Rodi

'Houtkachels moeten verboden worden'
Co Waterman wil bijdragen aan een beter leefklimaat

Co Waterman stelt dat mensen schade ondervinden door luchtverontreiniging. (foto: Esther van der Linden / RM)

HOORN - In een prachtig historisch pandje aan de Italiaanse Zeedijk in Hoorn woont sinds 1986 Co Waterman. "Het pand dateert uit de tijd van Rembrandt. Ik heb iets met het verleden en ben altijd op zoek geweest naar een historisch huis." Dat vond Co in Hoorn, waar hij nog steeds met heel veel plezier woont. Hij leeft zijn leven om een opdracht te vervullen. "Ik moet in mijn leven iets bijdragen aan het leefklimaat en probeer de luchtverontreiniging een halt toe te roepen."


"Ik woonde altijd in Amsterdam, maar ben vanwege de schonere lucht met mijn gezin naar West-Friesland gekomen. Toen ik dit huis binnenstapte voelde ik mij onmiddellijk thuis en wist: dit wordt mijn huis." Toch brengt het wonen in een oud huis ook nadelen met zich mee. "Er zijn onvolmaaktheden aan het huis, maar iedereen heeft onvolmaaktheden. Toen ik twee jaar oud was brak er oorlog uit. Door complicaties tijdens een kinderziekte verloor ik deels mijn gehoor. Ook kreeg ik later TBC. Op vijftienjarige leeftijd moest mijn long er uit en ook mijn nier is gesneuveld. Eigenlijk ben ik een soort oorlogsinvalide." Hierdoor werd Co helaas een COPD-patiënt, een ernstige longziekte. "Ik besloot mij voor de vele medepatiënten om mij heen in te zetten."
Volgens Co kunnen we hier in Hoorn niet naar behoren ademen, doordat we niet zorgvuldig omgaan met het klimaat waarin we leven. "Dat komt deels doordat er veel hout gestookt wordt. Dat is geen noodzaak maar een luxe, want we gebruiken allemaal aardgas. Het moet onderkend worden dat veel mensen schade ondervinden door luchtverontreiniging van duizenden houtstokers. COPD-ers worden in hun gezondheid bedreigd door houtstokers en niet te vergeten ook de benzinedampen. Maar, rookgassen kunnen ook kanker en alzheimer veroorzaken, of alle mogelijke verschijnselen van longemfyseem en mensen met astma worden er heel benauwd van. Dit zijn alleen nog maar medische klachten; als gevolg krijgen deze mensen vaak ook psychische klachten. Er zijn wetten om deze overlast tegen te gaan. Na melding van deze overlast bij de stoker en bij geen medewerking van deze persoon, moet de gemeente als zorgplichtige de zaak onderzoeken en er voor zorgen dat de mensen zich aan de wetten houden. Er mogen geen rookgassen de woning binnendringen noch in de directe omgeving volgens Raad van State."

Consequenties

Zijn huis aan de Italiaanse Zeedijk is zo gebouwd dat de winddruk alle gassen via de gevel meeneemt door het huis en deze aan de achterkant de gevel weer uitlaat. "Maar, bij windstil en vochtig weer komt de luchtverontreiniging door alle kieren en gaten binnen. Ik word soms 's nachts wakker omdat ik het zo benauwd heb. Daardoor komt het weleens voor dat ik de nacht gedwongen ergens anders door moet brengen. Ik zou weleens met dnoDoen willen praten of ik misschien in noodgevallen in aanmerking kan komen om bij de daklozenopvang in de Risdam te kunnen overnachten." In december 2010 stond Co in de raadszaal van het stadhuis in Hoorn en hield zijn pleidooi om de overlast van het stoken van hout tegen te gaan. Hij kreeg zijn gelijk en inmiddels moet een eigenaar van een houtkachel voldoen aan het Bouwbesluit 2003. De gemeente moet handhaven als een woning met houtkachel hieraan niet voldoet. "Het is niet genoeg, de gemeente onderneemt pas actie als iemand daarom vraagt. Zij moeten actiever handhaven zodat de verontreiniging wordt gestopt. Ik zou willen dat Stadstoezicht - 24-uurs meldpunt - onderzoek doet naar de veroorzaker van rookgassen, vooral bij mist en/of windstilte. Maar, eigenlijk vind ik dat er helemaal geen houtkachel gestookt moet worden. Het is niet nodig. Het is een leefstijl, maar mensen denken niet na over de consequenties van het gebruik van een houtkachel. De gebruikers 'verkankeren' de omgeving van ons allemaal."
Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft hier als volgt op gereageerd: "Het handhaven van overlast van houtkachels is helaas nagenoeg onmogelijk. Probeer maar eens actief te handhaven bij een stookverbod bij bijvoorbeeld westenwind. Ten eerste zou je de windrichting continu moeten bijhouden ten opzichte van alle plekken waar mensen bij andere windrichtingen overlast ervaren. Daarbij is het ook nog eens zo dat de wind ook met het grootste gemak weer kan draaien gedurende de dag. Dit is precies de reden waarom het college namens de gemeente Hoorn de VNG heeft gevraagd zich sterk te maken voor landelijke wetgeving op dit gebied. Handhaving op basis van vraag is misschien niet ideaal, maar wel praktisch en uitvoerbaar."
Reageren? Mail naar redactie.hodw@rodi.nl of kijk op www.hoorndezeweek.nl

Artikel geplaatst op woensdag 09 januari 2013 - 06:00Reacties (38)


Leo ongeveer 5 jaren geleden

De foto bij het artikel zegt veel: hoe kun je klagen over houtkachels als jezelf in een overladen huis woont? Een steriel schoon huis zou het eerste zijn waar meneer aan moet denken. Laat ik voorop stellen ik heb begrip voor de gezondheid van meneer Waterman. Alleen, hij wil niet een bijdrage leveren voor een beter leefklimaat, nee, hij wil het afdwingen! Daarbij: gebruikers van een houtkachel "verkankeren" de omgeving: hoe haalt hij het in zijn hoofd om verkankeren in zijn mond te nemen, volksziekte nummer één! Onmacht snap ik, maar om kanker erbij te halen, dat is zo not done!

kees ongeveer 5 jaren geleden

Hallo Leo, dat overbeladen huis van de heer Waterman heeft niemand last van en steriel hoezo.
Ja dat woord verkankeren is een rot woord maar hij had het ook zo kunnen zeggen, die rook uit die houtkachels veroorzakers van kanker zijn en dat komt door de fijnstof en de ultrafijnstof die vrijkomt uit houtstook erger dan sigarettenrook.
En dit is geen nattevingerwerk maar blijkt uit de onderzoeken door het ministerie van VROM het ECN, RIVM, Milieu-Centraal.
Ga eens surfen op internet
Wat de burgemeester betreft "handhaving op basis van vraag"??.
Iedere burger kan nu een handhavingsverzoek indienen op basis van het nieuwe bouwbesluit 2012 wat in april 2012 in werking is gegaan en geen gemeente in Nederland kan dit meer naast zich neerleggen en dat weet ook deze burgemeester alleen word dit angsvallig verzwegen.

LeoK. te S. ongeveer 5 jaren geleden

Ik ben ook COPD-patiënt; heb long emfyseem en een slaapapneu e.d.
Vanaf ongeveer november tot april stoken wij bijna dagelijks onze houtkachel en genieten daarvan, zowel fysiek als emotioneel.
Ik wil dhr. Waterman dan ook aanraden zijn woning te isoleren, hetgeen ook mogelijk is voor oude monumentale panden. (fiscaal en milieutechnisch ook nog leuk). Dan kan zijn muur die verontreiniging niet meer door wasemen. Overleg met de buren is ook zeker niet verkeerd. Het ongegeneerd met vreselijke ziekten schermen is m.i. hier absurd. Ga liever tekeer tegen de echte grote luchtvervuilers.
Onderstaand gedicht schreef ik in 2008 en zegt genoeg over ons genoegen.

Houtkachel.

Eerst ga ik hakken en zagen,
dan moet ik je voeding kloven,
in jou zal ik nooit een kool stoven,
mijn vriend, op winterse dagen.

Als ik dan rust met vermoeide arm,
naast je, in een knusse sfeer,
en in dansend schijnsel me realiseer,
houtkachel, je maakt me 3x warm.

kees ongeveer 5 jaren geleden

LeoK. te S. ik zal het kort houden ben blij dat je niet in mijn buurt woont en heb wel door dat je alleen leest wat jou past.
Je stookt zes maanden per jaar, arme buren of je woont op een eiland?.
Ik zal het zo zeggen wees blij dat ik niet tot je buren behoor want ik ben zon iemand als ik in jou stank moet zitten dan krijg jij ook ergens last van.
Flinke vent.

Anna ongeveer 5 jaren geleden

Hoe leuk en gezellig stoken ook kan zijn. Sociaal is het niet, zeker niet als je in een woonwijk woont. En ook bij windstil en mistig weer stookt. 's ochtends wakker worden omdat je denkt dat er brand is huis is is niet fijn. Aanbellen bij betreffende buurman heeft niet het gehoopte resultaat. Gemeente gebeld.... nooit meer wat van gehoord. Wie weet winnen we de loterij deze keer, dan moeten wij maar verhuizen!?

Jos ongeveer 5 jaren geleden

Ik ben blij dat "Deze Week" Hoorn aandacht besteedt aan het eindresultaat van het stoken van hout.
Ook ik heb zo'n buurman, die zich van niets en niemand iets aantrekt. Gevraagd of het iets minder kon, het was op kerstavond, toen ik een huis vol visite had en de houtrook mijn kamer inkwam, kreeg ik als antwoord: "Ik heb nu eenmaal een andere portemonnee". met nadere woorden: Je zoekt het maar uit. Ook op mijn verzoek om dan maar eens bij mij te komen ruiken, werd afwijzend op gereageerd. Overleg met de buren helpt dus helemaal niet. Ieder voor zich en God voor ons allen. En die ellende gaat maar door dag in en dag uit, als er geen wind is of de wind onze kant op staat, met alle roosters gesloten. Het komt toch door de kieren heen en ik kan dus niet meer ventileren. Puur ongezond. Gemeente doe er iets aan.

Henny ongeveer 5 jaren geleden

De heer Waterman heeft groot gelijk dat hij deze materie aankaart. Wellicht is de woordkeuze niet helemaal aanvaardbaar voor iedereen, maar dat maakt voor de ellende die zijn familie ervaart geen verschil.
Deze voorhistorische manier van je huis warm stoken is niet meer van deze tijd. Houtrook geeft stank en verspreidt maar liefst 18 kankerverwekkende stoffen waaronder de fijnstof PM10 en PM2.5. Deze laatste is zo fijn, dat het direct opgenomen wordt in je bloed en zich dus niet laat tegenhouden door de slijmvliezen van de mens.
Ik kan niets anders zeggen, dan bewoners van Hoorn stop met het stoken van hout en zoek naar alternatieven. Wil je toch stoken ga ver weg op het platteland wonen, zodat buren er geen hinder van hebben.

Dave ongeveer 5 jaren geleden

Er was eens asbest. Een algemeen gebruikt goedje voor isolatie, om glaasjes in kacheldeurtjes vast te zetten en als kookplaatje op het fornuis (de vonken vlogen er vanaf) en niemand was zich bewust wat voor gevaren dit met zich meebracht. Zodra er nu ergens asbest aangetroffen wordt, verschijnen er "maanmannetjes" om dit onder strenge regulering te verwijderen. Voor asbest zijn er nu genoeg alternatieven.
Eens waren er de Germanen en de indianen die het koud hadden en om zich warm te krijgen werd er hout in de fik gestoken. Zij waren zich van geen kwaad bewust. Ouder dan 50 werd er geen een.
Ondertussen kwamen er genoeg alternatieven voor de verwarming. Na kolen kwam olie en later het schone aardgas om alle vervuilende brandstoffen te vervangen.
Met de hang naar nostalgie worden de laatste jaren opeens de houtkachels weer te voorschijn getoverd n wordt er volop en sterk groeiend weer met hout gestookt. De stoker heeft er "geen last" van denkt hij. De buren echter worden er onder bedolven en hebben geen verweer. Geen maanmannetjes die het tegenhouden. Geen Gemeente die haar eigen bouwbesluit hanteert om dit tegen te houden.
In Afrika besteedt Unicef miljoenen om de mensen aldaar te leren om een andere wijze te koken dan op hout in verband met de gezondheid. En hier stoken we het hout maar op en laten de buren pruttelen. STOP HOUTROOK NU, voordat het te laat is. Gemeente kom in actie om uw bewoners te beschermen.

houtrookpuntnl ongeveer 5 jaren geleden

Voor alle duidelijkheid.
Wat zit er in houtrook.

De volgende stoffen die in uw woonwijk worden verspreid;

•Kooldioxide: draagt bij aan het broeikaseffect.
•Stikstofoxiden (in mindere mate): medeveroorzakers zure regen.
•Zwaveloxiden: verzurend en schadelijk voor planten en dieren.(dus ook mensen)
•Stof- en roetdeeltjes in de lucht: schadelijk bij langdurige inademing.
•Zware metalen en PAK's: hechten aan stofdeeltjes en zijn schadelijk voor mens en dier bij inademing.
•Koolmonoxide: draagt bij aan het broeikaseffect en is schadelijk bij inademing.
•Koolwaterstoffen: verzamelnaam voor groep stoffen die bijdragen aan het broeikaseffect, en giftig zijn voor mens en dier.
•Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's): kankerverwekkend.
•Benzo(a)pyreen: een van de meest schadelijke PAK's, uitstoot via kachels en haarden bedraagt 33 procent van de totale jaarlijkse uitstoot.(En in de avonden als alle kachels branden >80%)
•Roet (teerachtige deeltjes): zet zich af tegen de binnenkant van de schoorsteen, en is brandbaar. Roet bevat vaak ook koolwaterstoffen.
•Dioxine: verzamelnaam voor een groep stoffen die zich ophopen in lichaamsvetten en moedermelk, giftig voor de mens.

Kortom in een woonwijk waar volgens de overheid 1 op de 5 een kachel heeft (sommige woonwijken al 1:2) kun je voorstellen dat de lucht in deze woonwijken extreem slecht is.
Nu ga je er niet meteen dood aan net als asbest, maar veel mensen zijn er extra gevoelig voor en lpen op den duur zeer verhoogde kans op kanker of hartfalen. Dat in combinatie met andere fijnstof is dat niet gezond. Ziek worden van asbest duurt ook erg lang en je moet er gevoelig voor zijn. Hoe bang zijn we inmiddels geworden voor asbest..... 1 blokje en iedereen moet zijn huis uit. Mensen geven niet veel om hun gezondheid kijk naar rokers, drinkers, drugs het moet allemaal maar kunnen. Prima vind ik. Alleen voor houtrook kun je jezelf niet afschermen. Het komt door alle kieren en ventilatie roosters heen. De stank van zwavel en rook vind ik niet lekker ruiken. Ik ben zelf een hifi freak, maar ik ga niet de speakers in me tuin of op het dak neerzetten. Ik houd daar rekening mee. En ben je zo gek van vlammetjes neem dan een gas open haard die veel schoner is voor u en uw omgeving.
De toekomst wordt alleen maar slechter. De houtkachel is helemaal in. Geen TV programma zonder de open haard in beeld. Sterker een raadslid Joke van Es (VVD) van de gemeenteraad in Zeewolde vindt dat gezelligheid voor de gezondheid gaat.

Het is net zo gezellig en gezond als de sigaret na het eten weet u nog.........................de jaren 60,70.....

Die patient met COPD en zijn houtkachel zou toch beter moeten weten dat houtrook voor hem giftig is. Uw arts kan u uit de droom helpen dat een houtkachel gezond voor u is. U hoeft alleen maar naar de GGD site te bezoeken dat houtrook ernstige problemen voor COPD patienten met zich meebrengt. Ik zou als ik u was toch laten onderzoeken of u wel COPD heeft en geen andere ziekte. Dat u niets om uw gezondheid geeft vind ik prima, maar uw rook maakt vele anderen ziek en beperkt mijn woongenot door de stank in mijn huis!!

Co Waterman u bent echt niet de enige met dit probleem, alleen durft niemand wat u doet. Ik sta achter u.

Frank

inzicht ongeveer 5 jaren geleden

Houtrook moet inderdaad verboden worden. De houtrokers denken milieuvriendelijk bezig te zijn omdat hout een natuurproduct is. Maar vergeten te denkan aan het verbrandingsproces. Elk verbrandingsproces bevat schadelijke stoffen. Het verbranden van hout zelfs een heleboel waaronder kankerverwekkende. Nederland is het vieste landje met zijn luchtkwaliteit. En we denken toch nog, en masse, dat we ons kunnen permitteren houtkachels te gaan gebruiken. 25 % van de mensen boven de 40 jaar hebben al COPD. Hoe zou dat komen...........?????? Als we geen lucht krijgen gaan we dood. Dus een levensbepalend product is lucht. Waarom is een ieder zich daar niet beter van bewust. Waarom hebben zoveel mensen kanker? Ja, we doen blijkbaar iets in onze leefomgeving dat schadelijk is voor onze cellen. De cellen raken verward en gaan woekeren. De medici zitten met de handen in het haar hoe deze stroom van patienten de helpen. De medische wereld is werelwijd koortsachtig bezig deze ziekte nummer 1 onder controle te krijgen met medicijnen. Maar we moeten preventief meer doen. Overheden en de bevolking moeten het gehele gezondheidsfenomeen beter overzien. Daarbij te bedenken dat een schadelijke leefomgeving slecht is voor de economie. We kunnen met elkaar heel veel bereiken. Zo slecht als we het tot nu gedaan hebben met met name de luchtkwaliteit zo goed kunnen we hem natuurlijk ook maken.


Anita ongeveer 5 jaren geleden

Gedeeltelijk ben ik het met iedereen eens! Ben zelf longpatient en voor kort 2 behoorlijke longoperaties achter de rug. En inderdaad houtkachels.....pff....als ik, een gezonde buiten wandeling denk te maken met mijn trouwe viervoeter, langs een woning loop waar ze gezellig hout stoken blijf ik er zowat in. Ook als er mensen op straat staan te roken of wachtende voor een stoplicht en de heerlijke uitlaatgassen opsnuif. MAAR beste medemens; Houtkachels-roken-auto's heb ik tot voor kort zelf ook aan meegedaan alleen nooit bij stilgestaan dat een ander er last van kan hebben en nooit kunnen denken dat het zo kankerverwekkend is.... Hondenstront op straat maar dat is weer een ander probleem.

anita ongeveer 5 jaren geleden

Vergeet nog iets.........druk-inkt van kranten is dat zo gezond?

Richard ongeveer 5 jaren geleden

Het is verboden om stank- rook of roetoverlast te veroorzaken in iemand anders zijn huis of op iemand anders zijn erf. Is gewoon een wet die gehandhaafd dient te worden !
De Burgermeester is de naam Burgervader in elk geval niet waardig. Hij maakt zich er veel te gemakkelijk van af.

Johan ongeveer 5 jaren geleden

Geachte B & W Gemeente Hoorn,
Kijkt u eens goed naar uw eigen regeltjes en zoek 7.22 op. Daar staat toch duidelijk dat je voor de buren geen overlast mag veroorzaken en dat een Gemeente dan moe optreden. Waarom doet u dat dan niet?
Iedereen weet toch dat houtrook stinkt? Vraag het anders de brandweer of de GGD. Waarom moeten soms mensen naar het ziekenhuis in verband met rookvergiftiging? Waarom moeten ramen en deuren dicht als er brand is? Inderdaad als er veel rook is, maar dat betekent toch ook dat elke dag een beetje rook niet best voor de mens is? Waarom mag er in de grotere horeca en in openbare ruimten en bedrijven niet meer gerookt worden? Juist omdat het ingezond is voor hen die roken (maar die moeten het zelf weten), doch ook voor hen die zogenaamd meeroken. En wist u dat houtrook 10x slechter is dan sigarettenrook? Waarom dan wel houtstoken en de rook bij de buren naar binnen laten glippen? We moeten wel consequent blijven.
Gemeente Hoorn, doe er iets aan. Er zijn genoeg burgers die achter u staan. En als u uw maatregelen goed toelicht zal minstens 90% van de burgers achter u staan.


marian ongeveer 5 jaren geleden

Houtkachels moeten verboden worden het is complete rookterreur waar je mee overvallen wordt je moet altijd op je hoede zijn in je eigen huis omdat je de ventilatie openingen af moet sluiten in alle vertrekken en dan nog komt die misselijk makende stinkrook naar binnen.Wij zitten al 3 stookseizoenen met deze ellende.We hebben op 21 december 2012 een antwoord op al onze emails en brieven met klachten van de Gemeente gekregen en zij vinden het buiten proportioneel om een stookverbod op te leggen aan onze buren. Omdat wij het niet eens zijn met dit besluit hebben wij weer een Bezwaarschrift aan het college van burgemeester en
wethouders gestuurd.
Ook hoeven wij niet aan te bellen bij de buren om te vragen of ze de kachel uit willen doen wegens de rook die bij ons binnen komt.
We worden uitgescholden met sodemieter op en ik sla je van mijn erf af. Bij de politie hoef je ook niet te zijn,heeft hier geen mening over en verwijst ons naar het juridisch loket.
Het is een keiharde strijd.
Ik raad iedereen aan als je last van rookoverlast hebt, stuur iedere keer( nu bij ons elke dag ) als je last hebt van de rook een email naar de Wethouders van Gezondheid en Milieu,de Gemeente Secretaris,de Burgemeester en hoofd Openbare Orde en Regelgeving zodat zij op de hoogte blijven van de problemen,en als het antwoord op zich laat wachten schrijf dan weer een brief, dan moeten zij wel weer een keer antwoorden. Het is een eindeloze story!

Erwin ongeveer 5 jaren geleden

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er wereldwijd jaarlijks 2 miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van houtrook.

Houtkachels zijn FIJNSTOF-KANONNEN en stoten daarnaast KANKERVERWEKKENDE STOFFEN uit.

En de overheid? Zitten ze te slapen of houden ze zich weer van de domme zoals ze ook decennia bij asbest gedaan hebben?

Trudy ongeveer 5 jaren geleden

Als de overheid niet bereid is wetten of regels op te stellen, doen ze dat met het non-argument dat het niet te handhaven is. De werkelijkheid is schrijnend: het recht op schone lucht is in dit land ondergeschikt aan de rechten van de hobbystoker. Wie recht op schone lucht wil hebben, moet het maar bij de rechter halen. Waar heb je een overheid voor als zij niet opkomt voor de gezondheid van de burger?

Patricia ongeveer 5 jaren geleden

Houtrook stink, is giftig en zelfs kankerverwekkend. Als één druppel water op een steen valt, gebeurt er niets. Maar als het maandenlang doorgaat, is een druppel water in staat een steen uit te hollen. Zo is het ook wanneer je altijd maar in de rook van je buurtbewoners zit: het gif hoopt zich op in je huis en in je lichaam.

Martin ongeveer 5 jaren geleden

Richard heeft gelijk: als in de APV een verbod op het veroorzaken van stankoverlast staat, kun je als gemeente op grond daarvan handhaven (net als bij geluidsoverlast: eerst een waarschuwing, in het uiterste geval inbeslagname van de apparatuur). Voor de industrie geldt een hinderwet, daarin zijn normen vastgelegd. In Nederland is voor particuliere uitstoot geen norm vastgelegd, dus één klacht over overlast zou al voldoende moeten zijn om er een eind aan te maken. Als er geen norm vastgelegd is waarboven formeel sprake is van overlast, hoef je als gemeente niet aan te tonen dat er een norm overschreden is en kan een stoker niet naar de rechter stappen en zeggen: "Maar ik voldeed aan de norm van de wet!"
Europa voert binnenkort eisen in wat betreft luchtkwaliteit. Op dit moment voldoet Nederland daar niet aan - wij staan wereldwijd in de top 10 van smerige lucht. De autoindustrie, die heel hard werkt aan schonere motoren, betwijfelt of we aan de norm gaan voldoen. Ondertussen stoken steeds meer mensen steeds meer hout, dus ik voorspel dat we die norm inderdaad niet gaan halen. 'Brussel' kan ons dan een boete opleggen. Wilt u extra belasting gaan betalen, voor het stookgedrag van uw buren?

Milieudefensie Groningen ongeveer 5 jaren geleden

Zeer veel houtkachelbezitters in Nederland hebben een slecht gedimensioneerde houtkachel, waarmee onmogelijk goed gestookt kan worden. Soms zijn die houtkachels van oudere datum. Soms vrij nieuw, want een kwaliteitseis wordt er in Nederland niet gesteld. Volgens een onderzoek van TNO, begin jaren '90, kunnen die wel 40 gram fijnstof per kilo verstookt hout uitstoten. Ook als er braaf gestookt wordt met onbewerkt hout. "Schoon" heet dat in de volksmond, daarmee aangevend dat ook het verbranden dan wel "schoon" zal zijn . Er bestaat geen groter misverstand. Of, erger nog, geen grotere misleiding door de vertegenwoordigers van hoge en lage overheden in Nederland dan deze bedriegelijke term.
Dan heb je nog vele stokers die maar wat aanknoeien. In de eerste plaats wordt er verkeerd gestapeld; dan is de juiste zuurstoftoevoer onmogelijk. Resultaat: honderden milligrammen fijnstof extra. Of de luchttoevoer wordt gesmoord. Resultaat: duizenden milligrammen fijnstof extra.
En wat voor fijnstof! Kleverig roet, of zwartstof of EC of OC. Ultrafijn en volgeplakt met PAK's. Dat zijn kankerverwekkende stoffen van de hoogste categorie. Benzo(a)pyreen en benzo(e)pyreen, mevrouw hierboven die dit niet zo'n gezellig idee vindt, zijn wetenschappelijk bewezen kankerverwekkers.
Gemiddelde emissies van PAK's, in TNO 1997, 20 milligram per kilo gestookt hout. Dus soms hierboven dan weer iets hieronder, maar er mag, vanaf 2013, maar 1 nanogram BaP/m3 in de lucht zitten. Dat is een compromis, want in 1990 heeft de Gezondheidsraad al gesteld dat de benedengrens 0,5 nanogram BaP/m3 moet zijn.
Fijnstof van houtrook vernietigt de longblaasjes; heeft onmiddellijk een nadelig effect op de hartfuncties. Het kan astma veroorzaken bij mensen die, zonder die verstikkende houtrook, zonder klachten zouden zijn gebleven.Volgens de Amerikaanse EPA is een concentratie houtrook 12 keer schadelijker dan dezelfde concentratie sigarettenrook.
Volgens artikel 7.22 van het Bouwbesluit2012, mag er niet op een voor de omgeving hinderlijke of schadelihjke wijze rook, roet, walm of stof worden verspreid. Houtrook slaat meestal op het huis of de huizen van de buren neer. Een kleinste hoeveelheid van het fijnstof uit houtrook heeft al nadelige gevolgen voor de gezondheid, volgens de WHO.
Kortom: hier moet ingegrepen worden. Alleen stoken als er geen kruimel fijnstof (OC)of andere van de vele schadelijke stoffen uit de schoorsteen komt. En vooral: laat het niet jaren duren voordat een vuilsoker wordt stilgelegd. En stel schoorsteenvegers aan (-naar Duist model), die op reguliere basis de schoorsteen inspecteren en reinigen. En, na vaststellen van misbruik, eerst een fikse boete opleggen, en, als er geen verbetering optreedt, de houtkachel in beslag nemen. Dergelijke voorstellen had de burgemeester van Hoorn naar voren moeten brengen, wil hij een behoorlijk bestuurder zijn. Het gaat om de gezondheid van zijn gemeente!

Anita ongeveer 5 jaren geleden

AfBRANDEN dus alles!

cris gol-sieling ongeveer 5 jaren geleden

ik wil het dit keer korter maken dan wat ik normaal schrijf. toen ik meer dan 9 jaar geleden hiermee geconfronteerd werd,was er relatief weinig aandacht voor, op dit moment groeit en groeit het!! wat dus inhoud dat steeds meer mensen de last ondervinden van houtrook, maar dus ook de kennis over de gevaren van houtrook!
ik woon niet aan een snelweg, ik rook niet! ik word wel jaren het hele jaar door en s,nachts gewoon weggerookt,alle kleuren van de regenboog!
grote pijp,op 50 meter bij mij vandaan,mijn leven is buiten, ik heb vele dieren die ik opvang verzorg, dus ook dagelijks die vreselijke rook,dag in dag uit! alleen bij oosten wind niet,verder altijd! het leven word je gewoon ontnomen.
9 jaar ben ik in feb. bezig met allerlei instellingen,maar ook de gemeente, die nooit aanwezig zijn. ik heb honderden foto,s films van deze jaren, u heeft werkelijk geen idee welk impact dat aan je leven geeft,onmenselijk, mijn plezier in leven is behoorlijk aangetast.
de uitslag van de CT THORAX gaf info genoeg,wat deze vuiligheid met je doet en van je maakt,ik zal er geen lang verhaal van maken, maar dat andere mensen met hun plezier het leven van anderen zonder blikken of blozen kapot maken,
ik ben dus overduidelijk ziek geworden van deze rook,ben er niet trots op als ik achter mijn fornuis sta met kapje voor, de gewoonste dagelijkse dingen moet ik heel veel stappen terug, ik probeer er mee te leven,mijn wereld is veel kleiner geworden,maar wat het echt kapot maakt,als u het zelf overkomt! dus Respect zal zeker op zijn plaats zijn!
mijn hond 11 jaar gelopen waar ik was hij ook, is overleden aan longtumor!!! toeval? nee geen toeval!!!als ik er ziek van ben geworden hij ook denk aan Benzo (a)pyreen die vuiligheid zit in deze rook, voor iedereen met longen is het gewoon funest!!! mens of dier,
ik zou graag willen dat er meer begrip en respect voor is! we wonen nl. niet alleen op deze wereld, en kijk om je heen, het fenomeen houtrook, groeit. wereldwijd!!! jaarlijks vele doden.
gebruik uw verstand,denk na, u bent niet alleen op deze wereld!!!
cris

Niek ongeveer 5 jaren geleden

Geachte heer Waterman,
Uitstekend dat u de publiciteit heeft gezocht inzake houtrook in woonwijken en de wegkijkende houding van plaatselijke overheden dienaangaande.
Wereldwijd is door gedegen wetenschappelijk onderzoek, keer op keer, aangetoond dat het inademen van houtrook serieus schadelijk is voor de gezondheid. Iedereen die die kennis tot zich wil nemen, vergaart deze met een paar uur zoeken op het internet en weet voortaan dat het stoken van een houtkachel in een woonwijk het kiezen voor asociaal gedrag is. Tevens dat stoken van de thans in gebruik zijnde kachels en haarden ook tot ernstige luchtverontreiniging voor de omwonenden leidt als de kachel onder optimale omstandigheden wordt gestookt met droog onbewerkt hout.
Inmiddels wordt duidelijk, epigenetica, dat de schade niet beperkt blijft tot de direct betrokkenen, maar genetisch wordt overgedragen naar volgende generaties. Dat wil zeggen dat de kinderen en kinderen van die kinderen genetisch gestuurd hinder zullen ondervinden van de houtrook door hun ouders en grootouders ingeademd. Dit allemaal terwijl nagenoeg alle woningen in Nederland beschikken over een gasaansluiting voor het stoken van een HR-ketel welke de verontreiniging met meer dan 99% reduceert. Nu wij als beschaafde natie hebben besloten om, bij conflicten, niet meer met de honkbalknuppel in de hand zelf ons recht te gaan halen, de bevoegdheid hebben overgedragen aan de overheid, zouden we erop moeten kunnen vertrouwen dat deze haar bijbehorende verantwoordelijkheid neemt, voorschriften uitvaardigt en handhavend optreedt. Niets is minder waar. Exemplarisch is de reactie van de heer van Veldhuizen, uw burgervader. Hij acht handhaven niet mogelijk, heeft het over windrichtingen, besluit er van af te zien, schuift eigen verantwoordelijkheid door naar de VNG. Een drogredenering om twee redenen. 1. Hij maakt tot probleem van de omwonenden hetgeen het probleem van de stoker is: namelijk dat in geval van bewust en actief voor risico kiezen de veroorzaker, niet het onvrijwillige slachtoffer, aansprakelijk is. 2. Er zijn vele buitengewoon verstandige maar lastig te handhaven voorschriften. Zo mag, in tegenstelling tot de eigen overtuiging, een beschonkene niet achter het stuur. Mijn zoon van 14 had geen gelijk toen hij meende, zonder helm, een opgevoerde brommer te berijden. De keuze wel of geen zorgverzekering is in Nederland niet vrij. In tegenstelling tot de USA, kan in ons land niet vrijelijk een vuurwapen worden aangeschaft. Verkoop van alcohol kent een minimum leeftijd; comazuipen is niet ok. In de bebouwde kom is overschrijding van de maximumsnelheid niet toegestaan. Allemaal lastig handhaafbaar, maar toch altijd verboden en, indien op heterdaad betrapt, met directe consequenties voor de overtreder ook als zijn keuze niet tot directe schade bij anderen heeft geleid.
Deze onwil van bestuurders om de aangeboden kennis van nu basis te laten zijn voor beleid in ernstige zaken, is niet beperkt tot uw gemeente Hoorn. Er wordt in ons mooie West-Friesland wat afgestookt, afgeracet en afgezopen. Zo zijn in ons dorp, ondanks de wetenschap dat in onze streek een landelijk erkend jeugd/alcoholprobleem bestaat, in 2012 de nachtelijke openstellingstijden voor de horeca verruimd middels een Raadsbesluit dat gepaard ging met fraaie woorden over bezorgdheid, jeugd en alcohol. Stuitend.
Wordt het niet tijd dat bestuurders persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de blunders die ze willens en wetens menen te moeten begaan?
Mijnheer Waterman, ik wens u veel uithoudingsvermogen en succes.

Rob uit Alkmaar ongeveer 5 jaren geleden

Wat een stelletje zeurpieten en wat een onzin argumenten allemaal. Als je niks beters te doen hebt kun je je overal wel aan ergeren. Ik vind houtrook leker ruiken, ook als het van een ander is. En dat mensen niet ouder dan 50 werden kwam door het eenzijdige voedsel toen, en niet door houtrook. Verder is aangetoond dat mensen die zich de hele tijd ergeren aan ander ook eerder doodgaan. Gelukkig maar zou je denken als je dit zootje ouwe zeuren bij elkaar zo hoort. Laat ze lekker eens op vakantie gaan in hun vervuilende auto's en/of vliegtuigen die het meeste co en fijnstof produceren van allemaal.

Niek ongeveer 5 jaren geleden

Rob uit Alkmaar,
Fijn dat je je mening geeft. Jouw mening. Anderen hebben weer een andere mening.
Soms zijn meningen gebaseerd op onderzoek en feiten. Soms zijn meningen niet gebaseerd op feiten, maar gewoon mening. Jij vindt houtrook lekker ruiken. Heerlijk toch? Bovendien een feit.
Maar dat wij "een zootje ouwe zeuren" zijn die "zich de hele tijd lopen te ergeren", is jouw onjuiste mening. Ik stel mijn grenzen, gebaseerd op nieuwe inzichten. Daar ga ik niet gelukkig ( kerel, waarom nou?) eerder dood van, maar leef ik langer en gezonder. Twintig jaar geleden dacht ik ook dat een houtkachel niet veel kwaad kon. Daar denk ik nu anders over. Terecht, omdat onderzoek dat aantoont.
En nee, ik ga dus ook niet met het vliegtuig op vakantie. Ik vlieg nooit. Mijn vervoermiddelen zijn: benenwagen, fiets, trein, bus, tram. En soms de auto. Katalysator en filter. Waarom? Daarom!
Er zijn betere manieren om met hout warmte op te wekken.
Dat doe je met een tegelkachel, die weegt een paar ton of met een computergestuurde pelletkachel en die kost, all in, Euro 13.000,- Niet de standaardkeuze van houtstokers. Toen de laatste pelletcentrale in Nederland in werking gezet werd, hield de dienstdoende ingenieur een openingstoespraak. Hij vertelde dat er werd gestookt op 1050 - 1100 graden, brandstof- en zuurstoftoevoer automatisch gestuurd en doorlopend optimaal op elkaar afgesteld, de afvoer voorzien van diverse filters, een schoorsteen van 40 meter en zei: "Toch moet u de lucht die uit onze schoorsteen komt niet inademen, want dat is slecht voor uw gezondheid."
Rob, uit Alkmaar, stad waar ik gewoond heb, vraag aan de zonen van de mijnwerkers wat stoflongen zijn, vraag aan longartsen wat roken doet, vraag aan de kinderen van werknemers van Eternit in de gemeente Goor wat asbest deed, vraag aan hun vrouwen wat er gebeurde met hun longen bij het uitkloppen van de overalls van hun mannen. Long- en buikvlieskanker. Aangetoond begin jaren '60; het verbod kwam in 1993. En lees het rapport van ECN, april 2012. Houtkachels zijn wereldwijd een zorg.
Rob er zijn prima alternatieven voor de houtkachel: HR cv-ketels. Die stoten ongeveer 1% verontreiniging uit bij dezelfde warmteafgifte. Nog beter: een warmtepomp op groene stroom. Sommige mensen doen dat. Verrukkelijk voor de schone lucht die wij allemaal nodig hebben. Vriendelijke groet van Niek.

absurd ongeveer 5 jaren geleden

Ik vind de stelling houtkachels moeten verboden worden totaal absurd. Heel jammer voor je dat je dingen mankeerd hoor maar je hebt nou eenmaal te leven met de mensen om je heen, en anders moet je of maar zorgen dat je in een minder tochtent huis woont. HEB JE PRIORITEITEN!.. Maar je bent echt ongeloofelijk dat je zo durft te zeggen dat hout stoken een luxe is!.. Ik heb het zelf niet slecht ofzo, maar gas is duur, als ik thuis kom is het zo'n 12-14 graden binnenshuis en dan wacht ik tot mijn vader thuis is want die stookt dan de hout kachel waar hij zelf de blokken voor heeft moeten zagen, omdat ons huis redelijk veel tocht is de normale kachel laten branden veel te duur. Bovendien ga me nou niet vertellen dat je zelf niet bijdraagd aan luchtverontreiniging. want dat is ONMOGELIJK, bovendien het is beter dat er mensen zijn die hout stoken aangezien dit een onuitputbare bron is.

kees ongeveer 5 jaren geleden

Absurd je schuilnaam zegt het al, het is inderdaad absurd dat een ander in de stank moet zitten van jullie omdat gas te duur is?.
Weet je adsurd diegene die de dingen omdraait ben jij ja je hebt te maken met de mensen om je heen en dat houd in dat je geen stank en roet mag verspreiden daar zijn wetelijke regels voor deze staan ik het bouwbesluit de woningwet en in het burenrecht en go wat heb ik een medelijden met jullie moet je vader zelf zijn houtblokken nog zagen.
Zeg absurd je zou de schoorsteenpijp los kunnen koppelen van de kachel en dan kun je lekker raakstoken en niemand die daar last van heeft behalve de stokers en dat zijn julie zelf.

Niek ongeveer 5 jaren geleden

Beste absurd,
Je vindt dat anderen in een "minder tochttent huis" moeten gaan wonen.
Tegelijk stoken jullie hout (gas is veel te duur) omdat het "redelijk veel tocht" in jullie huis. Een wel héél aparte manier van redeneren. Want de anderen met de "tochttent" hebben geen last van tocht, ze ventileren hun huis, maar last van ongezonde kachelrook. Jullie kachelrook. Wij hebben bezwaar tegen een "rooktent".
Doen waar je zin in hebt en de rest om je heen accepteert dat maar of heeft te vertrekken? Scheuren met je auto door de binnenstad. Midden in de nacht de radio keihard aan. Met drank op toch achter het stuur. Zonder betalen langs de kassa. Moet kunnen! Toch?
Misschien ben je bereid om wat aan eigen "tochttent" te doen. Isoleren bijvoorbeeld. Kieren afdichten. Helemaal niet duur, veel meer wooncomfort, lage stookkosten, veel gezonder voor jou en je vader. En enorm veel gezonder voor jouw buren en hun kinderen in de wijde omtrek.
Stel je voor dat jouw buren hun vuilniszakken standaard bij jullie op het erf leeggooien. Dat ga je niet acceptabel vinden. Waarom moeten anderen dan accepteren dat jullie ongezonde kachelrook door de ventilatieroosters van hun huizen naar binnen gooien? Roosters die niet dicht mogen omdat dat ook een ongezond binnenklimaat tot gevolg heeft.
Hout een onuitputtelijke (energie)bron? Kerel, lees er eens wat over. Je hebt internet: het is niet waar.
En toch, bedankt voor je reactie. Prima dat je de discussie aangaat. Daar heeft de samenleving meer aan dan aan al die stokers die hun mond dicht en hun hoofd op slot houden. Maar je hebt ongelijk: hout stoken is slecht voor jouw en onze gezondheid. In een woonwijk is een gestookte houtkachel onverantwoord.

Absurd ongeveer 5 jaren geleden

Ik vind het niet erg om in discussie te gaan, bovendien blijf ik bij mijn standpunt dat ik vind dat je beter hout kunt stoken dan je warmte van gas te halen, aardgas raakt wel degelijk op en dat duurt weer heel lang voor het weer terug is aangezien daar eerst duizenden jaren aan sedimentatie van micro organismen aan vooraf gaat. En bomen kun je opnieuw planten. Daar gaat het bij mijn vorige post ook helemaal niet om. Het punt is ik laat me niet uitmaken voor iemand die anderen kanker toewenst, ten eerste. Het is een verschrikkelijke ziekte die ik niemand toewens. Ten tweede vind ik het gewoon een beetje stom om bij voorbaat te zeggen dat ALLE houtkachels verboden moeten worden, probeer het zelf eerst met je buren te regelen. Want als alles verboden zou worden wat iemand vervelend of lastig vind dan kun je net zo goed meteen alles verbieden. want de een wil dit niet en de ander dat niet. Dat bedoel ik met je moet het doen met de mensen waar je mee samenleeft. En wat voor bullshit is dat nou over stelen geluidsoverlast etc.. Natuurlijk is dat onacceptabel, dat is dus precies mijn punt.. Probeer gezamelijk tot een oplossing te komen.. ipv te zeggen dat alles maar verboden moet worden. Ik denk dat niemand daar gelukkiger van wordt. Ik vind ook niet dat je anderen opzettelijk moet hinderen, maarja ik vind ook niet dat een ander maar voor jou heeft te bepalen hoe jij moet leven. Als je dat gezeur met buren niet wil hebben ga dan ergens wonen waar je geen buren hebt! Er is altijd een oplossing, maarja als je dan toch liever voor het andere kiest moet je ook wel leven met de consequenties. En als je geen keuze hebt, that's life, life's unfair! Ik vind het ook niet erg sociaal als je in een woonwijk gaat stoken zeker niet als een ander je laat weten dat het zeer tot last is. Lukt het echt niet om er samen uit te komen dan kun je terugpakken naar de wet, maar ga dan niet meteen helemaal over the top door te zeggen dat alle houtkchels verboden moeten worden, waarom moet iedereen waarbij het geen problemen veroorzaakt boeten voor wat één iemand gedaan heeft?! Ik vind gewoon als je gezondheidsproblemen en het lukt niet om het samen uit te werken of met bestaande wetten en regels, ga dan voor jezelf een keuze maken woon ik liever in het huis van mn dromen of in een huis dat goed voor me is.
En dat die roosters niet dicht mogen, waarom vraag je dat dan niet aan (dat die wel dicht mogen bij dergelijke omstandigheden). En wel dat die dingen verboden worden?
En als je de discussie over energiebronnen dan echt wil aangaan, kom dan ook met een sterk argument ipv te zeggen dat het `niet waar´is xD. Ik vind gewoon:laat ieder in z'n waarde. En ik vind het prima dat jullie het een denken en ik het ander, boeiend, ik lig er niet wakker van. maar kijk eerst eens naar jezelf voor dat je een ander ergens voor uitmaakt.
Ik hoop dat jullie nu begrijpen wat ik probeer te zeggen, maar vooral dat je er ook echt iets aan hebt.

kees ongeveer 5 jaren geleden

absurd als ik je reactie lees lijkt het of je het begrijpt maar uit sommige zinnen sla je de spijker helemaal mis.
"Lukt het echt niet om er samen uit te komen dan kun je terugpakken naar de wet"
Dit snap je dus wel.

"En dat die roosters niet dicht mogen, waarom vraag je dat dan niet aan (dat die wel dicht mogen bij dergelijke omstandigheden"
Maar dit wil je zeker niet begrijpen, ventileren is een noodzaak en hoeze moet iemand aanvragen of hij in zijn eigen huis ventileren mag omdat zon houtstoker zich niet aan de regels houd!.
En als de stoker zich niet aan de wetten wil houden zou die eens moeten gaan nadenken om te verhuizen naar een onbewoonde plek en niet diegene die overlast heeft van de stoker hier draai je de rollen weer een keer om.
Ik hoop dat jij hier iets van geleerd hebt.
En dit is tevens mijn laatste reactie op jou want je hebt altijd mensen die alleen iets begrijpen wat in hun straatje past.

Niek ongeveer 5 jaren geleden

Beste Absurd,
Je mag je eigen mening hebben.
De feiten liggen echter anders. En ik vind dat een mening op feiten gebaseerd moet zijn.
Voorbeeld: In de Middeleeuwen raakte Nederland grotendeels ontbost omdat er meer hout voor bouw en verwarming werd verbruikt dan de aanwas. De Middeleeuwen is het tijdvak van het jaar 1000, we hadden toen ongeveer 300.000 inwoners, tot het jaar 1500 (circa 1 miljoen inwoners). Nu hebben we er ongeveer 17 miljoen. Alleen al uit het grote verschil in aantal inwoners toen en nu kun je concluderen dat de houtkachel niet de oplossing gaat zijn voor het verwarmen van onze woningen. Ja, bomen kun je opnieuw planten, maar zo veel redden we niet.

Nog een voorbeeld: De Amercentrale van Essent stookt hout om groene stroom op te wekken. Hout in de vorm van pellets. Pellets zijn knikkers droog samengeperst zaagsel. Die werden een paar jaar geleden van houtresten/-afval gemaakt. Prima. Maar de centrale had in 2010 zo veel nodig dat circa 65% van de pellets uit Canada moest worden geïmporteerd alwaar ze er, met weinig regels, oerbossen voor kapten. De verwachting is dat onze invoer van pellets, onze bossen leveren gewoon veel en veel te weinig hout, de komende 5 jaar met 600% zal toenemen. Wel lekker groen die stroom! En lekker voor het milieu.
Daar komt bij dat houtstoken alleen dan CO2-neutraal is wanneer de stoker er voor zorgt dat, met hetzelfde tempo waarmee hij stookt, circa 1,5 kg per uur, extra hout aangroeit. Dus: hout stookt uit duurzaam beheerde bossen. Ooit een stoker meegemaakt die zich dat afvroeg, controleerde, actie ondernam?
Nee, hout gaat de serieuze oplossing niet zijn, we hebben er gewoon veel te weinig van.

Het stoken van hout heeft wel ernstige nadelen. Voor het de lucht die we inademen. Ook voor de stoker zelf. Of de stoker zijn gezondheid wil benadelen, moet de stoker zelf beoordelen. Het probleem van houtstokers is dat zij ook de gezondheid van omwonenden benadelen. Onder meer hart- en vaatziekten, longziekten en ja, ook kanker. Je zegt het: " een vreselijke ziekte". Als je dat je buren niet aan wilt doen, moet je dus niet stoken. Jij wenst niemand kanker toe, maar je stookt wel. Dat noem ik makkelijk babbelen.
Bij de reacties hierboven staan ook de bijdragen van Milieudefensie Groningen en Houtrookpuntnl. Lees die eens. En als je denkt dat zij wat uit hun duim zuigen, is één verzoek aan mij voldoende om je de internet pagina's te verstrekken waar waarschuwingen en onderzoeksresultaten uitvoerig gedocumenteerd staan.
Absurd, natuurlijk ben ik wezen praten met mijn stokers in de straat. Meer dan eens. Ze zijn niet gevoelig voor informatie en argumenten. Ze stoken gedurende de wintermaanden nagenoeg elke dag. Uren aan een stuk (hoofdverwarming/cv!). Hoe de wind staat, (bijna) geen wind, mist, miezerregen, sneeuw, het kan hen niks schelen: ze stoken.
Je stelt voor om dan de ventilatie uit te schakelen. Maar regelmatig ben ik niet thuis. En het is ook een erg slecht advies. Ook in goed geïsoleerde huizen wordt gekookt, geleefd. Dat geeft afvalstoffen in de lucht in huis. Tijdens het koken moet de afzuigkap aan. Waar haal ik dan de schone lucht vandaan? Bouwmaterialen geven stoffen af die schadelijk zijn voor de gezondheid. Doorlopende ventilatie is absoluut noodzakelijk. Even een kwartiertje luchten is daar geen vervanging van.

Als ik 's avonds thuiskom is mijn slaapkamer soms zo vergeven van de rooklucht dat het de volgende ochtend bij het opstaan nog stinkt.
Absurd, kijk eens op de website van Milieu Centraal, houtkachel, pelletkachel, gaskachel. Ook over ventileren zeggen ze verstandige dingen. Het ministerie van Huisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu verwijst er naar op hun site.
Momenteel is de beste manier van verwarmen een warmtepomp op echt groene stroom.
Dat was jaren geleden al bekend. Niet goedkoop, want je hebt er een goed doordacht en aangepast huis voor nodig. Kost bij nieuwbouw €.25.000,- extra. Daarna lage stookkosten, door extra isolatie, super kierafdichting en uitgekiende ventilatie. Maar ook schone lucht voor je buren en hun kinderen.
Beste Absurd, houtkachels horen in een woonwijk niet thuis. Dat is, naast de stank, gewoon te nadelig voor de gezondheid van de omwonenden. Daar worden mensen ziek van, daar gaan ze eerder dood van. Dat zuig ik niet uit mijn duim, daar is serieus onderzoek naar gedaan: houtkachels zijn een bron van zorg. Het probleem is dat wij wel willen praten met stokers, maar stokers willen niet weten. Houtstoken is goedkoop voor hun portemonnee, ze zijn het van huis uit gewend, de vlammen zijn zo leuk, enz. En anders hebben ze gewoon hun mening dat houtstoken in een woonwijk niet schadelijk maar juist goed voor het milieu is. Zij stoken. Aan informatie hebben ze verder geen behoefte. Basta. Net als jij, vinden ze dat ik maar moet gaan verhuizen.
Stel dat jij in de winter elke nacht keihard de radio aanzet. Ja, ik wil graag slapen. Slaaptekort is slecht voor je gezondheid en vergalt je leven. Moet ik dan gaan verhuizen? Moeten de andere buren dan ook maar gaan verhuizen? Moeten de buurkinderen, omdat ze slechter presteren op school, ook maar gaan verhuizen? Of moet jij je radio zachter zetten?
Stel dat jij je volle vuilniszakken leeggooit in de tuin bij de buren in de straat. Moeten zij dan maar gaan verhuizen? Of moet jij gewoon stoppen?
Als jij met de auto hard rijdt door de wijk moeten anderen dan maar extra oppassen en risico lopen of moet jij je snelheid aanpassen.
Als jij wist hoeveel fijnstof een houtkachel produceert, kon je uitrekenen hoeveel honderden kubieke meters buitenlucht daardoor ongeschikt wordt om in te ademen. Niet omdat ik dat zo maar meen of bedenk, nee, omdat wetenschappers maximum grenzen fijnstof hebben vastgesteld en overschrijding daarvan te gevaarlijk is voor de gezondheid. Twee stokende houtkachels in een wijk, niet te veel wind en/of wat inversie en de lucht is verpest. Dat weet jij niet, daar heb je ook nooit naar gezocht, maar daarom is het nog wel waar.
Absurd, ik vind dat je niet zo maar wat moet menen, ik vind dat je moet onderzoeken, daarna misschien je mening bij moet stellen.Ja, ik vind dat je moet stoppen met het stoken van een houtkachel in een woonwijk.

geertruidenberg ongeveer 5 jaren geleden

onze buren gebruiken een houtkachel als primaire verwarming in een jaren tachtig rijtjeshuis. het hout wordt meegenomen van het werk lekker goedkoop. heel de buurt stinkt en buurman reageert nergens op. rook stijgt niet op maar zakt tussen de woningen staan ook regelmatig ramen open van slaapkamers van kleine kinderen ik snap niet dat mensen het nadelige effect op de gezondheid van andere mensen op hun geweten willen hebben. en de gemeente doet er niets aan. als je klaagt ben je een zeikerd terwijl je in een huis woont waar 5 maanden per jaar de ramen niet open kunnen en het roet naar binnen waait

kees ongeveer 5 jaren geleden

Houtstokers zijn niet alleen overlastgevers maar ook de oorzaak van een grote inkomenspost minder voor de maatschappij.
Dit omdat de veelstokers nooit hout kopen omdat het dan te duur wordt, maar alleen scharrelhout verbranden.

Ze gebruiken minder gas wat inhoud dat ze ook veel minder belasting 28% en minder leveringskosten 17% betalen als iemand die alleen op gas stookt wat weer betekent minder staatsinkomen de pot waar alle voorzieningen uit betaald word.

Huisvuil centrales hebben een te kort aan afval om rendabel te draaien en moeten daarom hun afval uit het buitenland importeren waardoor de energie die van de afval centrales komt voor stadsverwarming en elektriciteit duurder word, zou houtstoken verboden worden en al het afvalhout door de afvalcentrales verbrand worden hoeft er minder geïmporteerd te worden wat de energie weer goedkoper maakt en de centrales worden rendabeler
Een voorbeeld Staatsbosbeheer heeft onlangs 80 kubieke meter hout uitgedeeld aan de bewoners van Purmerend.

De gezondheids uitgaven rijzen de pan uit zou houtstoken verboden worden want bekent is dat de rook die vrijkomt kankerverwekkend is dan zouden er minder kankergevallen bijkomen wat weer geld oplevert voor de staat waar iedereen van profiteert.

Het verhaaltje dat hout co2 neutraal is is een fabeltje, met de afschaffing van de kapvergunning worden er meer bomen gekapt zonder dar daar bomen voor teruggeplaatst worden wat weer heel nadelig is voor de luchtvervuiling bomen zuiveren namelijk de lucht.

En dan nog de overlast die ze veroorzaken in hun omgeving hier zou iedereen van verlost zijn en het gezegde even een frisse neus halen klopt weer als je even naar buiten loopt.

Het is toch te gek dat een relatief kleine groep het leven verziekt van veel mensen.

Ben ongeveer 2 jaren geleden

Kijk ook eens op www.houtrook.com ; www.houtrookoverlast.nl en www.houtrookvrij.nl

deborah langer dan 1 jaar geleden

Woon in Vledder Drenthe. Mijn naaste buren hebben 2 houtkachels, winter en zomer veel overlast. Gem. GGD. verhuurbedrijf enz enz. geen begrip of hulp.
Ze stoken met mist windstil weer zwarte rookwolken en een vieze stank , ja de bekende verhalen
alles potdicht niet in de tuin genieten van de zomeravond.
Ook de gezondheid gaat hard achteruit, ook is met zulk soort volk niet te praten houtziekte het brein is al aangetast.
www.houtrook.nl daar kun je info krijgen en begrip en ze doen er alles aan om dit mega probleem te stoppen.
Als je dit berichtje leest, geef niet op laat die vervuilers het niet winnen dat zou jammer zijn, blijf reageren in de media instanties wat dan ook hoe meer openbaarheid des te beter.
Wens iedereen veel moed ,kracht en schone lucht .
Deborah

Martin 9 maanden geleden

Actuele aanvulling: vandaag, op 1 juli 2017, treedt de Wet Aanpak Woonoverlast in werking. Hiermee kan de burgemeester een inwoner dwingen geen "ernstige of herhaaldelijke hinder voor omwonenden te veroorzaken".

L.Vos 6 maanden geleden

Hoe is het nu met die dappere Co Waterman ? Woont hij nog steeds op de Italiaanse Zeedijk in Hoorn? Iemand ???? Wij van houtrookoverlast.nl zouden graag willen weten hoe het nu met hem gaat .

L.Vos 6 maanden geleden

Als Co zelf nog onder ons is zou hij dan willen-kunnen reageren op de site van
www.rookoverlast.wordpress.com ????Of iemand die hem goed kent?

Reageer