Rodi

'Modern wonen voor compleet stijlvolle inrichting'
Bot Meubelen kijkt uit naar honderdjarig bestaan

(Foto's: Vincent de Vries)

HOORN - Bot Meubelen is voor veel mensen niet meer weg te denken uit West-Friesland. Het familiebedrijf - te vinden op woonboulevard het Hof van Hoorn - viert in 2021 niet voor niets haar honderdjarig bestaan. Het team bestaat op dit moment uit Ruud Bot, zoon Zeger, Elma Ridder en Stefanie van Helvoirt. "Met z'n vieren runnen we de winkel op alle gebieden. Ieder doet waar hij of zij goed in is. Een klein team, maar heel overzichtelijk. We zijn goed op elkaar ingespeeld en ik ben blij dat ik van dit team deel mag uitmaken", aldus Ruud.


De opa en oma van Ruud, Jan en Alie Bot-Stam, begonnen in 1921 aan de Streekweg in Hoogkarspel een textielbedrijf. "In de beginjaren was het dus nog geen echte meubelzaak", weet Ruud. "Ze verkochten bijvoorbeeld huishoudelijk textiel. Pas voor de oorlog richt Bot zich op meubels."

Brand


Het stel kreeg twaalf kinderen, waarvan er verschillende een eigen meubelzaak begonnen. De oudste zoon van Jan en Alie, Piet Bot, nam de zaak in de jaren zeventig van zijn ouders over. De jongste zoon Gerard kwam er later ook bij. Maar ook een aantal zussen waren regelmatig in de winkel te vinden en hielpen mee als dat nodig was. Piet en Gerard breidden de winkel flink uit. Toen de verbouwing net klaar was, sloeg het noodlot toe. 27 maart 1971 was een zwarte dag in de geschiedenis van Bot. "De winkel brandde volledig af. De brand trok natuurlijk ontzettend veel bekijks. De brandweer deed wat hij kon, maar kon helaas niet voorkomen dat de hele zaak compleet afbrandde. Een grote strop. Een tuinder in Hoogkarspel stelde zijn bollenschuur beschikbaar. Daar werd de zaak een paar dagen na de brand tijdelijk voortgezet, tot de winkel aan de Streekweg weer opnieuw was opgebouwd."

Design


Ruud en zijn broer Jan namen de zaak van hun vader Piet en oom Gerard over. Door een stuk grond erbij te kopen, breidden zij de winkel in 1996 nóg verder uit naar vijfduizend vierkante meter. Bovendien openden zij in 2000 een Morgana-beddenzaak in het Hof van Hoorn. Het ging de broers zakelijk gezien voor de wind. In 2008, nog net voor de crisis, kwam er nóg een beddenzaak in Wormerveer bij. Ruud vervolgt: "Door de crisis moesten we in 2012 het pand aan de Streekweg verkopen. Hoogkarspel kreeg er een supermarkt, de Albert Heijn, voor terug. Jan is verder gegaan in Wormerveer, de beddenzaak in Hoorn verdween en maakte plaats voor de verkoop van designmeubelen, zoals klanten van Bot gewend zijn. Denk aan merken als Hülsta, Gelderland, Stressless, Castelijn, Leolux, Jori en Interstar. En mooie designverlichting van bijvoorbeeld Oligo. Met al deze bedrijven - waarvan velen net als wij een familiebedrijf zijn - hebben we een fijn contact en een goede samenwerking. Ze hebben dezelfde visie en filosofie, iets wat wij heel belangrijk vinden. Zo zijn we tot een prachtige collectie meubelen gekomen waar we heel trots op zijn. Hoe ik onze winkel omschrijf? Modern wonen met wooncomfort op nummer één; dat is waar wij voor staan.

Gemoedelijk


"Een goede service bieden en aandacht hebben voor de klant zijn onze grote speerpunten", gaat Ruud verder. "Het gaat om het totaalpakket, dus ook de 'nazorg' moet gewoon goed zijn. Meedenken met de klant hoort daar ook bij. Elke klant verdient een advies op maat, in de winkel, aan huis of door middel van een 3D-interieurtekening." Op de vraag hoe Bot Meubelen de toekomst ziet, antwoordt Ruud: "We gaan lekker door met de verkoop van mooie kwaliteitsmeubelen en we blijven ons vernieuwen. Juist dat gemoedelijke waar we bekend om staan, willen we niet uit het oog verliezen. We kijken enorm uit naar ons honderdjarig bestaan in 2021!"
Bot Meubelen Hoorn, Doctor C. J. K. van Aalstweg 8b in Hoorn. Telefoon: 0229-266639. Meer informatie: www.bot.nl. Op deze site is ook een webshop te vinden.

Artikel geplaatst op zondag 23 december 2018 - 06:00

Foto's