Rodi

'Voor elke fotograaf de juiste benodigdheden'
Foto Coenstad al 61 jaar begrip in Hoorn

Fred en Margreet van Poelgeest voor hun winkel in 1989. (Foto's: aangeleverd)

HOORN - Tijd en aandacht hebben voor de klant en de beste service bieden; deze speerpunten zorgen ervoor dat klanten graag weer terugkomen bij de enige fotospeciaalzaak in West-Friesland: Foto Coenstad in de Hoornse binnenstad. Veel mensen kennen de winkel van Coentje, de fotograferende pop die steeds weer in een andere outfit in de etalage staat. Terwijl hij de hele dag (nep)foto's maakt, wordt hij zelf vele malen per dag door voorbijgangers met een glimlach op de foto gezet. Eigenaar Bram van Poelgeest (57) staat nog steeds elke dag met veel plezier in de winkel aan de Gedempte Turfhaven, al 61 jaar een zaak van vertrouwen.


Brams vader, Fred van Poelgeest, begon 63 jaar geleden als freelance persfotograaf op de Venenlaan in Hoorn. "Hij maakte veel foto's voor kranten en deed bijvoorbeeld ook bedrijfsfotografie", vertelt Bram. "In 1957 richtte mijn vader Foto Coenstad op en startte hij een fotowinkel en -studio op het Nieuwland. Sinds 1959 is Foto Coenstad aan de Gedempte Turfhaven te vinden." In de jaren zestig kwam fotografie in Nederland echt in opkomst. De fototoestellen werden een stuk gebruiksvriendelijker. "Het maken van foto's werd steeds populairder. In 1966 werd de winkel daarom flink uitgebreid en heeft mijn vader het pand ernaast - op de hoek - erbij gekocht. Ook de voorloper van de videocamera, de smalfilm, was in opmars. Mijn vader verzorgde zelf cursussen en trainingen voor klanten en ook instrueerde hij klanten hoe je zelf foto's kon ontwikkelen en afdrukken in de donkere kamer." In de jaren zeventig was de directklaar-camera enorm populair. "In de etalage van onze winkel was toentertijd een demonstratie van dit polaroidsysteem te zien. Die trok ontzettend veel bekijks, er stonden altijd veel mensen voor het raam te kijken", lacht Bram, die van kinds af aan in de winkel te vinden was. "Al gauw hielp ik mee als vakantiehulp en sinds 1981 werk ik fulltime in de winkel. In 1989 heb ik het stokje van mijn vader overgenomen, samen met zijn vrouw Margreet - die later, in 2003, uit de zaak is gestapt." Sinds de komst van de digitale fotografie in de jaren negentig is natuurlijk veel veranderd. Foto Coenstad speelde goed in op die ontwikkelingen. "Daardoor bestaan we anno 2018 nog steeds. In 1998 zijn we door de Stichting Nederlandse Fotovakhandel uitgeroepen tot meest actieve fotospeciaalzaak van Nederland en in 2013 waren we de beste fotovakzaak. Daar zijn we natuurlijk enorm trots op." Verder kunnen klanten bij Foto Coenstad terecht voor de allerbeste kwaliteit pasfoto's, want de winkel is in het bezit van het SNF-keurmerk pasfotografie. "Hiermee zijn we de enige officieel gecertificeerde pasfoto-fotograaf in Hoorn. Wij zorgen ervoor dat klanten met een pasfoto de deur uitgaan die gegarandeerd aan alle eisen voldoet." Uiteraard is Foto Coenstad ook gespecialiseerd in het bewerken en printen van oude en beschadigde foto's. Tevens heeft de winkel een spoedservice bij foto's die nodig zijn voor een uitvaartdienst. Ook goed om te weten: Foto Coenstad verzorgt veelvuldig kopieerwerk voor het overzetten van oude smalfilms en videobanden naar dvd, USB-stick of harde schijf.
Bram merkt op dat de analoge filmrolletjes nog steeds gebruikt worden. "Ook door jonge mensen. Voor de liefhebbers van analoge fotografie hebben wij alles in huis." Ten slotte heeft Foto Coenstad een enorm assortiment fotolijsten en andere accessoires, zoals tassen, statieven, verrekijkers, accu's en batterijen. "Voor iedere fotograaf wat wils. Zo hebben we bijvoorbeeld speciale sportcamera's die je op een helm kunt bevestigen. Voor veel mensen is fotografie een mooie hobby. Voor elke fotograaf hebben wij de juiste benodigdheden om het perfecte plaatje te schieten."
In deze feestmaand heeft Foto Coenstad veel cadeau-artikelen en leuke aanbiedingen. Kom dus gauw langs aan de Gedempte Turfhaven 38 in Hoorn. Telefoon: 0229-215330. Kijk voor meer informatie op www.fotocoenstad.nl.

Artikel geplaatst op zondag 16 december 2018 - 06:00

Foto's