Rodi

'Ik ben een echte vakidioot'
Koos Knijn veertig jaar tandprotheticus in hart en nieren

Koos: "Ik werk heel prettig in ons team van 24 gedreven mensen die goed op elkaar ingespeeld zijn." (Foto: Vincent de Vries/RM)

BOVENKARSPEL - Koos Knijn (62), directeur van het Tandheelkundig Zorgcentrum (TZC) Streekhof in Bovenkarspel, viert zondag 16 december net als West-Friesland op Zondag een feestje: die dag is hij precies veertig jaar tandprotheticus. "En elke dag nog steeds met veel plezier", benadrukt hij. "Ik werk heel prettig in ons team van 24 gedreven mensen die goed op elkaar ingespeeld zijn. Ieder doet waar hij of zij goed in is."


Koos werd op zijn vijftiende aangenomen bij een tandtechnisch laboratorium in Enkhuizen. Hij volgde een opleiding aan het Instituut Vakopleiding Tandtechniek in Utrecht die vier jaar duurde. "Daarna was ik nog niet klaar en heb ik de opleiding voor tandprotheticus gevolgd. Tegelijkertijd ging ik aan de slag op een tandtechnisch laboratorium in Hoorn. Op m'n 22e was ik klaar en de jongste tandprotheticus van Nederland", lacht Koos. "Ik ben toen meteen voor mezelf begonnen. Een slaapkamer richtte ik in als praktijkruimte. Jaren werkte ik alleen, tot ik Jos Genemans tegenkwam, mijn latere compagnon. Samen zetten we in de jaren negentig een tandprothetische praktijk in Bovenkarspel op. In 2000 raakte ik op een congres in gesprek met Dolf Hehenkamp. Uit onze samenwerking is in 2002 het TZC ontstaan. Nog steeds is Dolf als tandarts bij ons werkzaam." Inmiddels is de praktijk uitgegroeid tot een centrum met een breed scala aan tandheelkundige dienstverlening. "Veel specialismen hebben we in eigen huis. Dat betekent dat een patiënt bijna nooit doorverwezen wordt; het meeste gebeurt hier. Op deze plek proberen we de maximale zorg te verlenen waarbij de patiënt uiteraard centraal staat. En juist omdat we in zo'n groot team werken, is bij ons heel veel mogelijk."
Naast reguliere tandheelkundige en tandprothetische zorg kunnen mensen bij TZC terecht voor implantaten en implantaat-gedragen protheses (klikgebit). De praktijk gaat bovendien verder dan tandheelkunde alleen: wie last heeft van snurken of tandenknarsen, kan ook bij TZC aankloppen. "We hebben een licentie voor een antisnurk-apparaat waarvan de resultaten spectaculair zijn. En voor mensen die tandenknarsen bieden wij ook een effectieve oplossing: de zogenaamde 'Cerezen-behandeling' met op maat gemaakte oordopjes. Door die oordopjes worden de kaken 'aangemoedigd' zich te ontspannen, waardoor het tandenknarsen stopt. Een eenvoudige, pijnloze behandeling die bovendien betaalbaar is."
Op de vraag wat zijn werk nou zo leuk maakt, antwoordt Koos: "Ik vind het geweldig om in een team te werken. En daarbij draag ik graag mijn kennis over op anderen. Dat doe ik ook in het buitenland. Ik heb bijvoorbeeld in Thailand en België les gegeven. Het vak verandert overigens wel en de ontwikkelingen gaan snel. Met name de digitalisering heeft veel invloed, waarmee het echte handwerk van de tandprotheticus verdwijnt. Door het gebruik van digitale afdruksystemen kunnen we patiënten op een heel duidelijke manier het eindresultaat laten zien bij restauraties aan het gebit. Voor de patiënt bieden deze ontwikkelingen veel voordelen."
TZC Streekhof, De Middend 5 in Bovenkarspel. Telefoon: 0228-521120. Meer informatie: www.tzcstreekhof.nl.

Artikel geplaatst op zondag 16 december 2018 - 06:00