Rodi

'Volgende generatie staat al klaar'
Verkeersschool Hoek Bouma 'sorteert voor' op toekomst

(Foto: Vincent de Vries)

DE GOORN - Of het gaat om het halen van een auto-, vrachtwagen-, scooter- of motorrijbewijs; Verkeersschool Hoek Bouma biedt op het gebied van rijopleidingen al jarenlang een totaalconcept. Op het terrein van 5500 vierkante meter in De Goorn beschikt het bedrijf over een oefenterrein, logistiek opleidingscentrum, diverse leslokalen en een simulatorcentrum. In 1961 was dat nog wel anders. Cor Hoek begon in dat jaar aan de Jaagweg 29 in Avenhorn een rijschool met slechts één auto. Bijna zestig jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste verkeersscholen van Noord-Holland en ook landelijk gezien mag Hoek Bouma zich rekenen tot de top tien. "We zijn een kerngezond familiebedrijf", aldus Peter Bouma (46) - kleinzoon van Cor - die de derde generatie vormt.

Hoek Bouma is een gevestigde naam in Noord-Holland. De verkeersschool verzorgt alle soorten rijopleidingen voor particulieren én bedrijven. "Bovendien ontzorgen we ondernemingen met nascholingscursussen die de chauffeurs moeten volgen." Daarnaast biedt Hoek Bouma beroepsopleidingen tot vrachtwagen-, tractor- en buschauffeur. Ook logistieke opleidingen tot bijvoorbeeld heftruckchauffeur behoren tot de expertise van de verkeersschool. "Wij zeggen altijd: kwaliteit is onze garantie. Niet alleen van ons personeel verwachten we het beste, ook aan ons wagenpark en alle logistieke transportmiddelen stellen we hoge eisen. Daarnaast zijn we als familiebedrijf graag betrokken bij onze cursisten, maar ook bij onze medewerkers die hier vaak al vele jaren werken. Mede door die betrokkenheid en persoonlijke service hebben wij een hoog slagingspercentage."

Keuken


In 1980 namen de ouders van Peter - Jan en Thea Bouma-Hoek - het bedrijf van hun (schoon)vader Cor over. De naam Rijschool Hoek veranderde in Verkeersschool Hoek Bouma. Jan en Thea verhuisden met het bedrijf naar het West 18 in Avenhorn. Er kwamen steeds meer auto's bij en daardoor ook meer medewerkers. "Achter ons huis was het theorielokaal en onze keuken werd kantoor", lacht Peter. "Ook daar werd de ruimte te klein en daarom verhuisden m'n ouders eind jaren negentig naar de overkant. Daar kon een bollenschuur ingericht worden als theorielokaal en kantoor. Ondertussen had ik mijn rij-instructiepapieren gehaald en stapte ik in 1993 als vennoot het bedrijf in." Het wagenpark groeide en groeide; in 2007 kwam Hoek Bouma op de Wieder in De Goorn terecht, waar het bedrijf vandaag de dag nog steeds te vinden is. "Mijn vader maakte dat gelukkig nog nét mee. In datzelfde jaar overleed hij veel te jong aan de gevolgen van kanker."

Rij-instructeur worden


Onder het mom van 'stilstand is achteruitgang' nam Hoek Bouma in oktober 2016 een belangrijke afslag naar nóg meer bekendheid in de provincie: in Purmerend werd een tweede vestiging geopend. "We wilden daar 'voorsorteren' op de toekomst door in de regio Zaanstreek-Waterland de zakelijke markt te bedienen. De ontwikkelingen gaan zó snel dat we daar inmiddels ook lessen voor particulieren aanbieden." Hoek Bouma staat dus zeker niet stil en zit nog boordevol plannen. "Om in te spelen op te toekomst denken we er aan om nóg een vestiging te openen. Ook willen we gaan investeren in elektrische auto's." Ondertussen heeft Hoek Bouma 33 medewerkers. Ook Peter zelf geeft rijles, maar dat is naar eigen zeggen noodgedwongen. "We hebben simpelweg te weinig rij-instructeurs, dus spring ik op dit moment bij. Gecertificeerde instructeurs zijn lastig te vinden. Daarom hebben we besloten om zelf instructeurs op te leiden. Wie belangstelling heeft, kan altijd contact met ons opnemen."
Moeder Thea (75) is nog regelmatig op het bedrijf te vinden en neemt onder andere de vrachtwagenplanning voor haar rekening. "Thuis is ze ook maar alleen. Hier komt ze gezellig onder de mensen. Mijn oudste dochter Femke (18) doet de administratie, neemt de telefoon aan en werkt in de kantine. En ook mijn zoon Jelle (16) is hier vaak te vinden; hij wast onze auto's. Zo ben ik zelf ook ooit begonnen. De volgende generatie staat dus al klaar", besluit Peter.
Verkeersschool Hoek Bouma, Wieder 29 in De Goorn. Telefoon: 0229-541837. De nevenvestiging is te vinden aan de Flevostraat 56 in Purmerend. Telefoon: 0299-200007. Kijk voor meer informatie op www.hoekbouma.nl en www.rijles-purmerend.nl.

Artikel geplaatst op zondag 04 november 2018 - 06:00

Foto's