Rodi

'Houtkachels moeten verboden worden'
Co Waterman wil bijdragen aan een beter leefklimaat

Co Waterman stelt dat mensen schade ondervinden door luchtverontreiniging. (foto: Esther van der Linden / RM)

HOORN - In een prachtig historisch pandje aan de Italiaanse Zeedijk in Hoorn woont sinds 1986 Co Waterman. "Het pand dateert uit de tijd van Rembrandt. Ik heb iets met het verleden en ben altijd op zoek geweest naar een historisch huis." Dat vond Co in Hoorn, waar hij nog steeds met heel veel plezier woont. Hij leeft zijn leven om een opdracht te vervullen. "Ik moet in mijn leven iets bijdragen aan het leefklimaat en probeer de luchtverontreiniging een halt toe te roepen."


"Ik woonde altijd in Amsterdam, maar ben vanwege de schonere lucht met mijn gezin naar West-Friesland gekomen. Toen ik dit huis binnenstapte voelde ik mij onmiddellijk thuis en wist: dit wordt mijn huis." Toch brengt het wonen in een oud huis ook nadelen met zich mee. "Er zijn onvolmaaktheden aan het huis, maar iedereen heeft onvolmaaktheden. Toen ik twee jaar oud was brak er oorlog uit. Door complicaties tijdens een kinderziekte verloor ik deels mijn gehoor. Ook kreeg ik later TBC. Op vijftienjarige leeftijd moest mijn long er uit en ook mijn nier is gesneuveld. Eigenlijk ben ik een soort oorlogsinvalide." Hierdoor werd Co helaas een COPD-patiënt, een ernstige longziekte. "Ik besloot mij voor de vele medepatiënten om mij heen in te zetten."
Volgens Co kunnen we hier in Hoorn niet naar behoren ademen, doordat we niet zorgvuldig omgaan met het klimaat waarin we leven. "Dat komt deels doordat er veel hout gestookt wordt. Dat is geen noodzaak maar een luxe, want we gebruiken allemaal aardgas. Het moet onderkend worden dat veel mensen schade ondervinden door luchtverontreiniging van duizenden houtstokers. COPD-ers worden in hun gezondheid bedreigd door houtstokers en niet te vergeten ook de benzinedampen. Maar, rookgassen kunnen ook kanker en alzheimer veroorzaken, of alle mogelijke verschijnselen van longemfyseem en mensen met astma worden er heel benauwd van. Dit zijn alleen nog maar medische klachten; als gevolg krijgen deze mensen vaak ook psychische klachten. Er zijn wetten om deze overlast tegen te gaan. Na melding van deze overlast bij de stoker en bij geen medewerking van deze persoon, moet de gemeente als zorgplichtige de zaak onderzoeken en er voor zorgen dat de mensen zich aan de wetten houden. Er mogen geen rookgassen de woning binnendringen noch in de directe omgeving volgens Raad van State."

Consequenties

Zijn huis aan de Italiaanse Zeedijk is zo gebouwd dat de winddruk alle gassen via de gevel meeneemt door het huis en deze aan de achterkant de gevel weer uitlaat. "Maar, bij windstil en vochtig weer komt de luchtverontreiniging door alle kieren en gaten binnen. Ik word soms 's nachts wakker omdat ik het zo benauwd heb. Daardoor komt het weleens voor dat ik de nacht gedwongen ergens anders door moet brengen. Ik zou weleens met dnoDoen willen praten of ik misschien in noodgevallen in aanmerking kan komen om bij de daklozenopvang in de Risdam te kunnen overnachten." In december 2010 stond Co in de raadszaal van het stadhuis in Hoorn en hield zijn pleidooi om de overlast van het stoken van hout tegen te gaan. Hij kreeg zijn gelijk en inmiddels moet een eigenaar van een houtkachel voldoen aan het Bouwbesluit 2003. De gemeente moet handhaven als een woning met houtkachel hieraan niet voldoet. "Het is niet genoeg, de gemeente onderneemt pas actie als iemand daarom vraagt. Zij moeten actiever handhaven zodat de verontreiniging wordt gestopt. Ik zou willen dat Stadstoezicht - 24-uurs meldpunt - onderzoek doet naar de veroorzaker van rookgassen, vooral bij mist en/of windstilte. Maar, eigenlijk vind ik dat er helemaal geen houtkachel gestookt moet worden. Het is niet nodig. Het is een leefstijl, maar mensen denken niet na over de consequenties van het gebruik van een houtkachel. De gebruikers 'verkankeren' de omgeving van ons allemaal."
Burgemeester Onno van Veldhuizen heeft hier als volgt op gereageerd: "Het handhaven van overlast van houtkachels is helaas nagenoeg onmogelijk. Probeer maar eens actief te handhaven bij een stookverbod bij bijvoorbeeld westenwind. Ten eerste zou je de windrichting continu moeten bijhouden ten opzichte van alle plekken waar mensen bij andere windrichtingen overlast ervaren. Daarbij is het ook nog eens zo dat de wind ook met het grootste gemak weer kan draaien gedurende de dag. Dit is precies de reden waarom het college namens de gemeente Hoorn de VNG heeft gevraagd zich sterk te maken voor landelijke wetgeving op dit gebied. Handhaving op basis van vraag is misschien niet ideaal, maar wel praktisch en uitvoerbaar."
Reageren? Mail naar redactie.hodw@rodi.nl of kijk op www.hoorndezeweek.nl

Artikel geplaatst op woensdag 09 januari 2013 - 06:00