Rodi

Yarden maakt dood bespreekbaar in dierenpark
Kinderen uit Purmerend leren van olifantenverdriet

PURMEREND - Uitvaartorganisatie Yarden maakt donderdag 28 juni voor scholieren uit de bovenbouw van basisschool KlimOp uit Purmerend 'de dood' bespreekbaar. Met de hulp van de olifanten in Dierenpark Amersfoort haalt Yarden de dood uit de taboesfeer. Olifantenexpert Marjo Hoedemaker laat kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met afscheid nemen, de dood en rouw. Kinderen leren door middel van de excursie dat de dood een onderdeel is van het leven, waar ze gewoon over kunnen en mogen praten.


Olifantenexpert Marjo Hoedemaker: "Olifanten zijn net als mensen groepsdieren die in diepe rouw zijn wanneer een soortgenoot overlijdt. Ze raken hun overleden soortgenoot nog een laatste keer aan en gooien er bladeren en zand overheen. Evenals mensen hebben zij rituelen bij het overlijden van een vriend of familielid." Na een presentatie bij de olifanten en ook bij het bavianenverblijf, gaan de kinderen klassikaal napraten over het rouwgedrag van dieren. Hierbij wordt samen met de kinderen het rouwgedrag tussen mens en dier vergeleken.
Renata Oort, relatiemanager bij Vereniging Yarden: "Kinderen leren van deze excursie dat de dood geen taboe hoeft te zijn. Zij beleven rouw heel erg puur en moeten zich dus thuis én op school veilig genoeg voelen om daarover te kunnen praten. Dit onderwijsproject draagt daar op een zeer positieve manier aan bij. Ik vind het fantastisch dat ik hier samen met Yarden een bijdrage aan kan leveren."
Ieder kind krijgt vroeg of laat met de dood te maken. De dood van een huisdier, iemand uit de straat, een opa of oma, of nog dichterbij: een papa, mama, broertje of zusje. De dood kan een enorme impact hebben op het leven van een kind. Het is belangrijk dat kinderen ervaren dat het doodgewoon is om daar thuis, op school en met vriendjes en vriendinnetjes over te praten. Dat bewustzijn is de bagage die de kinderen deze dag meekrijgen. Zo zijn ze alvast wat voorbereid op het verlies dat ze in hun leven gaan ervaren.
Meer informatie over Yarden is te vinden op: www.yarden.nl.

Artikel geplaatst op donderdag 21 juni 2018 - 10:25