Rodi

Joop Broeks zorgt met liefde voor zijn Doortje

Joop: "Samen creëren we elke dag een geluksmoment, klein of groot." (Foto: aangeleverd)

ZWAAG - Joop Broeks (88) uit Zwaag is sinds enkele jaren mantelzorger van zijn vrouw Doortje (89), die dementieklachten heeft. Joop doet dat volgens een heel eigen levensvisie, die hij deelt via zijn site (https://joopbroeks.wordpress.com).


"Toen bij Doortje de diagnose Alzheimer werd geconstateerd hebben we even een traantje gelaten", vertelt Joop. "Wel hebben we vrijwel meteen besloten de situatie niet weg te duwen en ons vooral te focussen op de dingen die je nog wel samen kunt doen. Inmiddels gaat Doortje twee dagen per week naar de Omringlocatie het Hoge Hop, waar ze wordt verzorgd door medewerkers voor wie ik diep respect heb. Tijdens de dagen dat ze thuis is, gaan we vooral voor de verscheidenheid van dingen. Het ondernemen van verschillende activiteiten prikkelt de geest. Doortje kan nog veel zelf. Dat stimuleer ik en spreek er mijn waardering voor uit. Het gaat om gelijkheid, iemand in zijn waarde laten."
Voor wie in harmonie met zichzelf en de natuurlijke omgeving wil blijven, is een gezond portie humor volgens Joop onontbeerlijk. "Je hoeft het leven niet altijd serieus te nemen. Wat niet wegneemt dat er ook moeilijke momenten zijn. Zoals de dag dat we hoorden dat Doortje niet meer mocht fietsen, iets wat we samen graag deden. Maar ook dan geldt: er zijn altijd alternatieven. We maken nu vaker een ritje met de auto en genieten van de steeds wisselende omgeving. Ook dat stimuleert het brein." Dan kijkt hij zijn vrouw liefkozend aan en zegt: "Maar boven alles zorgen we ervoor dat de intimiteit blijft. De knuffels, de warmte, de liefde, die koesteren we. Samen creëren we elke dag een geluksmoment, klein of groot." Als mantelzorger gaat het er vooral om dat je je kunt inleven in de persoon voor wie je zorgt, stelt Joop. "Ik bezocht onlangs de dementie-simulator Into D'mentia, die Omring en de gemeente naar Hoorn haalden. Dat kan ik iedereen aanraden. Via de simulator verplaats je je in de wereld van iemand met dementie. Wederzijds begrip is de basis van alles."

Artikel geplaatst op zondag 03 februari 2019 - 05:00