Rodi

Halve Maen bomvol spannende verhalen

Stap aan boord van de Halve Maen en ontdek de vele verhalen over dit VOC-schip. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Het leven aan boord van een zeventiende-eeuws VOC- schip was niet altijd even makkelijk. Negen maanden minstens en vaak nog heel wat langer van huis weg zijn was geen pretje. Zeker niet als je hutje mutje bij elkaar zat en zittend moest slapen. VOC-museumschip de Halve Maen in Hoorn zit bomvol verhalen. De super enthousiaste gidsen van de Halve Maen kennen ze allemaal. Maar het schip op eigen houtje verkennen kan ook: met de nieuwe gezinsapp.


Eigenlijk was de VOC, ’s wereld eerste multinational, een heel ambtelijke organisatie. Alles werd vastgelegd. Daardoor is enorm veel bekend over het leven in die tijd. Ieder hemd dat een zeeman nog moest afbetalen, werd geregistreerd. En natuurlijk werd precies bijgehouden wat er aan voedsel en andere voorraden zoals brandstof aan boord ging. Ging iemand in de fout aan boord? Dan werd hij direct op het schip zelf berecht én gestraft. Ook daarvan werd verslag gedaan. Net als van ziektes bijvoorbeeld. De gidsen van de Halve Maen kennen al die verhalen. Net als het grote verhaal van de ontdekking van wat nu New York heet. Kapitein Henri Hudson en zijn schip de Halve Maen werden er wereldberoemd door. Over deze reis is heel veel bekend dankzij het scheepsjournaal van stuurman Robert Juet van Limehouse. Een scheepsjournaal dat leest als een spannend jongensboek. Tussen juli en oktober 1609 waren er tal van ontmoetingen met wat de bemanning toen wilden noemde. Ze liepen helkaas niet altijd goed af. Zo werd bemanningslid John Colman op 6 september met een pijl door de keel geschoten en stierf. De bemanning begroef hem de volgende dag en vernoemden de plaats van zijn graf naar hem: Colmans Point.

Vuurgevecht

Op 2 oktober 1609 kwam het zelfs tot een compleet vuurgevecht tussen de bemanning van de Halve Maen en de inheemse bevolking. Dat begon met de beschieting van het schip met pijl en boog vanuit twee zwaar bemande kano’s. De Halve Maen beantwoordde dat door vuur te geven vanuit zes musketten. Daarbij lieten enkele Indianen het leven. Waarna de Indianen met meer dan honderd man vanaf een landpunt begonnen te schieten. De bemanning van de Halve Maen besloot daarop het kanon in te zetten. De gietijzeren kogels die vanaf de Halve Maen werden afgevuurd kwamen maar liefst vijftienhonderd meter ver...
Nieuwsgierig geworden? Stap dan zelf aan boord. In de zomervakantie is het schip elke dag van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken op zijn ligplaats op het Oostereiland in Hoorn. Kijk voor meer informatie op www.halvemaenhoorn.nl.

Artikel geplaatst op zondag 23 juli 2017 - 06:00Reacties (0)


Reageer