Rodi

Wat te doen bij een pijnlijke voorvoet

Vaak is overdruk de boosdoener bij pijn in de bal van de voet. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Stekende pijn of een branderig gevoel in de bal van de voet bij staan, wandelen of sporten? Overdruk is eigenlijk altijd de boosdoener. Overdruk kan ontstaan door een verkeerde voetstand/looppatroon, verkorte achillespees, verkeerd schoeisel of een afwijkende stand van een middenvoetsbeentje. Ook verdwijnt bij het ouder worden de vetlaag onder de bal van de voet. De noodzakelijke vering verdwijnt en lopen en staan worden pijnlijk.


Soms wordt de pijn veroorzaakt door eeltvorming of likdoorns onder de voet. Eelt en likdoorns zijn opeenhopingen van huid die ontstaan als er sprake is van te veel druk op het onderliggende weefsel. Normaal gesproken is eelt niet pijnlijk. Door toenemende eeltvorming kan het lopen echter bemoeilijkt worden.
De podotherapeut kan in veel gevallen helpen de pijn te verminderen. Dit doet de podotherapeut door de oorzaak van de klachten te achterhalen en op te heffen. In sommige situaties wordt samenwerking met andere zorgverleners gezocht. De behandeling van de podotherapeut kan bestaan uit een schoenadvies, oefeningen, taping, orthese of corrigerende zolen met als doel de druk onder de bal van de voet te verminderen.
Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl.

Artikel geplaatst op zondag 03 februari 2019 - 06:00