Rodi

‘Sport om knap stukje brood te maken’
Johan Appelman dertig jaar bij Bakkerij Otten

Johan Appelman (l) en zijn werkgever Rein Otten. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Net als West-Friesland / Groene Hart op Zondag heeft Johan Appelman (48) uit Bovenkarspel ‘iets’ met het getal dertig. Op 1 november 1988 - dertig jaar geleden dus - kwam hij in dienst bij Bakkerij Otten aan de Koepoortsweg in Hoorn. Nog elke dag gaat Johan met veel plezier naar zijn werk. “Elke dag is anders en ik zie het als een sport om steeds weer een knap stukje brood te maken.”


Toen Johan vijftien jaar was, begon hij een opleiding Consumptieve Techniek aan de Hoeksteen (het latere Martinuscollege) in Grootebroek. “Ik koos daar voor het bakkersvak en op zaterdag werkte ik in een bakkerij in Lutjebroek. Toen ik met een bakkerswedstrijd op school kampioen werd, ben ik door Bakkerij Otten gevraagd om daar te komen werken. Ik begon in de banketbakkerij en sinds 2002 ben ik leidinggevende in de broodbakkerij. Dat was qua temperatuur wel even een overgang trouwens”, lacht Johan. “In de broodbakkerij is het veel warmer dan in de banketbakkerij. Dat was in het begin even wennen.”
Naast de bekende brood- en banketproducten biedt Bakkerij Otten ook veel luxe producten, waarbij gestreefd wordt naar de hoogste kwaliteit. “Om dat te realiseren maken wij gebruik van de beste natuurlijke ingrediënten. Niet alleen een goede kwaliteit en lekkere smaak, maar ook het uiterlijk van onze producten vinden we belangrijk”, benadrukt Johan. Zijn werk ziet hij nog elke dag als een uitdaging en dat maakt het zo leuk. “Ik doe bijna elk jaar mee aan de bakkersvakwedstrijden in Drachten. Vorig jaar ben ik met mijn rozijnenbrood Nederlands kampioen geworden en met mijn suikerbrood haalde ik een derde plaats. Ook in deze gezellige tijd waarin we nu zitten, kan ik mijn fantasie goed kwijt in bijvoorbeeld de speciale kerstbroden. We maken er elke dag weer iets moois en lekkers van!”
Bakkerij Otten, Koepoortsweg 69 in Hoorn. Telefoon: 0229-214786. Meer informatie: www.bakkerij-otten.nl.

Artikel geplaatst op zondag 16 december 2018 - 05:00