Rodi

Rondje Egmond

Het Huys Egmont tijdens het jaarlijkse Slotfestijn. Het is elke zaterdag en zondagmiddag geopend van 14.00 tot 17.00 uur en bij vlagvertoon. (Fotocollage Frits van Eck, tekening Bas van Nieuwburg)

EGMOND AAN DEN HOEF - Vrijwilligers van St. Historisch Egmond runnen sinds half januari het Huys Egmont met exposities, filmpjes, lezingen, kinderactiviteiten, ontvangsten, info over ‘Rondje Egmond’ en meer. Sindsdien zijn er al ruim 4000 bezoekers geweest. Kan dit doorgaan? Dat hangt af van de gemeenteraad.

Carla Kager

Huys Egmont in gevaar


Zelf ben ik net als mijn collega’s enthousiast om in het Huys Egmont mensen te ontvangen. Ook om het mooier te (laten) maken met spannende impressies van de middeleeuwen in Egmond. Vaker open gaan is al het plan, want in 2018 (Lamoraaljaar en 25-jarig bestaan Historisch Egmond) komen er heel bijzondere exposities. De raadscommissie wil echter dat we t.z.t. naar zolder verhuizen met beneden commerciële bedrijven die de dienst uitmaken. Daar mogen we dan nog wel toeristische info geven en streekproducten verkopen. Tja ..Er is zelfs sprake van een proeflokaal van Sancti Adalberti of iets in die geest. We hebben vergaderd en de vrijwilligers zijn eensgezind. Dit is onwerkbaar! We hebben ook met elkaar vastgesteld dat de toren te veel afleidt van de kern van de zaak. Het gaat er immers om het historische Slotkwartier zo puur mogelijk te behouden.
Help!

Wel een sterk punt van de commissie zijn de sfeertekeningen met terrasjes voor en in de nieuwe, fraaie tuin Met dat idee heeft Historisch Egmond contact gezocht met het bekende ‘Fermento’, dat er maar wat graag een koffie/lunch-corner en terras wil inrichten en ook kans ziet om de tuin op te knappen én te onderhouden. Ze werken met cliënten en vrijwilligers en verkopen ook heerlijk biologisch brood van de molen en gebak (zie www.Fermento.nl). Het alternatief is deze zomer al direct naar de commissie gestuurd met herhaald verzoek tot nader overleg. Helaas weigert men dat, ondanks alle mooie woorden over het belang van Historisch Egmond, het draagvlak en de belofte dat veranderingen nog mogelijk zijn. Waarom dan niet zo’n prachtige oplossing willen bespreken? Komen de grootse commerciële plannen dan in gevaar? Zijn er van die kant voorwaarden gesteld? Dit is verontrustend. Beste burgers van Egmond, uw reactie kan helpen, maar dient al op 31 oktober binnen te zijn via het mailadres plannenslotkwartier@debuch.nl of stuur tijdig een briefje naar Huys Egmont, Slotweg 46-48,1934CN Egmond aan den Hoef.
Beste gemeenteraad: HELP!

Artikel geplaatst op maandag 23 oktober 2017 - 10:21