Rodi

'Mijn wereld werd met de dag kleiner'
Eenzaamheid is onzichtbaar probleem

Joop voelt zich, samen met meer dan een miljoen mensen in Nederland, vaak eenzaam. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De gemeente Hoorn is onlangs een campagne gestart waarin de persoonlijke verhalen van inwoners en professionals over zorg en ondersteuning centraal staan. De meeste mensen regelen veel zelf in het dagelijks leven: school, opvoeding, huishouden, werk, de zorg voor anderen. Toch heeft iedereen weleens advies en ondersteuning nodig.


De campagne begint met het thema eenzaamheid met het verhaal van Joop (71). Joop voelt zich, samen met meer dan een miljoen mensen in Nederland, vaak eenzaam. Eenzaamheid is een persoonlijk en onzichtbaar probleem en komt voor in alle lagen van onze samenleving. Vaak is niet duidelijk waar iemand behoefte aan heeft of wat je zelf kunt doen om iemand die eenzaam is te helpen. Soms begint de oplossing van het probleem bij het (h)erkennen. Zo ook bij Joop.
In zijn werkende leven was hij buschauffeur en veel onder de mensen. Maar na een reorganisatie kwam hij thuis te zitten. Zijn vrouw overleed een aantal jaren terug. "Mijn wereld werd met de dag kleiner. Achteraf gezien was ik toen al best eenzaam, maar dat is toch moeilijk om zelf te herkennen en te accepteren. Dat ging echt niet zonder slag of stoot. Ik heb mijzelf bij de kladden gegrepen en contact opgenomen met 1.Hoorn. Ook mijn buurvrouw hielp mij om weer meer buiten de deur te doen."
Op hoorn.nl/zorgdichtbij is het persoonlijke verhaal van Joop te lezen. Ook is hier te lezen wat je kunt doen als je eenzaamheid herkent bij iemand in de omgeving.

Artikel geplaatst op zondag 14 oktober 2018 - 06:00