Rodi

Pijn of kramp in benen tijdens lopen door vaatlijden

(Afbeelding aangeleverd)

REGIO - Een vernauwing van de slagaders zorgt voor onvoldoende zuurstof in de spieren. Mensen merken dat de afstand die ze, zonder onderbrekingen, kunnen lopen steeds kleiner wordt. Ze moeten stoppen door pijn en kramp in de benen, meestal in de kuiten. Na even pauzeren komt er weer zuurstof in de spieren en kunnen ze opnieuw een afstand doorlopen. Dit wordt etalagebenen genoemd.


Een vernauwing in de slagader ontstaat door slagaderverkalking (atherosclerose). Aan de binnenkant van de slagaderwand zetten vet en kalk zich af. Het is niet precies bekend hoe slagaderverkalking ontstaat. Wel staat vast dat de volgende factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan ervan: roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, overgewicht en een te hoog cholesterolgehalte. Door de vernauwing van de slagaders in de benen kunnen ook veranderingen ontstaan aan de huid en nagels van de voeten. Nagels kunnen veranderen van kleur, dikte en groeien trager. De huid van de voeten kan droger worden, verkleuren, de haargroei op de voeten verdwijnt en/of de voeten zijn sneller koud. Wondjes aan de voeten genezen moeilijk, waardoor de kans op een infectie toeneemt.
De podotherapeut kan helpen door mensen te voorzien van adviezen die op hun specifieke situatie van toepassing zijn. De behandeling van de podotherapeut kan bestaan uit leefstijladviezen, een schoenadvies, oefeningen, orthese of corrigerende zolen. Deze behandelingen zijn gericht op het voorkomen van wondjes aan de voeten. Ook kan de podotherapeut helpen bij het sneller herstellen van aanwezige wondjes op de voeten. Voor meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl.

Artikel geplaatst op zondag 05 november 2017 - 06:00