 'Geef Een Boek Cadeau!' De actie is erop gericht om de mooiste kinderboeken die de afgelopen jaren in Nederland zijn uitgegeven, beschikbaar te krijgen voor zoveel mogelijk kinderen.
Het landelijke boekhandelsinitiatief maakt een stormachtige ontwikkeling door. "Gebleven is het ideaal om alle kinderen van Nederland te laten opgroeien tussen de boeken. Dat geldt ook voor thuis", legt Wouter van Waardt van Het Leesteken uit. Hij en Susanne Rijk van Bruna realiseren zich terdege dat als ze echt alle kinderen willen bereiken, ze boeken moeten gaan geven. "Kinderen moeten opgroeien tussen boeken, omdat dat de leesvaardigheid bevordert, fantasie stimuleert en de algehele ontwikkeling van kind tot volwassene ondersteunt", voegt Susanne Rijk toe. "Boeken, voor plezier en informatief, helpen een kind een plek te vinden in de wereld, en geeft vorm aan zijn of haar leven. Een goede leesvaardigheid is essentieel voor de latere vorming op het voortgezet onderwijs en daarmee op een goede plek in de maatschappij."

Boek Astrid Lindgren


Het kinderboek is dit jaar de volgens het duo heerlijke (voor)leesklassieker 'Ronja de roversdochter', geschreven door Astrid Lindgren. Een korte inhoud van het boek: Ronja, de dochter van roverhoofdman Mattis, sluit vriendschap met Birk, de zoon van rover Borka. Terwijl hun vaders elkaars aartsvijanden zijn en ruzie met elkaar maken, lopen Ronja en Birk samen weg om te overleven in het bos. De zomer is heerlijk, maar dan wordt het winter…

Gemeente spekt bij


Op initiatief van Bruna en Het Leesteken zijn alle basisscholen in Purmerend benaderd en hebben zij informatie en lesmateriaal gekregen om met dit prachtige boek aan de slag te gaan. Het is verkrijgbaar voor slechts € 2,-. Het is Rijk en Van Waardt, en zeker ook de gemeente, bedoeld om het streven naar een breed boekenbezit en daarmee een brede geletterdheid een extra duw in de rug te geven. Lezen maakt immers rijker aan inhoud en verbeelding. De gemeente heeft het initiatief opnieuw omarmd en ondersteunt de actie door een bijdrage te leveren in de kosten van de actie. Van Waardt: "Daarmee maken zij het mogelijk dat het boek zelfs gratis ter beschikking kan worden gesteld aan alle groepen 7 van de Purmerendse basisscholen".
Vrijdag 9 februari geeft wethouder Harry Rotgans in Het Leesteken het officiële startsein voor de actie. Hierbij zijn leerlingen van groep 7 van de basisschool aanwezig.

Artikel geplaatst op dinsdag 06 februari 2018 - 09:38