Rodi

Actie Zwembad “Het Zwet” moet blijven!

WORMER - Openlucht zwembad Het Zwet gaat 27 april weer open. Het is een van de mooiste buitenbaden van Noord-Holland maar niet het best bezochte. En dat heeft alles te maken met de temperatuur van het zwemwater. De abonnementen verkoop van het Zwet is in 10 jaar gehalveerd. Veel voormalige abonnementhouders komen alleen nog bij warm weer en kopen nu een 10 badenkaart of losse kaartjes. Terwijl juist regelmatig zwemmen voor iedereen zo gezond is.


Vooral oudere bezoekers klagen steen en been over de te lage temperatuur en dode vingers en blijven weg. Maar beloven weer een abonnement te kopen als de watertemperatuur wordt verhoogd. Ook kinderen zijn met hun kleinere lijfjes relatief gevoelig voor lage temperaturen. Zwembad het Zwet is heel belangrijk voor de gezondheid van onze ouderen en kinderen en moet blijven. Maar de abonnementenverkoop moet niet zo laag worden dat de gemeenteraad gaat overwegen het zwembad te sluiten. Dat kan voorkomen worden door de temperatuur van het zwemwater te verhogen naar 24 graden.
De streeftemperatuur voor het zwemwater van het Zwet is nu 22 graden Celsius, maar die wordt niet altijd gehaald en schommelt nog al. 22 Graden is behoorlijk fris, zeker in vergelijking met de 27 graden van de Zaanse binnenbaden en de 24 graden van veel andere buitenbaden. 2 Graden warmer lijkt niet veel maar is wel 7,5% warmer en een stuk aangenamer.
Het koude water schrikt ook nieuwe bezoekers af in verband met de tijdelijke sluiting van buitenbad De Crommenije waren er afgelopen jaar veel nieuwe bezoekers uit Wormerveer en Krommenie. Maar die waren zeer teleurgesteld over het koude zwemwater (de Crommenije handhaafde een temperatuur van 24 graden) en bleven daarna ook deels weer weg. Onderzoek in het verleden naar het bezoek van binnenbaden leverde 10% minder bezoekers op bij elke graad verlaging van de zwemwater temperatuur. De extra stookkosten voor twee graden warmer zwemwater zouden dus heel goed deels gecompenseerd worden met de verkoop van meer abonnementen.
Wil jij ook dat het Zwembad blijft en het zwemwater 24 graden wordt stuur dan een e-mail met dat verzoek aan de fractievoorzitter van jouw keuze in de gemeenteraad. Alleen als iedereen dat doet kan deze actie succes hebben.

Artikel geplaatst op woensdag 12 april 2017 - 11:39Reacties (2)


karin van der ven ongeveer 1 jaar geleden

Zwembad Wormer. Wij zijn zeker voor een betere water temperatuur in het zwembad. Onze kleine kinderen waren binnen 10 min volledig bevroren. En voor alleen de speeltuin is het dan veels te duur.

Hans Mandjes ongeveer 1 jaar geleden

In Wormerland zijn een aantal vrijwilligers, (ben ik er een van) met steun van de gemeente, wijk na wijk deze klimaat neutraal te maken. Voorlichting wordt gegeven over plaatsing zonnepanelen, isolaties, energiebesparingen etc Dan is het vreemd dat een zwembad dat nogal wat subsidie van de gemeente ontvangt gaat vragen om een verhoging van de watertemperatuur. Dit zou wel opgelost kunnen worden met de plaatsing van zonnepanelen maar zomaar een verhoging doet al ons werk in Wormerland teniet. .

Reageer