Rodi

Weet wat te doen bij een pijnlijk grote teengewricht

Een pijnlijk grote teengewricht kan het dagelijks leven beperken. (Afbeelding aangeleverd)

REGIO - Een pijnlijk grote teengewricht kan het dagelijks leven of het sporten beperken. De oorzaken van een pijnlijk grote teengewricht zijn onder andere erfelijkheid, een verkeerde voetstand/looppatroon, verkorte achillespees, verkeerd schoeisel of een letsel. Dit heeft tot gevolg artrose van het gewricht, botwoekering in het gewricht of een standsafwijking van de grote teen (hallux valgus).


De behandeling van een pijnlijk grote teengewricht kan zowel conservatief als operatief. De conservatieve aanpak van de huisarts kan bestaan uit medicatie, ijspakkingen, wisselbaden, schoenadvies of doorverwijzing naar de podotherapeut. De podotherapeut spoort middels onderzoek de oorzaak op en behandelt deze onder andere middels oefeningen, een schoenadvies, podotherapeutische orthese of zolen.
Een algemeen schoenadvies bij een pijnlijk grote teengewricht bestaat uit:
- stevige goed passende schoen met wreefsluiting
- stevige loopzool met afwikkelhulp
- voldoende breedte in de voorvoet
- maximale hakhoogte drie centimeter
- geen naden/stiksels ter hoogte van het grote teengewricht
Indien voor de voet geen passende confectieschoen beschikbaar is, kunnen aangepaste schoenen een oplossing zijn. Wanneer conservatieve behandeling niet helpt is operatieve behandeling noodzakelijk. Operatieve behandeling kan bestaan uit het verwijderen van botwoekering, verstijven van het gewricht, rechtzetten van de grote teen of het vervangen van het gewricht.
Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl.

Artikel geplaatst op zaterdag 02 december 2017 - 11:09