Rodi

Hotel Schutterswei wacht op groen licht
Bezwaren vertragen transformatie oude gevangenis

Zo ziet Hotel Schutterswei er na de transformatie uit. (Impressie: aangeleverd)

ALKMAAR – Met 102 kamers zou Hotel Schutterswei in één klap het grootste hotel van Alkmaar zijn. Als het aan Jerry Breg van GTP Vastgoedontwikkeling ligt, begint de verbouwing van de voormalige Alkmaarse gevangenis uit 1884 zo snel mogelijk, maar het ambitieuze project wacht op groen licht.


Het vastgoedbedrijf uit Heiloo nam Schutterswei medio 2016 van de gemeente Alkmaar over om de oude gevangenis te transformeren tot hotel. De omgevingsvergunning is binnen, maar een aantal buurtbewoners en Animo (Stichting Alkmaarse natuur- en milieuorganisaties) hebben bezwaar aangetekend. De bezwaarmakers zijn woensdag 6 december gehoord door een - onafhankelijke - commissie bezwaarschriften. Hoewel het toekomstige hotel het aantal parkeerplaatsen verdubbelt van 61 naar 150, voorzien de bezwaar makende omwonenden parkeerproblemen. “De parkeerplaats achter Schutterswei is een van de weinige plaatsen waar wij kunnen parkeren en deze plekken worden nu al vaak ingenomen door personeel van het ziekenhuis”, zegt Willeke de Jong, bewoonster van de Westerweg. “Met de aanstaande verbouwing van het ziekenhuis, zal dit probleem alleen maar toenemen.” Ze krijgt bijval van medebuurtbewoner Jeffery Kaaij: “De extra parkeerplaatsen voor het hotel zijn mooi, maar is geen oplossing voor ons. Tijdens piekuren voor het hotel – dat ook een restaurant en congreszaal heeft – zal de verkeersdruk enorm zijn. Wat ons betreft zou betaald parkeren met een regeling voor omwonenden een oplossing zijn.” De gemeente liet weten dit mee te nemen in het vervolgtraject. Stichting Animo maakt zich door een toename van het autoverkeer zorgen om de Hout. Bovendien verdwijnt er een stuk groen door de aanleg van extra parkeerplaatsen.

Vervolgstappen


De commissie bezwaarschriften komt over vier tot zes weken met een advies aan de gemeente. Eind december of begin januari wordt er meer duidelijk over de vervolgstappen van het project. Jerry Breg van GTP hoopt dat de verbouwing begin 2018 alsnog kan starten. De vastgoedontwikkelaar verwacht zo’n negen maanden nodig te hebben voor de transformatie zodat Hotel Schutterswei op z’n vroegst eind 2018 zijn deuren opent.

Donker en vochtig


Donker, koud, kil en vochtig. Wie nu een rondje door de gangen van Schutterswei loopt, kan zich moeilijk voorstellen dat hier straks een luxe hotel ontstaat. Een stevige verbouwing is noodzakelijk. Muren tussen de oude gevangeniscellen worden geopend voor ruime, luxe kamers. Ook een van de grote buitenmuren gaat tegen de grond zodat de besloten buitenplaats - waar vroeger gevangen een luchtje schepten – plaatsmaakt voor een open, groene tuin die aan het restaurant grenst. Verder krijgt het hotel een lounge met bar en congresruimte.

Exploitant


Breg: “De herontwikkeling transformeert Schutterswei tot een driesterrenhotel, met een viersterren ambitie en uitstraling. Het ziet er straks prachtig uit, maar die vier sterren gaan we net niet halen, want sommige eisen zijn in dit oude pand simpelweg niet realiseerbaar.”
Wie de exploitant wordt, wil Breg nog niet zeggen. “Ik wil alleen kwijt dat het een internationale keten is en dat ze heel graag dit hotel in Alkmaar neerzetten. De stad heeft nog een beperkte hotelkamercapaciteit dus er is ruimte in de markt. De stad ontwikkelt zich goed en steeds meer toeristen weten Alkmaar te vinden. Daarom hopen we zo snel mogelijk te kunnen starten, dan krijgt dit beeldbepalende gebouw de gewenste bestemming.”

Artikel geplaatst op dinsdag 12 december 2017 - 14:58