Rodi

Acht unieke locaties te bezichtigen in Landsmeer

Het kerkje van Evers onder zeil. (Afbeelding: aangeleverd)

LANDSMEER - De jaarlijkse Open Monumentendag vindt zaterdag 9 september plaats. Dit jaar is het thema: Boeren, Burgers en Buitenlui. Landsmeer stelt dit jaar maar liefst acht unieke locaties open. Dit vormt een uitgelezen kans om dit waardevolle culturele erfgoed onder de aandacht te brengen van een breder publiek, waaronder jongeren.


Wethouder Nico van Baarsen opent zaterdag 9 september om 11.00 uur de Open Monumentendag officieel in De Kantoorboerderij op Zuideinde 17. Alle belangstellenden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn. Ook kunnen de werkstukken bewonderd worden die door de kinderen van groep 7 en 8 van openbare basisschool De Stap zijn gemaakt tijdens de Klassendag op vrijdag 8 september naar aanleiding van hun bezoek aan één van de monumenten.
Van 12.00 tot 17.00 uur zijn de volgende locaties door alle belangstellenden gratis te bezichtigen:
1. Stolpboerderij Ruimzicht Kanaalweg 18, potentieel monument
2. Stolpboerderij Zuideinde 26, gemeentelijk monument
3. Hooihuisboerderij De Kantoorboerderij, Zuideinde 17, reconstructie
4. Huize Waterland, Dorpsstraat 37, rijksmonument
5. Doktershuis, Dorpsstraat 43, rijksmonument
6. Woonhuis Noordeinde 131-133, v.m. provinciaal monument, beoogd gemeentelijk monument
7. Winkel-/woonhuis, Dorpsstraat 53, rijksmonument
8. V.m. Gereformeerde Kerk, Noordeinde 124, provinciaal monument
De eigenaren van deze drie boerderijen, drie woningen en twee (voormalige) bedrijfspanden laten hun pand vol trots zien. Tot circa 14.00 uur wordt de rondleiding op deze locaties mede verzorgd door leerlingen van openbare basisschool De Stap.
Tot de categorie ‘Boeren’ wordt de boerderij op het Zuideinde 26 gerekend. Deze boerderij wordt momenteel herbouwd zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl met gebruikmaking van de materialen uit de boerderij van wijlen Jacob Oost-Indie die daar met zijn zoon Klaas Oost-Indie en Aagje de Boer boerden. Hoogentoorn was de laatste boer die nog echt als boer actief was. Hij verkocht de boerderij aan Adri Baarspul die daar jarenlang als professioneel pottenbakster en docente actief was. Van de vervallen boerderij bleef alleen het vierkant in takt. De nieuwe eigenaren van de stolp zijn al enige tijd succesvol bezig met de restauratie van de stolpboerderij.
In de categorie ‘Buitenlui’ wordt het bijna door Stadshertstel herstelde ‘kerkje van Evers’ aan het Noordeinde 124, waarin twee appartementern komen, voor bezichtiging opengesteld. Het pand is ingepakt in wit plastic. De restaurateurs zijn bezig met het aanbrengen van ‘kijkgaten’ in het omhulsel. In de WO-2 gebruikte kunstschilder Wim Schumacher het kerkje als atelier. Werk dat hij hier maakte, wordt momenteel geëxposeerd in het Museum More in Gorssel. Schumacher zat samen met bekende schrijvers en de componist Karel Mengelberg en de architect Ben Merkelbacht ondergedoken bij dokter Odinot en zijn vrouw Lies Odinot-Pruis die het Doktershuis aan de Dorpsstraat 43 bewoonden thans rijksmonument.
In de categorie 'Burgers' is onder meer Huize Waterland van Nico en Truus Boerma aan de Dorpsstraat 37 opgenomen en het recent stijlvol gerestaureerde pand van huisarts Cees Melcherts aan de Dorpsstraat 43. Alle locaties zijn gratis te bezoeken en te bezichtigen en bieden de Landsmeerse burgers een prachtig inkijkje in het monumentaal cultuur- historisch erfgoed.

Artikel geplaatst op donderdag 31 augustus 2017 - 11:27

Foto's