Rodi

Geslaagd openingsfeest bij restaurant Royal Siam
Een reis naar het verre oosten in Enkhuizen

De aankleding van restaurant Royal Siam is oosters, maar toch is de eigentijdse sfeer van het bijzondere pand aan de Dijk behouden gebleven. (Foto's Rodi Media/DL)

ENKHUIZEN - Restaurant Royal Siam kan terugkijken op een geslaagd openingsfeest! Vrijdagavond 26 oktober werden genodigden een warm welkom geheten om samen het nieuwe Thaise restaurant in Enkhuizen te openen. Onder de genodigden: buren, familie, vaste gasten van voorheen restaurant Die Drie Haringhe én de pers, waaronder ook Weekblad de Drom.


Restaurant Die Drie Haringhe en eetcafé Bijna Thuis hebben plaatsgemaakt voor een geheel nieuw concept: Thais eten in Enkhuizen. De nieuwe eigenaren Chris en zijn vrouw Orasa zijn erg trots op het resultaat. Net als bedrijfsleidster Kim Heijselaar; zij vertelt dat men nu ook in eigen regio terecht kan voor Thaise gerechten in het restaurant óf voor het afhalen van Thais eten. Dat laatste kan bij Pub & Thai Food (voorheen Bijna Thuis) aan de Dijk 28 in Enkhuizen.
De opening met verwelkoming door de bedrijfsleidster en vier traditioneel geklede Thaise vrouwen zorgde meteen voor een spectaculair ontvangst. Door middel van een trap lopen gasten nu vanuit het restaurant naar beneden richting de bar, waar mensen na het diner met familie of vrienden de avond kunnen afsluiten met een borrel. Zo startte ook de opening: beneden in de bar met een glas Cava, een traditionele Thaise welkomstdans c.q. inzegening van het restaurant en met Thaise loempia's waarmee de inwendige mens alvast wakker werd gemaakt. Na een welkomstwoord werden de genodigden naar hun tafel gewezen, waar opnieuw een smaakvol voorafje klaarstond: gefrituurde aardappel, besprenkeld met sesamzaadjes. De bediening - zeer vriendelijk en enthousiast - vertelde bij elke gang wat men voorgeschoteld kreeg. De wijn vloeide rijkelijk en een glas water - om eventueel de pittigheid van het eten te kunnen blussen - stond binnen handbereik.
De eerste gang - een proeverij van verschillende Thaise hapjes - bestond uit kipspiesjes, gefrituurde gamba’s, een viskoekje en voor de vegetarische tafelgenoot een spies van gefrituurde tofu met pindasaus en overgoten met uitjes. Deze diversiteit zorgde voor een prettige eerste gang, al had de tofu iets pittiger van smaak gemogen. Het hoofdgerecht bestond uit een keuze tussen twee gerechten: kai phad med ma muang (gebakken kipfilet met cashewnoten, gedroogde pepers en verse groenten) en kaeng kiowaan nua (biefstukreepjes in een groene, licht pikante curry met verse groenten). De gebakken kipfilet was heerlijk gekruid en de Thaise smaak kwam goed tot zijn recht. Voor iemand die de Thaise keuken nog niet zo gewend is: een absoluut goede keuze. Voor de meer gevorderde, pittige eter zijn de biefstukreepjes in de groene curry met verse groenten een aanrader. Beide gerechten waren voorzien van Thaise nasi, die de pittigheid van de pikante curry wat milder maakte. Het nagerecht van verschillende smaken sorbetijs was uiterst smaakvol door de diversiteit van de ijssoorten van mango, bosbessen en framboos, compleet gemaakt met een toef slagroom en als extra smaakmaker snippers kokos en kleine stukjes noot. Een heerlijke, frisse afsluiting! Als extra verwenning kreeg iedereen nog een kopje thee of koffie met bonbon toe.
Conclusie: een reis naar het verre oosten is niet meer nodig met dit bijzondere restaurant in Enkhuizen erbij. De sfeer is gemoedelijk en uiterst gezellig, de aankleding oosters, maar toch is de eigentijdse sfeer van het bijzondere pand aan de Dijk behouden gebleven. Geen tijd om gezellig uit eten te gaan? Het is ook mogelijk om een Thaise maaltijd af te halen. Bel voor meer informatie en reserveringen met Thais specialiteitenrestaurant 'Royal Siam' aan Dijk 28 in Enkhuizen: 0228-318610. Geopend van woensdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur (afhalen vanaf 16.30 uur).

Artikel geplaatst op maandag 29 oktober 2018 - 10:13

Foto's