Rodi

Neal adviseert over speciaalbier bij Bierderij Waterland
‘We brouwen zelf onze bieren’

Neal Brondgeest is het nieuwe gezicht van Bierderij Waterland. (Foto: aangeleverd)

VOLENDAM - Neal Brondgeest is het nieuwe gezicht van de Speciaalbierwinkel Bierderij Waterland. In deze mooie winkel gelegen aan de W.J. Tuijnstraat 14a in Volendam tegenover winkelcentrum Havenhof zijn maar liefst 150 speciaalbieren op fles te verkrijgen. Neal heeft sinds kort officieel het stokje overgenomen van Christian Kieft en Frank Dutman. Deze twee heren richtten Bierderij Waterland enige jaren geleden op. ‘Wat begon als hobby is een beetje uit de hand gelopen en steeds verder uitgebreid’, aldus Brondgeest. Kieft en Dutman doen het zo goed met hun speciaalbieren, dat de twee zich gaan bezighouden met de bouw van hun eigen brouwerij.


Toen Neal viavia hoorde van de plannen van Kieft en Dutman besloot hij meteen contact op te nemen met de twee ondernemers. “Ik hoorde van deze winkel en ben zelf een groot bierfanaat. Ik zag er dus wel wat in om aan de slag te gaan in de winkel. Gelukkig waren de twee ondernemers enthousiast over mij en besloten ze mij een mooie functie te geven in de winkel. Ik ben hier enorm blij mee!’, aldus Brondgeest.
Kieft en Dutman zijn momenteel bezig met de voorbereidingen voor een brouwerij in Monnickendam, vlakbij de haven. Hier is zoveel tijd mee gemoeid, dat er dus geen tijd meer over blijft voor de heren om de dagelijkse leiding te nemen in de winkel. De keuze was dan ook al snel gemaakt. Bierliefhebber Neal neemt waar voor de heren. Neal is niet alleen ervaringsdeskundige op het gebied van speciaalbieren, hij heeft ook diverse opleidingen en cursussen gevolgd. “Puur uit interesse en liefde voor het product, maar ook om mijn klanten van een gedegen advies te kunnen voorzien!”

Proeverijen
Je kan de winkel doordeweeks binnenstappen voor een paar mooie bieren, voor in het weekend, of voor een speciale avond maar je kan jezelf ook op een heel andere manier laten adviseren. Neal vertelt: “We geven sinds kort ook speciaalbierproeverijen. Ik kom dan op locatie. Dit kan thuis zijn bij klanten, op het werk gezellig met collega’s of in de kantine van een vereniging. Ik neem dan een aantal mooie bieren mee, bijvoorbeeld blond, tripel en bock en vertel dan een en ander over de eigenschappen. De proeverij kan ook gecombineerd worden met diverse hapjes, of beter gezegd: spijzen. Men is vaak gewend dat er bij wijnproeverijen verschillende amuses voorbij komen, maar ook bij de speciaalbieren passen ontzettend veel mooie kleine gerechtjes. Deze komen de smaak van het bier alleen maar ten goede.
Samenwerking en advies
Leuk detail is dat Bierderij Waterland ook samenwerkt met onder andere Restaurant Het Geheim van Edam. Neal adviseert de chefs in de keuken van het restaurant over de combinaties van de bier en de spijzen. Dit komt de smaak van het bier en de gerechten alleen maar ten goede. Meer informatie en advies over Bierderij Waterland? Zie www.bierderijwaterland.com.

Artikel geplaatst op woensdag 23 november 2016 - 14:25