Rodi

'Ontdek wat we met natuursteen allemaal maken'
Uniek open huis - inclusief rondleiding - bij Jan Reek natuursteen

Lizette Vreeker en haar zoon Gerard in de fabriek van Jan Reek natuursteen. "Tijdens de open dag laten we graag het hele productieproces zien." (Foto: Vincent de Vries/RM)

HOORN - Hoe wordt een hardstenen aanrechtblad gemaakt? En hoe kun je uit een stuk rots een prachtig afgewerkt grafmonument vervaardigen? Deze en andere vragen worden zaterdag 9 juni allemaal beantwoord tijdens het open huis van Jan Reek natuursteen in Hoorn. "Een unieke gelegenheid om een keertje bij ons in de keuken te kijken", laat mede-eigenaar Gerard Vreeker weten. "Niet veel mensen weten wat je met natuursteen allemaal kunt maken. Wat er allemaal mogelijk is, laten we zaterdag 9 juni heel graag zien."

Jan Reek natuursteen viert dit jaar een jubileum: het bedrijf bestaat maar liefst 125 jaar. "Een bijzondere mijlpaal die natuurlijk gevierd moet worden", vindt Gerard. "Dat doen we onder andere met het open huis. Bovendien is het predicaat 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' onlangs weer verlengd, waar we natuurlijk erg blij mee zijn." Het Hoornse bedrijf voert projecten uit door heel Nederland, zowel voor particulieren als bedrijven. Het resultaat is altijd een stukje vakwerk, met toewijding geleverd door vakmensen met een grote passie voor het werken met steen. "Er is met natuursteen zoveel mogelijk. We hebben ooit zelfs een complete villa van natuursteen gebouwd; dat was een heel bijzondere opdracht. Verder maken we badkamers, keukens, schouwen, wanden, vloeren, maar ook meubels en gedenkmonumenten. Bovendien leveren we maatwerk; alle wensen worden met de klant besproken. Doordat steen een natuurproduct is, is het resultaat altijd uniek. Elke steen is anders, heeft een eigen karakter en is vaak al miljoenen jaren oud. Dat in combinatie met de warme uitstraling ervan, maakt natuursteen een prachtig product." Jan Reek natuursteen werkt met alle soorten natuursteen, zoals marmer, hardsteen en graniet, maar ook met keramiek en composiet. De grote, ruwe steenblokken - afkomstig uit landen over de hele wereld - worden in de eigen fabriek aan de Neutronweg volledig verwerkt tot een mooi natuurstenen eindproduct. "Een bewerkelijk proces, dat we tijdens het open huis graag aan de bezoekers laten zien. Een mooie belevenis!"
Gerard hoopt 9 juni zoveel mogelijk mensen te verwelkomen aan de Neutronweg 9 in Hoorn. Wie het jubilerende bedrijf iets wil schenken, mag tijdens het open huis een donatie doen aan Vrienden van Leekerweide en/of het Ronald McDonald Kinderfonds. Meer informatie over het bedrijf: www.janreek.nl.

Artikel geplaatst op zondag 03 juni 2018 - 06:00