Rodi

Nieuw in Egmond: PostaanZee
Modern ontmoetingscentrum met filmhuis

Jan Ranzijn (rechts) en Ger de Haas nodigen de gehele Egmondse gemeenschap uit om het nieuwe, eigentijdse Ontmoetingscentrum PostaanZee tot leven te gaan brengen. (Tekst: Carla Kager, foto Frits van Eck)
Jan Ranzijn nodigt de lezers uit om actief mee te doen met PostaanZee en zich al vast vrijblijvend aan te melden voor een informatiebijeenkomst. (Foto: Frits van Eck)

EGMOND AAN ZEE – PostaanZee is een nieuw, inspirerend initiatief in het voormalige postkantoor. Een onverwacht geschenk aan Egmond in tijden dat de overheid veel serviceverlening uit het dorp heeft weggehaald. De nieuwe eigenaar Jan Ranzijn houdt van mensen. Hij is vastberaden om er samen met de Egmondse gemeenschap een ‘ontmoetingscentrum nieuwe stijl’ van te maken met als bijzonderheid een volwaardig klein filmhuis. Een mooi gebouw op een prachtige centrale locatie waar nieuwe initiatieven van vrijwilligers van harte welkom zijn. Het voornaamste doel is om mensen te verbinden.


“Mensen kunnen veel meer dan ze denken, vooral als je ze vertrouwen geeft, motiveert, waardeert en goed begeleidt.” Dat heeft Jan Ranzijn ondervonden in de jaren dat hij ‘Ranzijn tuin & dier’ heeft opgebouwd. Toen hij 350 mensen in dienst had, was het tijd voor een nieuwe directeur om de zaak nog verder uit te breiden. Hij verkocht het bedrijf en na een wandeling naar Santiago werd Jan zoals hij het noemt: ‘vrijwilliger bij de abdij’, samen met zijn vrouw Marian Hopman. Wie weet wat daar is opgebouwd, begrijpt hoe bescheiden dit klinkt. Het tekent de mens Jan Ranzijn, die absoluut niet op de voorgrond wil. Maar voor PostaanZee doet hij het toch, om zijn bezieling kenbaar te maken en de lezers uit te nodigen om hem te helpen. Hij straalt rust en vertrouwen uit en spreekt zacht. Deze oud-directeur met een jonge geest wil een mooie ruimte bieden waar mensen iets voor elkaar kunnen betekenen: jong en oud, arm en rijk, sterk en minder sterk.

Het voormalig postkantoor


Het postkantoor staat er al vijftien jaar leeg en verwaarloosd bij en was in handen van een projectontwikkelaar. Het gemeentelijke VVV-gebouw ernaast stond ook leeg. De eigenaar kwam met bouwplannen voor de beide locaties, waarbij het Agnesplein en omgeving zou worden ingebouwd. De buurt protesteerde en de ontwikkelaar trok zich terug. Op 1 december kocht Jan Ranzijn het postkantoor om er iets moois van te maken voor de gemeenschap op non-profit-basis. Er is een schetsplan ingediend bij de gemeente. Er komen straks meer ramen in, maar het wordt niet hoger of groter. De filmzaal wordt een belangrijk element van het plan.

PostaanZee


Het nieuwe PostaanZee gaat niet concurreren met andere initiatieven, maar zoekt juist de verbinding daarmee om elkaar te versterken, een idee dat direct al is omarmd door dorpsvereniging ‘Parel aan Zee’. Jan Ranzijn wordt al vrolijk bij de gedachte om - zoals hij al eerder heeft gedaan - vrijwilligersgroepen uit te nodigen voor een stamppotmaaltijd (natuurlijk verzorgd door Brasserie Santiago!) en dan over en weer te horen wat er leeft. Jan verheugt zich er ook op om mensen die niet zelf kunnen komen, op te halen en dan van foto’s of van een prachtige film te laten genieten, met beeld en geluid net zo mooi als in de bioscoop.

Service in het dorp


PostaanZee zou ook heel geschikt zijn om wat service terug te brengen in het dorp. In de welkomstzaal aan de Westkant komt ook een receptie en vrijwilligers die de ‘post’ bemensen, kunnen voorbijgangers van dienst zijn met praktische informatie over Egmond of helpen bij het opzoeken ervan op internet. Daaraan blijkt grote behoefte te zijn en het geeft voldoening om te doen. Ook Ger de Haas weet uit ervaring hoe mensen opbloeien als ze ergens nodig zijn: “Dat je als vrijwilliger denkt: ‘Morgen mag ik weer.’”

Brasserie Santiago


In Egmond leven vragen over Brasserie Santiago. In 2014 richtte Jan Ranzijn dit leer- en werkbedrijf aan het Pompplein op voor mensen met een beperking. Geïnspireerd door zijn overleden broer Henk die het syndroom van Down had en die het zonnetje in huis was. Jan geeft toe dat de formule niet werkte en de klandizie viel tegen. Na een wandeling van enige weken kwam hij tot besef dat horeca-specialisten de exploitatie moesten overnemen. Dat werden ‘de jongens van Mats’ en die doen het uitstekend. De Egmonders zelf komen er ook graag. Die veertien bijzondere mensen, die Jan in zijn hart heeft gesloten, werken er nog steeds en daar gaat het om. Het gaat nu prima met Brasserie Santiago en de samenwerking blijft.

VVV-gebouw


In de tijd toen Santiago nog werd verbouwd, richtte Jan het VVV-gebouw tijdelijk in als Santiago-school. Hij werkte nauw samen met Heilooër Ger de Haas, die nog altijd zijn rechterhand is. Nu heeft hij het pand weer gehuurd van de gemeente en Jan en Ger houden er kantoor. Voor nieuwe activiteiten wordt dit de ‘proeftuin’ van PostaanZee en met de schilderijen van schildergenootschap ‘Hallem’ ziet het er al heel gezellig uit. Op maandag en woensdag van 9.30 tot 11.30 uur is een ieder welkom met vragen, een eigen initiatief of een vrijblijvende aanmelding voor een informatiebijeenkomst.
PostaanZee, Voorstraat 82a 1931AN Egmond aan Zee (brievenbus bij achterdeur VVV-gebouw) postaanzee@gmail.com, zie ook facebook/postaanzee.

Wandelen met PostaanZee


De eerste activiteit van PostaanZee is wandelen met Marian Zwaan en Mary Bakker. Wandelschoenen, goede (regen)kleding en een duinkaart zijn nodig; aanmelden hoeft niet. Elke maandag vertrek om 13.30 uur bij PostaanZee en na afloop is er koffie en thee. Iedereen is welkom en deelname is gratis.

Artikel geplaatst op maandag 11 januari 2016 - 11:45

Foto's