Rodi

'Onze medewerkers zijn ons belangrijkste goed'
Verberne draagt Etos-formule vol passie uit

Peter Verberne en Karin de Jong. (Foto's: Vincent de Vries/RM)

REGIO - Jarenlang was het familiebedrijf Verberne verbonden aan DA Drogisterijen, maar sinds twee jaar runnen Peter Verberne (44) en zijn zus Karin de Jong (48) vijf Etos-winkels in Hoorn, Hoogkarspel, Monnickendam en Julianadorp. Dit doen ze niet alleen, maar samen met hun partners Saskia Smid en Pieter de Jong. "En niet te vergeten onze 58 medewerkers die stuk voor stuk een passie hebben voor het vak; zij vormen samen het belangrijkste goed binnen ons bedrijf", benadrukt Karin.


Hun ouders Simon en Joke Verberne namen in 1969 de DA Drogisterij Conijn aan de Liornestraat in Hoorn over. "Ze hadden het niet breed. Door geld te lenen van buren en vrienden konden ze de winkel kopen. Een soort crowdfundingactie dus", lacht Karin. "Het was toen nog een klein winkeltje van dertig vierkante meter. Het magazijn was groter dan de winkel zelf. In 1972 kwam de woonruimte - waar mijn ouders toentertijd woonden - achter de winkel erbij." De stad Hoorn groeide en breidde uit met nieuwbouwwijken zoals de Risdam en Kersenboogerd. In 1978 openden Simon en Joke een tweede DA-winkel in de Huesmolen en in 1986 kwam de winkel aan het Betje Wolffplein erbij. Die laatste verhuisde eind jaren negentig naar het nabij gelegen Aagje Dekenplein.

Drop scheppen


Het drogistenvak is Karin en Peter met de paplepel ingegoten. "We gingen altijd mee met onze ouders en waren vaak in de winkel te vinden", blikt Peter terug. "Regelmatig mochten we helpen met bijvoorbeeld drop scheppen of medicijnen langsbrengen bij de bewoners in het Liornehuis in Hoorn." Karin vult aan: "De middag was altijd zo om, want ik maakte altijd een praatje met de mensen. Vanaf m'n vijftiende stond ik al in de winkel." In 2007 namen broer en zus de winkels van hun ouders officieel over. In de loop der tijd kwamen er nog meer filialen bij. "Op ons hoogtepunt hadden we elf winkels", vertelt Peter. "Door de crisis hebben we er een aantal moeten sluiten, maar we zijn heel tevreden met de vijf overgebleven filialen." Karin: "Iedereen heeft keihard de schouders eronder gezet. Ik ben er trots op dat we met het hele team de crisis overwonnen hebben."

Pareltjes


In 2016 maakten Karin en Peter een belangrijke stap. "Het hoofdkantoor en het distributiecentrum van DA gingen eind 2015 failliet. Op dat moment waren we al jaren in gesprek met Etos. Nu was het moment gekomen om de knoop door te hakken. We besloten als Etos verder te gaan." Een stap waar ze allebei geen moment spijt van hebben. "De formule van Etos past nóg beter bij ons", vindt Karin. "We bieden een zeer uitgebreid assortiment en scherpe acties waar klanten steevast voor langskomen. Verder is Etos in onze ogen erg innovatief en speelt het milieu-aspect een belangrijke rol. Zo verkopen we veel producten op natuurlijke basis. Ook zijn we trots op de kwaliteitsmerken die Etos in huis heeft. Daar zitten echte pareltjes tussen."

Dubbel feest


Naast de Etos-winkels hebben Peter en Karin sinds 2010 de Mooi Parfumerie in de Huesmolen in Hoorn, waar onder andere de merken Rituals, Chanel, Christian Dior, Lancome, Estee Lauder en Clarins verkocht worden. "Veel bedrijven kopen bij ons kerstpakketten in, met bijvoorbeeld heerlijke Rituals-producten. Ook hebben we in de parfumerie een 'beautyschool' met allerlei leuke workshops op het gebied van make-up en beauty." Peter en Karin halen allebei veel plezier uit hun werk. "Er komt heel veel bij kijken, maar juist die afwisseling trekt mij erg", laat Peter weten. "Wat ik de afgelopen jaren geleerd heb? Dat het écht niet allemaal vanzelf komt aanwaaien. Je moet elke dag scherp zijn." Karin: "Het omgaan met mensen spreekt mij erg aan. Klanten adviseren, zorgen dat ze jouw vertrouwen winnen en dat ze blij de deur uitgaan; daar doe ik het voor. Ik ga steeds weer met plezier naar mijn werk." Op de vraag hoe broer en zus de toekomst zien, antwoordt Peter: "We blijven verbeteren en innoveren. Ook ligt voor begin volgend jaar een mooi plan op stapel: de winkel in de Huesmolen wordt flink verbouwd. En ook leuk: volgend jaar bestaat Etos honderd jaar en ons familiebedrijf vijftig jaar. Dat wordt dus dubbel feest." Vader Simon, inmiddels 73 jaar, is nog steeds betrokken bij het bedrijf; regelmatig brengt hij goederen rond. Zijn kleindochter Anna (17), Karins dochter, staat op zaterdag en in de vakanties in de winkel. "Ze kan goed met mensen omgaan; het vak past écht bij haar", meent Karin. "Ze denkt er nu al serieus over na om ons familiebedrijf voort te zetten."
De Huesmolen 154 in Hoorn, Aagje Dekenplein 7 in Hoorn, Raadhuisplein 9-11 in Hoogkarspel, Het Spil 43 in Monnickendam en Schoolweg 17 in Julianadorp.

Artikel geplaatst op zondag 11 november 2018 - 06:00

Foto's