Rodi

Fysiotherapie als medicijn

Het team van professionals van Fysiotherapie Kersenboogerd. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Voldoende bewegen en goed fit zijn: beide heel belangrijk voor een goede gezondheid. Het kan zowel ziektes voorkomen als klachten van ziektes verminderen. Uit onderzoek blijkt echter dat ongeveer de helft van alle mensen met chronische ziekten, zoals diabetes en COPD, te weinig bewegen. Daar valt veel winst te behalen.


Er is veel bewijs dat regelmatig bewegen de kans op het ontstaan van allerlei ziekten zoals hart- en vaataandoeningen, diabetes, depressie en sommige vormen van kanker kan verkleinen. Bovendien blijkt dat mensen met deze ziekten veel minder klachten hebben als ze voldoende bewegen. Daarom is het erg belangrijk om specifiek aandacht te besteden aan bewegen. Dat gebeurt tegenwoordig steeds meer bij de fysiotherapeut. Dit kan op verschillende manieren. Bert Kostense, sportfysiotherapeut bij Fysiotherapie Kersenboogerd: "Iedereen is anders en heeft zijn eigen individuele behoeftes. Daarom zijn er beweegprogramma’s voor specifieke patiëntengroepen. Voor bijvoorbeeld COPD, diabetes, claudicatio en de ziekte van Parkinson. Veel mensen weten het niet, maar onderzoek leert dat deze beweegprogramma’s de symptomen van de ziektes verlichten." "Maar er zijn ook allerlei programma’s om ziektes te voorkomen", vervolgt collega Patrick Koekenbier. "Fitnessen onder begeleiding van een fysiotherapeut, hardloop therapie en wandelgroepen. Allemaal met als doel fit te blijven en zo ziek worden voorkomen."
Bewegen en oefenen werken dus als een medicijn bij veel aandoeningen. Veel patiënten zijn moeilijk of niet in staat om zelfstandig regelmatig in beweging te komen en dit ook vol te houden. Dan kan de fysiotherapeut het beste bepalen wat er moet gebeuren en te ondersteunen. Zo kunnen met het juiste beweegprogramma de klachten worden verlicht of zelfs het ziek worden voorkomen. En voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.
De fysiotherapiepraktijk maakt onderdeel uit van het Gezondheidscentrum Kersenboogerd. Meer informatie: www.fysiotherapiekersenboogerd.nl of bel 0229-280999.

Artikel geplaatst op zondag 14 oktober 2018 - 06:00