Rodi

Mastenbroek goed voor 60 jaar banketbakkersambacht
Familiebedrijf zal nooit concessies doen aan kwaliteit

Antoinette en Gerard Mastenbroek voor de winkel aan de Voorhaven in Edam. (Foto: Han Giskes)

REGIO – “Het is een echt ambacht en op die manier zullen we het banketbakkersvak altijd benaderen”. Aldus de openingswoorden van Gerard Mastenbroek, die samen met zijn vrouw Antoinette de scepter zwaait in het familiebedrijf Mastenbroek banketbakkerij. Dit jaar viert Mastenbroek het 60-jarig bestaan.


Om het begrip familiebedrijf extra te onderstrepen: vader en grondlegger Piet maakt nog altijd handmatig de marsepeinen roosjes en dochter Michelle is eveneens werkzaam is in het 55 medewerkers tellende bedrijf.
Alleen al in de naam Mastenbroek Groot in Banket zit een ongekende historie verpakt. Het waren Piet en Griet Mastenbroek die in 1958 van Volendam naar Monnickendam verhuisden, om in het destijds 1600 inwoners tellende stadje de eerste banketbakkerij Mastenbroek te openen. Zoon Gerard en zijn vrouw Antoinette voegden zich in 1990 bij Piet en Griet. In 1995 werd de winkel aan de Voorhaven in Edam geopend.

Vier winkels

In 2002 nam Mastenbroek de winkels van Groot in Banket over. Nel en Dick Groot bestierden decennia lang goedlopende kwaliteitsbanketbakkerij. Inmiddels telt Waterland vier Mastenbroek speciaalzaken, namelijk twee in Purmerend (Eggert Winkelcentrum en Makado), Edam (Voorhaven) en Monnickendam (Noordeinde). De bakkerij, waar alle producten bedacht en geproduceerd worden, staat aan de Van IJsendijkstraat in Purmerend.
Aparte dimensies

“We maken alles met specialisten zelf en dat ook nog eens dagvers. We hebben een aparte chocolatiers, banketbakkers die zich met het beslag bezig houden of voornamelijk met deeg en datzelfde geldt voor de slagroom, het slagroomgebak en ons bekende crèmegebak. Onze visie is dat het allemaal aparte dimensies zijn binnen het ambacht dus hebben het als zodanig ingevuld”, vertelt Gerard.
Onderscheiden

Jezelf constant onderscheiden. Met die woorden zijn Gerard en Antoinette groot gebracht. Logisch, dat de producten van Mastenbroek tot in de verste hoeken van deze regio bekend en geroemd zijn. Gerard: “Als je producten maakt, moet je ervoor zorgen dat de ingrediënten kloppen. Wij bezuinigen nooit op de grondstoffen en dat is ook de reden dat we ons kunnen onderscheiden. En ik kan met trots vertellen dat we alle facetten van het banketbakkersambacht beheersen. Een voorbeeld is dat we voor onze vestiging in Edam al 20 jaar ijs maken. Geen waterig ijsje, nee echt banketbakkersijs. Met aardbeienijs bedoelen we dan ook echt aardbeienijs. De klant waardeert dit hooglijk”.
In de loop der jaren heeft banketbakkerij Mastenbroek, lid van het ambitieuze Patisserie College (nieuwe naam voor Heerlijk & Heerlijk ), de nodige ‘hardlopers’ in het assortiment. De hazelnootvlaai, de hazelaar, de bonbons en het saucijzenbroodje zijn daar schoolvoorbeelden van.
Blijft een luxe

Gerard Mastenbroek heeft de consument de laatste jaren aanzienlijk zien veranderen. “Vroeger werd banket alleen voor zon- en feestdagen aangeschaft. Nu wordt het steeds regelmatiger gekocht. Het is wel zo dat ik vind dat banket een luxe moet blijven”.
Inmiddels ligt de focus bij Mastenbroek alweer op Sinterklaas en kerst en Oud en nieuw, ofwel de drukste periode van het jaar. “Het nadenken en het assortiment bepalen gebeurt natuurlijk al eerder. Binnenkort beginnen we met borstplaat, dan het speculaas en begin november liggen alle marsepeinen figuren in de winkels. Op 11 november ligt het complete Sint-assortiment in al onze winkels”, aldus Gerard tot slot.

Artikel geplaatst op donderdag 06 september 2018 - 15:45

Foto's