Rodi

Ga veilig op wintersport!
Tips van speciaalzaak De Skihut

Joop Bakker in zijn speciaalzaak aan de Gedempte Singelgracht. (Foto: John Bontje)

PURMEREND – Confronteer Joop Bakker met het woord wintersport en de eigenaar van De Skihut loopt leeg. Niet zo vreemd, want deze onvervalste specialist op het gebied van skiën, snowboarden en outdoor weet waar hij over praat. Niet voor niets bestaat De Skihut in 2019 40 jaar. Ooit begonnen in een schuurtje aan de Melkweg richting Purmerland, heeft Bakker zijn ‘hut’ in bijna vier decennia gemaakt tot wat deze nu is, namelijk dé wintersportspeciaalzaak van Noord-Holland. Zeker als het gaat om assortiment!
De Skihut is ook groots in outdoor. Vanaf het moment dat Guust Zwerfsport uit Purmerend verdween, heeft Joop het ontstane gat opgevuld en om die reden mag hij zich met recht outdoor-specialist noemen.
Bakker is helder in zijn communicatie. “Wij zijn voor de mensen een verlengstuk van de vakantie. Als wij ons werk goed doen, hebben onze klanten een geweldige vakantie. En dat wil ik dolgraag zo houden. Ik kan een boek schrijven over de negatieve ervaringen die mensen soms op doen. En jammer genoeg is het ook zo dat er hier en daar winkels zijn die een verkeerd advies geven”.

Advies op maat


“Ik zeg altijd: ga veilig en goed voorbereid op vakantie. Het is niet arrogant bedoeld, maar bij de échte wintersportspeciaalzaak krijgen de mensen een op maat gesneden advies. En we staven dat aan de hand van onze computergestuurde analyseapparatuur. Het is hier ondenkbaar dat men schoenen koopt die anderhalve maat te groot zijn. Het afgelopen weekend nog kwam hier een gezin binnen; vader, moeder en twee kinderen. Ze hadden ergens skischoenen gekocht, maar de vrouw was er niet gerust op. Bleken ze gewoon veel te grote skischoenen te hebben gekocht. Daar kan ik me dus heel kwaad over maken”, steekt hij van wal.

Gemakzucht


“Het is ook te wijten aan een stuk gemakzucht van de mensen zelf. Natuurlijk is het makkelijk als je via internet een paar ski’s bestelt. Die heb je binnen twee dagen in huis en dan is het alleen nog een kwestie van afstellen van de bindingen en dan gáán. Dat afstellen gaat dan vaak met de schroevendraaier van pa. En daar gaat het dus fout, want een kwart extra slag betekent zomaar het wel of niet op tijd los gaan van de bindingen bij een val. Mijn advies is dan ook: laat het in godsnaam over aan de specialist”.

Grootste aanbod


Joop weet als geen ander dat de aanschaf van wintersportartikelen kan oplopen. “Het kost inderdaad niet niks, maar hier kost het niks meer”, luidt zijn credo. “We hebben hier alles onder één dak, op vijfhonderd vierkante meter. Dat is qua omvang niet de grootste wintersportspeciaalzaak, maar ik durf te zeggen dat we qua aanbod de allergrootste zijn. En, niet onbelangrijk, we hebben een eigen werkplaats met alle benodigde en kwalitatief hoogwaardige machines. De mensen moeten vooraf zeker zijn van een veilige wintersportvakantie”.
Bakker hecht er waarde aan zijn team, waaronder zijn vrouw Linda, mee te laten delen in het succes van De Skihut. “Zoiets kun je onmogelijk in je eentje doen, daar heb je een goed team voor nodig. Samen doen we het!”

Tips


Tot slot geeft Bakker graag nog enkele goedbedoelde tips. Ten eerste: gebruik zonnebrand van Island Tribe, dit is niet op waterbasis. Zorg dat je materiaal goed gewaxed en geslepen is en wax de ski’s na de tweede dag elke dag opnieuw. Laat de bindingen van je ski’s minstens eens in de twee jaar opnieuw stellen en vraag een computeruitdraai hiervan. Dit voor de verzekering. Ga niet meer zonder helm de piste op. Zorg dat skikleding een minimale waterkolom (dichtheid) van 2 tot 3000 heeft. En zorg dat je een skibril met dubbele lens draagt. Dit voorkomt het beslaan en komt het zicht ten goede.
Nu over dik een week de grote uittocht naar alle wintersportgebieden gaat beginnen, laat Bakker graag zijn licht schijnen over veiligheid, risico's en goed materiaal. Hij is daarin helder. “Wij zijn voor de mensen een verlengstuk van de vakantie. Als wij ons werk goed doen, hebben onze klanten een geweldige vakantie. En dat wil ik dolgraag zo houden, want ik hoor teveel verhalen van mensen die even snel op internet of via Marktplaats een paar ski’s, schoenen, snowboard of een helm kopen en uiteindelijk bedrogen uitkomen. Boeken kan ik erover schrijven. Ook is het helaas nog zo dat winkels, die zichzelf speciaalzaak noemen, verkeerd advies geven en spullen verkopen die achteraf voor veel ellende zorgen”.

Artikel geplaatst op dinsdag 13 februari 2018 - 14:09