Rodi

Column: Enkhuizen vooruit!

Paul Folgers: “Hopelijk borrelt het in oktober van de activiteiten rond het thema VOC.” (Foto: aangeleverd)

Sinds begin dit jaar is Paul Folgers als citymanager in Enkhuizen actief. Hij wil - samen met iedereen met hart voor de stad - een positieve beweging op gang brengen. In deze column vertelt hij met enige regelmaat over de vorderingen.

“In mijn eerste column meldde ik dat vijf projectgroepen met verschillende thema’s aan de slag zijn gegaan om Enkhuizen daadwerkelijk vooruit te helpen. We moeten toe naar meer sfeer en uitstraling om mensen te verleiden tot een bezoek aan de binnenstad. Inmiddels zijn de eerste kansen daartoe samengevat in vijf actiepunten.”
“Het eerste actiepunt valt onder de noemer ‘stijlvol’: we moeten af van de wirwar aan borden en andere reclame-uitingen voor de winkels. Dat kan veel en veel mooier. Het tweede actiepunt ligt in het verlengde hiervan: een eenduidige uitstraling. De vele soorten en maten van productborden en naamduidingen aan de gevels werken verstorend op het straatbeeld. ‘Mooier straatmeubilair', het derde actiepunt, is eveneens van belang voor het aantrekkelijker maken van de binnenstad. Dit betekent dat alle borden, banken en prullenbakken moeten passen binnen de nieuwe 'look & feel' waar we nu aan werken. Om dezelfde reden is het vierde actiepunt opgevoerd: meer groen. Land- en tuinbouw bepalen immers sinds jaar en dag mede de identiteit van Enkhuizen, maar in het centrum is dit te weinig zichtbaar: meer groen fleurt het winkelgebied op. Het vijfde actiepunt richt zich op mooie belichting. Vormgevers en lichtbedrijven zijn aan het nadenken over een uitgekiende belichting van het historische stadshart.”
“Veel van de actiepunten betreffen relatief simpele en goedkope oplossingen die ondernemers grotendeels in eigen hand hebben. Daarom roept Citymanagement Enkhuizen alle winkel- en horecaondernemers op hier werk van te maken. Voor hen is nu een folder in de maak waarin de actiepunten in woord en beeld worden toegelicht. Maar het verbeteren van de uitstraling is overigens slechts een eerste stap op de weg omhoog. Een minstens zo belangrijk projectspoor is het geven van een nieuwe invulling aan leegstaande winkelpanden. Met de eigenaren en conceptdenkers vindt overleg plaats. Ook willen we meer uit de evenementen halen. Neem de VOC-maand die vorig jaar voor het eerst plaatsvond: deze krijgt waarschijnlijk een doorstart en wel op zo’n manier dat de hele stad in oktober borrelt van de activiteiten rond het historische VOC-thema.”
“Aandacht heeft verder het op de rails zetten van nieuwe evenementen, ook in de stillere wintermaanden. Een eerste voorbeeld is het project Zuiderzeelicht: het normaal in de winter gesloten Zuiderzeemuseum vormt in de kerstvakantie het decor van een spectaculair beeld- en luisterverhaal. Diverse lichttechnieken verbeelden dan het verhaal van ‘Het vrouwtje van Stavoren’. Persoonlijk vind ik dit project een mooi voorbeeld van een nauwere samenwerking tussen een grote publiekstrekker, want dat is het Zuiderzeemuseum, en het binnenstadgebeuren. Doorgaan op deze weg biedt allerlei kansen voor het gezamenlijk promoten van de stad Enkhuizen aan de wereld om ons heen.”

Binnen de projectgroepen is behoefte aan betrokken inwoners die buiten het stadscentrum wonen. Wie deel wil nemen, kan contact opnemen via info@citymanagerenkhuizen.nl. Meer weten over de citymanager? Kijk eens op de Facebook-pagina Citymanager Enkhuizen. Reageren op dit artikel kan via de Facebook-pagina van Weekblad de Drom.

Artikel geplaatst op dinsdag 25 juli 2017 - 09:00Reacties (3)


A. Pietersz 8 maanden geleden

Allemaal leuk zulke actiepunten voor de zoveelste keer in Enkhuizen, maar als je de stad echt vooruit wil helpen dan is het zinvoller de zuidwest hoek van de stad te ontwikkelen, dat betekent: plaats een nieuw station 500 meter naar achter het huidige dus naast de Polva dan komt er een groot terrein vrij voor parkeren en hoogbouw voor woningen en kleine winkels en horeca. Plaats bij het nieuwe station een bus en taxie standplaats. Verleng de Burgwal en de Oranjestraat en sluit deze via een nieuw te bouwen brug aan op het nieuwe station. Sluit ook bestaande wegen vanuit de binnenstad ook aan op het nieuwe terrein. Dan pas ontwikkel je Enkhuizen goed en dat is goed voor de toerristen en bewoners van Enkhuizen want nu is de zuidwest hoek het aanzien niet waard. Als je het dan toch ook nog gezellig wil maken voor de huidige bewoners maak dan eveneens een mooi stadsplein voor evenementen en markten etc. en sloop dan de huidige school B en je hebt op het Bosplein en kerkplein een mooi gebied voor evenementen. Dat kan nog mooi meegenomen worden met de huidige herinrichting van het Bosplein.

Paul Folgers, Citymanager Enkhuizen 7 maanden geleden

Voorop staat dat het er nu wel om gaat dat de actiepunten binnen 1, 2 jaar worden gerealiseerd, want ze zijn bepalend voor de vitaliteit van de stad. De projectgroepen werken hier nu aan. Het ontwikkelen van de zuidwest hoek van de stad is wellicht kansrijk, maar niet een onderwerp dat past bij het werk van de citymanager. Maakt het idee al onderdeel uit van de ontwikkelingsvisie 2030? Zo niet dan adviseer ik het nader te onderbouwen, te kijken of er voldoende draagvlak voor is en dan door te spelen aan naar het College van B&W.

Bram de Goede 4 maanden geleden

Ik zou mij als nieuwe bewoner willen inzetten voor de stad. Ik woon aan de Oosterhavenstraat in Enkhuizen en zie leegstand van panden. Ook zie ik een gesloten pand zoals een kerk in Westerstraat en dichte luiken van de Waag. Maar vooral veel lege winkels. Ik zou mij in willen zetten om winkelpanden die leeg staan en panden met een geblindeerd raam een tijdelijke invulling te geven. Een etalage project ingevuld volgens een thema, of hobbyisten met een verzameling of kunstenaars met eigen werk of een historische route met foto's, zo iets. kan iemand mij in verbinding brengen met gelijk gestemden?

Reageer