Rodi

'Ik blijf ze sparen tot de laatste snik'
Meindert Reus verzamelt bidprentjes uit West-Friesland

Meindert Reus met maar een fractie van zijn verzameling bidprentjes. (Foto: Vincent de Vries/RM)

GROOTEBROEK - "Het is begonnen toen mijn opa overleed", begint Meindert Reus uit Grootebroek zijn relaas. "In die periode kreeg ik het bidprentje van mijn opa in handen. Het verzamelen van boeken en foto's uit West-Friesland was altijd al een hobby en zodoende startte ook de verzameling bidprentjes van overledenen uit deze regio. Inmiddels ben ik de 6500 exemplaren gepasseerd!"


Tot de jaren zestig was het de gewoonte om bij iemands overlijden huis-aan-huis een bidprentje te verspreiden in het dorp. "Deze werden bezorgd door de 'dooieaanzegger'; hij liep in een zwart pak en een hoge hoed langs de deuren. Ik kan me dat nog wel herinneren. Tja, vroeger waren de dorpen kleiner en de mogelijkheden om nieuws te verspreiden minder uitgebreid dan nu. Je kunt een bidprentje vergelijken met de rouwkaarten en dankbetuigingen van tegenwoordig. Helaas worden oude bidprentjes nu vaak weggegooid of verbrand. Zonde! Ik wil ze graag hebben."

Tik


Meindert verzamelt alleen bidprentjes uit West-Friesland. "Het is gewoon een tik om West-Friese spullen zoals boeken, foto's en bidprentjes te verzamelen. Als ik in een tweedehands boekenwinkel een boek zie over bijvoorbeeld Lutjebroek, móet ik het hebben." De bidprentjes heeft Meindert via via bij elkaar gekregen. "Na wat oproepjes hier en daar, vond ik ze geregeld in mijn brievenbus. Zo werd de verzameling groter. Ook bezocht ik weleens een ruilbeurs, hoewel deze beurzen weinig gehouden worden hoor. Ik moet het vooral hebben van mensen die een artikel als deze lezen in de media en bij mij de bidprentjes langsbrengen of opsturen."

Ramp


Het oudste bidprentje van Meindert is van begin 1800. "Die heb ik via een ruilbeurs weten te bemachtigen. Ook het bidprentje van 'Pauselijk Zouaaf' Petrus Johanneszoon Jong uit Lutjebroek is een oud bidprentje waar ik trots op ben. Hij vocht in het pauselijk leger en is in 1867 gestorven op het slagveld van Monte-Libretti." Binnen Meinderts verzameling zijn veel overledenen te vinden die abrupt aan hun einde kwamen. "Zo heb ik het bidprentje van Jos de Wit en Bernard Huver uit Bovenkarspel. Zij verdronken in de jaren zestig in het IJsselmeer tijdens een boottochtje. Een ramp voor het dorp. Dat was in de jaren zestig, rond het einde van bidprentjestijd. Maar ook de bidprentjes van de drie dochters van Raat uit Medemblik die in 1950 omkwamen na een huisbrand, zitten in mijn boek. Of ik de familie laat weten dat ik een bidprentje van de familie heb gevonden? Soms wel ja. Dat vinden ze vaak bijzonder om te horen."

Voor wat, hoort wat


Regelmatig komen mensen bij Meindert langs om via zijn bidprentjes meer te weten te komen over hun stamboom. "Of ze gebruiken het bidprentje ter opvulling van het stamboomboek. We maken wel altijd ter plekke kopieën hoor. Anders weten we het wel: dan komen de bidprentjes niet meer terug", lacht Meindert. Mensen mogen de gegevens gratis gebruiken. "Maar ik vraag altijd wel of er een bronvermelding bij mag staan. Oh, en wie bidprentjes naar mij toezendt, krijgt onkostenvergoeding. Of ik geef iets leuks als mensen bij mij aan de deur langskomen om bidprentjes in te leveren. Een boekje bijvoorbeeld. Voor wat, hoort wat!" Wat dat betreft is Meindert al wel bezig om zijn verzameling West-Friese spullen te laten slinken. "Ik ben inderdaad wel een beetje aan het opruimen. Maar de bidprentjes gaan niet weg hoor. Die blijf ik sparen tot de laatste snik!"
Heeft u bidprentjes in bezit en wilt u deze weggeven of heeft u informatie nodig voor uw stamboomonderzoek? Neem dan contact op met Meindert. Zijn adres is Meidoornlaan 25 in Grootebroek, tel. 0228-512505.

Artikel geplaatst op woensdag 21 januari 2015 - 10:47