Rodi

Ischias en podotherapie

Ook al is de pijn erg hevig, ischias is bijna nooit blijvend. (Afbeelding aangeleverd)

REGIO - Ischias is een irritatie of ontsteking van de grote zenuw, nervus ischiadicus, die van de lage rug via de heup naar de voet loopt. Ischias wordt veroorzaakt door een directe druk op deze zenuw en het is afhankelijk van de druk op de zenuw in hoeverre iemand hiervan hinder ondervindt.


Vaak worden de problemen veroorzaakt door een veranderde functie of stand van de lage rug, het bekken of het been. Stress kan ook een rol spelen, want dat zorgt ervoor dat de lichaamshouding verandert, waardoor de rug te zwaar belast wordt. Ischias kan ook veroorzaakt worden door bovenmatige inspanning, overgewicht en slechte conditie of houding. De pijn varieert van licht tot hevig en voelt stekend en branderig. De pijnscheuten kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk is om rechtop te staan. Naast de pijn kunnen ook andere klachten voorkomen, zoals spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook spierkramp in de bil of het been en verminderde reflexen in knieën en enkels komen voor.
De podotherapeut kan in veel gevallen helpen de (pijn)klacht te verminderen. Dit doet de podotherapeut door de oorzaak van de klachten te achterhalen en op te heffen. In sommige situaties wordt samenwerking met andere zorgverleners gezocht. De behandeling van de podotherapeut kan bestaan uit een schoenadvies, oefeningen, taping, orthese of corrigerende zolen met als doel de druk op de zenuw in de rug te verminderen. Ook al is de pijn erg hevig, ischias is bijna nooit blijvend.
Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl.

Artikel geplaatst op zondag 05 november 2017 - 06:00