Rodi

Wat te doen bij een pijnlijke voorvoet

De klachten ontstaan vaak doordat de zenuw tussen de middenvoetsbeentjes geïrriteerd raakt. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Een stekende pijn of een branderig gevoel in de bal van de voet bij staan, wandelen of sporten? Een doof of tintelend gevoel naar de tenen? Een zenuwbeknelling is vaak de boosdoener. De zenuw raakt tussen de middenvoetsbeentjes geïrriteerd waardoor klachten ontstaan (Mortonse Neuralgie). Door langdurige beklemming van de zenuw kan een verdikking ontstaan. Deze verdikking noemen we een neuroma. De klacht komt voornamelijk voor bij vrouwen, maar kan ook bij mannen voorkomen.


In de meeste gevallen spelen de voetstand en het looppatroon een belangrijke rol in het optreden van deze klachten. Smalle of krappe schoenen, maar ook schoenen met een hoge hak verergeren het probleem. Een voet kan in de loop der jaren meer gaan spreiden en doorzakken, waardoor de schoenmaat in breedte of lengte kan veranderen. Veel gebruik van sandalen en slippers versnellen dit proces.
De podotherapeut kan in veel gevallen helpen de (pijn)klacht te verminderen. Dit doet de podotherapeut door de oorzaak van de klachten te achterhalen en op te heffen. In sommige situaties wordt samenwerking met andere zorgverleners gezocht. De behandeling van de podotherapeut kan bestaan uit een schoenadvies, oefeningen, taping, orthese of corrigerende zolen met als doel de druk onder de bal van de voet te verminderen.
Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl.

Artikel geplaatst op zondag 07 januari 2018 - 06:00