Rodi

Voorkom stress bij uw hond
Vuurwerkperiode lastig voor hondenbezitters

PURMEREND - "Af en toe hoor je er al weer één; een knal. Niet voor iedereen valt het op. Maar voor mensen die een hond met vuurwerkangst hebben, breekt er een lastige periode aan". Aldus dierenarts Tessa, verbonden aan de praktijk van Dierenarts Purmerend.


"Wandelen kan een crime zijn met een hond die al bij het horen van één knal, helemaal in de stress is. De stress wordt steeds erger naarmate de maand december vordert, met het hoogtepunt natuurlijk op oudejaarsavond. Enkele dagen voor de jaarwisseling is het druk op de praktijk. Bezorgde eigenaren die vragen om 'iets' rustgevends voor oud & nieuw. Op dat moment kun je de angstreactie alleen nog onderdrukken met medicatie, die bijwerkingen kunnen hebben en het probleem zelf niet oplossen".
Wie vuurwerkangst écht wil aanpakken, ook voor de langere termijn, zou eigenlijk nu moeten gaan trainen. Ook voor wie (voeding met) voedingssupplementen wil gebruiken kan daarmee het best op tijd beginnen. Voor het beste effect kun je voedingssupplementen combineren met geluidstraining.

Laten wennen

Hoe pak je die training aan? Het idee is om de hond (of kat!) langzaam te laten wennen aan vuurwerkgeluiden en te leren associëren met iets leuks. Het volume, afspeellengte en de intensiteit kan dan opgevoerd worden als je dier rustig blijft. Dat rustig blijven is heel belangrijk, bij de minste tekenen van onrust moet het volume teruggedraaid worden. Oefen dit kort, en maximaal 3x per dag. Liefst in verschillende ruimtes oefenen en later ook buiten. Verschillende vuurwerkgeluiden kun je vinden op youtube met de zoekterm “geluidstraining”.
Vragen?

Heeft u vragen over de voeding en voedingssupplementen of andere onderwerpen? Tessa en haar collega's adviseren u graag! Bekijk de website voor meer informatie over dit en andere onderwerpen, of bel voor advies op maat. Dierenarts Purmerend is gevestigd aan de Kraggeveenstraat 5 en Gangeslaan 80a. De website is www.dierenartspurmerend.nl Het telefoonnummer is 0299 42 10 00.

Artikel geplaatst op woensdag 07 november 2018 - 13:11